Ciutat

Els veïns dels Merinals presentaran una contra-proposta: “És un nyap”

Un dels habitatges dels Merinals / LL.FRANCO
Un dels habitatges dels Merinals / LL.FRANCO

La rehabilitació proposada és “precària, superficial i insuficient” a ulls dels veïns afectats. Els propietaris dels 170 habitatges que presenten problemes d’origen no han quedat conformes amb la proposta que se’ls ha presentat a la primera reunió de la taula de negociació i es presentaran una contra-proposta. “Insistirem en l’enderroc, si la rehabilitació és integral pujaria molt de preu”, apunta Garcia.

El pla proposa una inversió de 7 milions d’euros per reformar els habitatges, instal·lar ascensors i remodelar l’espai públic. Però els veïns sostenen que la rehabilitació “és un nyap” i “ajorna el problema, però no el soluciona”. De fet, apunten al precedent del 1996, quan l’aleshores Adigsa va aprovar la rehabilitació d’aquests habitatges. Es va fer un revestiment de la façana, la substitució de biguetes, es va reforçar l’estructura i es van instal·lar tancaments d’alumini. “No ha servit de res. Diners perduts”, apunta Jaume Garcia Arija, portaveu de l’Associació de Veïns Afectats pels Habitatges dels Merinals.

La proposta de l’Agència de l’Habitatge i Ajuntament agafa al peu de la lletra els resultats de l’estudi que va fer el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, en què dictava unes rehabilitacions urgents i feia unes recomanacions per reparar altres elements, que no considerava prioritàries. Però ni el projecte presentat ni el COAC no preveuen un element que el veïnat considera clau en la reparació: refer les façanes. “Es filtra l’aire i l’aigua per les parets. I aquest dany mai s’ha reparat, tampoc amb revestiment”, apunten diversos veïns al Diari. 

Per revertir la situació, els afectats proposen destinar la partida prevista per a la rehabilitació dels carrers a la millora profunda dels edificis. Tampoc no veuen clar assumir ells part de la despesa dels ascensors: només estan disposats a cofinançar l’actuació si els pisos van a terra. 

Les claus de la reforma

1. Els habitatges

Els afectats han defensat l’enderroc dels pisos, com es va fer als edificis de la fase 1. En cas que no sigui així, reclamen una actuació integral, que també tingui en compte elements que no consten a l’informe tècnic del COAC. El pla sosté que es farà una rehabilitació integral i descarta la substitució dels pisos. Es preveu actuar sobre els punts que l’informe tècnic neutral considerava obligatoris i també els recomanables. 

2. La façana

Els afectats reclamen reposar completament la façana per evitar filtracions d’aire i aigua i un nou revestiment. L’acord sosté que es repararan els elements trencats de la façana i les fissures en el cel ras i tancaments. L’informe tampoc preveia refer l’exterior de l’edifici.

3. Accessibilitat

Els veïns apunten la manca d’habitabilitat dels seus habitatges a l’interior i exterior i reclamen una reforma integral de l’amplada de les portes dins de l’habitatge, interiors adaptats i la instal·lació d’ascensors. L’acord no preveu actuar a l’interior dels habitatges per fer-los més accessibles. Però ha pressupostat la instal·lació de catorze ascensors.

4. Espai públic

Els propietaris han reclamat en nombroses ocasions l’adequació de l’espai públic i del terreny que ha quedat després de l’enderroc de la fase 1 per dignificar la zona. El consens apunta que es rehabilitarà l’espai públic del quadrant afectat.

5. Nomenclàtor

Els afectats han demanat que els carrers del polígon tinguin un nom per facilitar l’entrega postal. El pla no ho preveu, tot i que l’Ajuntament s’encarregarà del nomenclàtor a posteriori, un cop l’espai passi a ser de titularitat municipal, han confirmat fonts coneixedores. 

Pla de set milions d’euros per reformar els Merinals

Comentaris
To Top