EDITORIAL

Quina història volem explicar?

Història: segons l’Institut d’Estudis Catalans, és la narració ordenada i verídica dels esdeveniments relatius a una persona, a un objecte, d’un succés, d’un afer.

Sabadell té una història escrita i documentada, i també molts elements (artístics, arquitectònics, culturals i esportius) que ens parlen d’ella. A les pàgines 4 i 5 d’aquesta edició parlem sobre els racons que podem trobar sota la nostra ciutat –alguns d’ells estan ocults i uns altres són accessibles– en què podem fer un recorregut sobre el llegat col·lectiu de la ciutat. Un bon exemple són els forns de l’Espai FOC, l’aqüeducte romà de Can Gambús o les restes de l’antiga muralla al carrer Raval de Dins.

Avui parlem dels secrets que s’amaguen sota la nostra ciutat, però és ben conegut pels nostres lectors que tenim una especial estima al patrimoni arquitectònic i urbanístic de la nostra ciutat. Encara avui hem de lamentar que quedin records de les pitjors èpoques en edificis de la nostra ciutat [vegeu pàgina 6]: l’Ajuntament es planteja retirar 34 plaques de l’època franquista, com l’àliga franquista de l’antic edifici de Correus.

No podem negar el nostre passat, per molt dur que sigui. És més, no l’hem d’oblidar i l’hem d’explicar per fer-ne pedagogia. Però sí que hem de deixar d’exhibir els símbols franquistes a l’espai públic, que ha de representar els valors del Sabadell democràtic d’avui.

Comentaris
To Top