EDITORIAL

Vides

Tots estem commocionats per les imatges del conflicte bèl·lic: els atacs indiscriminats que pateix la població ucraïnesa són indignes, injustos i inexplicables en un món com el d’avui. Des d’aquestes línies, volem enviar un missatge de suport a totes les víctimes del conflicte, i als seus familiars i amics que viuen, des de fa molts anys, amb nosaltres a Sabadell. La guerra treu el pitjor de les persones, i també el millor: un cop més, s’ha evidenciat el caràcter altruista dels veïns de la ciutat. Han sorgit desenes d’iniciatives per ajudar el poble ucraïnès. És bonic veure com persones i entitats fan tot el possible per contribuir-hi de forma altruista [pàgina 7].

Des de la distància que ens separa, però, hem de ser conscients que la guerra tindrà els seus efectes sobre l’economia i la societat del país, de la comarca i de la ciutat. Les dades i les experiències de primera mà són una font fiable per poder mesurar l’abast de la guerra en el nostre territori. Ens serveixen per valorar el seu impacte i les primeres conseqüències, tal com exposem a les pàgines 4 i 5 de la present edició. Les relacions comercials entre Catalunya i Rússia i Ucraïna representen l’1% de l’economia. És un gruix destacable, però no cabdal. Les empreses han tingut marge per tallar els llaços amb les empreses russes per motius logístics associats directament amb el conflicte (i les sancions). També hi ha jugat l’ètica: ningú no vol ser relacionat amb un país que fa la guerra als seus veïns.

En aquest conflicte, ens hi juguem més que l’economia, estem parlant de vides. De persones, de la seva integritat, de drets i de llibertats.

Comentaris
To Top