JOAN REIXACH

El Japó a Sabadell, sake, sushi i moltes coses més

[Per Joan Reixach, emprenedor]

Fa poc dies, el cònsol del Japó a Barcelona va ser a Sabadell, i aquesta visita em va fer pensar en la influència d’aquest país en tantes petites coses del nostre dia a dia i concretament en el volum de productes que podem arribar a adquirir d’empreses d’allà, sense anar més lluny, per exemple, el retolador que ara tinc a les mans, passant per tota mena d’estris electrònics, automòbils, motocicletes, maquinària industrial, consoles de videojocs, cosmètics, perfums, pel·lícules, literatura, còmics, i alimentació i begudes.

A la ciutat tenim grans coneixedors del Japó, com el sommelier Paco Querol, propietari del restaurant 9 de Borriana, especialitzat en cuina de mercat i probablement un dels sabadellencs que més bé coneix la tradició culinària d’aquell país i en especial de la delicada cuina d’estil Kaiseki. M’explica que ja de nen l’atreia molt tot el que estava vinculat amb la cultura japonesa, i d’adult ha pogut combinar aquella fascinació amb la passió per la gastronomia, visitant en reiterades ocasions el territori i degustant la seva cuina als millors restaurants.

Fa poc m’explicava com va conèixer el gaijin, el sake Dassai 50 (seishu) per a estrangers, anomenat així pel seu tast pensat i adaptat a paladars occidentals. I me’n va oferir un tast, tota una masterclass, de diferents sakes, diferenciant-los pels seus orígens i diferents gustos. Em va quedar clar que els processos, la qualitat i el tractament del gra d’arròs, l’aigua i el Koji (llevat) que s’utilitzen són de gran importància per obtenir el resultat final. Com a profà en la matèria, vaig poder comprovar la qualitat de la beguda i el concepte equivocat que en tenia, imagino que com molts només havia pogut provar fins aleshores la versió turista d’aquest fermentat de l’arròs.

Ideat per aquest restaurador, i durant tot el mes d’abril i principis de maig, aprofitant la fira de temàtica japonesa Sakura Matsuri Sabadell, podrem gaudir d’un cicle de conferències paral·leles a l’esdeveniment firal sobre la famosa beguda i el món gastronòmic japonès en general. Igual que el sake, la bona cuina japonesa requereix una elaboració de productes i processos que cuida l’excel·lència en tots els punts i que explicats per experts es pot arribar a entendre la seva dimensió.

En aquestes conferències i taules rodones participaran, entre d’altres, Rafa Blanco, qui farà una xerrada sobre sake i whisky Hatozaki; Humbert Conti, que parlarà del sake fet al Delta de l’Ebre; també es podrà escoltar Roger Ortuño, que presentarà el seu excel·lent llibre OISHII Diccionari de la gastronomia japonesa; el sabadellenc Àlex Castany, que farà una xerrada sobre la valoradíssima carn Wagyu Kobe, o Pau Gelman, que parlarà del wasabi fet al Montseny. Ja de per si l’agenda de convidats és un èxit.

Com que escric aquest article en diumenge, aprofitaré aquesta tarda per tornar a veure la sensacional Lost in Translation de la directora Sofia Coppola, en què Scarlett Johansson i Bill Murray interpreten dos nord-americans un xic perduts a Tòquio, imagino que com estaríem una gran majoria.

Nota: Podreu trobar més informació d’aquest cicle de conferències a: www.sakurasabadell.com.

Comentaris
To Top