Ciutat

Adeu, Hermètica; hola, Sud-oest: on podrà haver-hi noves discoteques a Sabadell?

Sabadell obre la porta a l’arribada de nous pubs i discoteques, cinc anys després del final abrupte de la Zona Hermètica. L’Ajuntament de Sabadell culmina un nou pla d’usos que permetrà duplicar el nombre d’establiments d’oci nocturn –actualment 13, comptant els bars musicals–, segons una primera estimació. El nou model serà regulat i descentralitzat, evitant les aglomeracions.

La ciutat posa les bases per atraure nous establiments, després d’una moratòria de llicències de dos anys. “La recuperació del sector és molt necessària per a la ciutat, perquè evitarà que els joves s’hagin de desplaçar fora”, argumenta la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina. La regulació es votarà en el ple municipal de l’abril, però caldrà esperar al setembre perquè entri en vigor. Aleshores es podran concedir nous permisos, segons les previsions del Govern municipal.

Les discoteques miren cap al Sud-oest

La norma limitarà la dimensió i la distància mínima entre discoteques i pubs a tota la ciutat. Per exemple, l’antiga Zona Hermètica podrà encabir un màxim de dos establiments més, amb 150 persones d’aforament limitat cadascun. El públic total quedarà, doncs, molt lluny de les 12.000 persones que havia tingut en la seva època daurada.

La zona amb més potencial per guanyar discoteques d’unes certes dimensions i pubs (fins a 500 persones d’aforament) serà el polígon Sud-oest, a tocar de la Gran Via i de la C-58, i amb bones connexions amb transport públic (Rodalies R4 a Sabadell Sud). Allà s’hi podran situar tres nous locals, segons una primera previsió realitzada per l’Ajuntament. “Creixerà l’oferta mentre es garanteix el descans dels veïns”, assevera Molina.

El polígon Sud-oest és un dels espais de desenvolupament empresarial de la ciutat. Quatre de cada deu empreses (42%) són joves –s’hi han instal·lat després del 2005– i encara té marge per créixer: un 15% dels locals no tenen activitat. Segons un estudi recent del Vapor Llonch (2020), aquest és el segon polígon d’activitat econòmica de Sabadell en facturació (523 milions d’euros) i en termes d’ocupació (2.227 treballadors). A banda, es considera una peça clau per al Hub Aeronàutic de Sabadell, vinculat a l’Aeroport.

El polígon té avantatges, però també inconvenients. Un dels esculls serà la mobilitat: d’una banda, s’obliga els locals a cercar espais per aparcar els clients, i a banda l’oferta de transport públic és baixa. Només la línia L11 de TUS –F6, els dies festius– té parada al Sud-oest, i el servei s’acaba a les 22 hores. El Govern municipal es planteja ampliar horaris i freqüències “si la demanda ho justifica”.

“Desplacen el problema uns 500 metres”

El Govern municipal considera que la nova regulació suposa un abans i un després respecte a la Zona Hermètica, desmantellada entre 2016 i 2018. L’antic propietari de la discoteca Park Paladium, Joan Cosp, no ho veu així: “Es desplaça el problema uns 500 metres”, indica i creu que l’aposta del polígon Sud-oest és “errònia”, perquè està massa allunyat del nucli urbà i no existeix una bona oferta d’autobús per arribar-hi.

Cosp creu que s’hauria d’haver mantingut la Zona Hermètica a petita escala, al carrer de Rocafort, sense els locals de les vies adjacents. Aquesta opció “minimitzava” les molèsties dels veïns de Gràcia i alhora garantia una certa proximitat amb els barris del Centre.

discoteca la nit Sabadell

Ara que fa cinc anys de l’inici del final de l’Hermètica, l’empresari lamenta “l’absència de diàleg” que va tenir el Govern quadripartit. “Va ser un atraco a mano armada. Enmig d’una reunió, l’alcalde Juli Fernàndez, que vivia a Gràcia i tenia interessos particulars, es va aixecar i va marxar”, assegura Cosp, que deixa clar: “Si Marta Farrés hagués estat l’alcaldessa, no hauria acabat així”.

Es descarta el Riu-sec

Sant Pau de Riu-sec es descarta com el nou centre de l’oci nocturn sabadellenc. A Badia del Vallès, formacions com Totes Fem Badia havien expressat la seva preocupació per les “grans aglomeracions” i els problemes de seguretat associats. Després de l’arribada d’empreses com Wala, Bricomart i la immobiliària Real Estate, només hi ha lloc per a una discoteca. La norma permet situar-la en un terreny entre la Granja de Sant Pau i la benzinera Cepsa, però caldria abans redactar un pla especial urbanístic.

La norma ha generat força consens, tant en l’àmbit polític com empresarial: només s’han presentat nou al·legacions al text, tres de les quals pels grups de l’oposició. L’Ajuntament ha desestimat la proposta de la Crida i de l’Agrupació de Veïns de Gràcia d’ampliar la distància mínima entre locals al barri de 300 metres fins als 500 metres. Allà es manté, però, una limitació única a la ciutat: que els bars estiguin separats per un mínim de 100 metres entre ells.

Fotografies: Victòria Rovira (arxiu)

Comentaris
To Top