Ciutat

Sabadell avala la piscina d’onades SurfCity (per majoria absoluta)

El ple municipal ha activat el traspàs del solar per fer el SurfCity, amb el suport del Govern del PSC, Junts per Sabadell i de Ciutadans

Sabadell inicia la cessió del terreny per fer el SurfCity, la piscina d’onades projectada a la Zona Esportiva de Sant Oleguer. El ple municipal ha activat el traspàs del solar a un grup inversor aquest dimarts, amb el suport del Govern del PSC, Junts per Sabadell i de Ciutadans, la majoria absoluta del plenari. La decisió és provisional: s’obrirà un període d’al·legacions en què els seus detractors –ERC, Crida i entitats ecologistes– intentaran parar el projecte. 

Satisfacció de l’alcaldessa, Marta Farrés, i el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, després de la votació. A baix, un opositor del projecte / VÍCTOR CASTILLO

El pla del Govern és cedir el terreny durant 40 anys a una empresa perquè construeixi la piscina de surf. A canvi, Sabadell percebrà un cànon de 41.700 euros anuals a l’Ajuntament, l’equivalent a uns 3.500 euros al mes [consulta aquí per saber-ne més]. El projecte està envoltat de polèmica, amb dos posicionaments contraris: el Govern i els seus socis estan a favor de fer la piscina, i part de l’oposició i els grups ecologistes, en contra. Uns i altres han protagonitzat un debat de blancs o negres, sense matisos.

Majoria pel sí

El Govern municipal ha defensat la piscina de surf a ultrança, com era d’esperar. La regidora d’Urbanisme, Mar Molina, ha assegurat que l’equipament no tindrà repercussions ambientals, tal com plantegen ERC, la Crida i l’Adenc, perquè s’han marcat límits: “A l’Ajuntament hem marcat unes condicions –com l’ús d’aigua residual i adaptacions paisatgístiques– que s’hauran de complir tant sí com no”, ha asseverat. “Sempre tenen el no a la boca. No a la inversió privada, no a la ronda Nord…“, ha criticat.

“Som els del sí”, s’ha afegit Lluís Matas, de Junts per Sabadell. El juntaire ha donat suport al primer tràmit perquè considera que cal temps per estudiar la proposta i prendre una decisió: “No fer res seria la paràlisi permanent i malbaratar recursos públics. No podem tancar la porta així com així”.

Ciutadans, que tenia intenció d’abstenir-se, ha votat a favor a l’últim moment. El seu portaveu, Adrián Hernández, ha reivindicat la feina dels tècnics per establir els criteris de la cessió i ha facilitat la majoria absoluta. “No podem dir que això és carregar-se l’Amazones”, ha indicat per després destacar les limitacions que s’han marcat sobre l’impacte paisatgístic i sobre l’ús d’aigua i d’energia.

Els regidors de Ciutadans, en el moment de la votació / VÍCTOR CASTILLO

ERC i Crida: “S’ha fet a mida”

A l’altra banda del plenari, ERC i la Crida han criticat el Govern sabadellenc amb duresa i han demanat que es fes marxa enrere. Han acusat el PSC d’arreglar la cessió i d’utilitzar les formes de l’exalcalde Manuel Bustos. “S’ha fet a mida”, ha afirmat el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, sobre una piscina que veu “frívola, elitista i desconnectada dels problemes dels veïns” i contrària a la situació d’emergència climàtica. El republicà ha anat un pas més enllà i s’ha compromès a aturar la tramitació si és elegit alcalde després de les eleccions municipals del 2023.

Fernàndez ha separat el SurfCity del debat sobre les noves inversions. Ha assegurat que està a favor de captar aquelles “que generin benestar entre els veïns”, una condició “no compleix” el SurfCity. “Vostès boicotegen totes bones inversions”, li ha replicat Eloi Cortés (PSC).

Fernàndez (ERC) i Cortés (PSC) han protagonitzat un debat intens / VÍCTOR CASTILLO

Amb la mateixa contundència, Nani Valero (Crida) ha demanat –sense èxit– que els regidors s’hi oposessin: “Apel·lo a la responsabilitat personal de cada regidor sobre la qüestio ambiental”, ha demanat sobre un projecte que considera “especulatiu”. Així mateix, ha exigit que es compleixi amb el pla del Parc Fluvial del Ripoll i que es creï una oficina específica per gestionar el riu.

Sorprenentment, qui ha contestat més durament a la Crida no ha estat el Govern ni el PSC, sinó Ciutadans. Quan estaven al Govern van invertir més diners a la Bassa de Sant Oleguer que no en tot el parc fluvial del Ripoll… Per què els preocupava abans i ara no?”, els ha retret Adrián Hernández.

El Govern, dividit

La tinenta d’alcaldessa i regidora no adscrita, Marta Morell, s’ha desmarcat de la resta del Govern, és a dir, dels regidors del PSC. Ha votat en contra. “A deu mesos d’unes eleccions municipals, estem legitimats per perndre una decisió com aquesta? No sabem qui governarà a partir del maig vinent”, ha exposat l’expodemista, que considera que cedir el terreny per fer el SurfCity “hipoteca la ciutat“.

Els socialistes no han trigat a contestar a la seva sòcia de Govern: “Tenim legitimitat per prendre decisions, des del primer fins a l’últim dia”, ha afirmat Eloi Cortés, per després constatar la trencadissa en l’executiu: “Les eleccions posaran cadascú en el seu lloc”. Des de Ciutadans, Hernández ha demanat a Morell que no parli de legitimitats quan va ser expulsada de Podem, candidatura per la qual es va presentar. “De iure és tinenta d’alcaldessa, de facto no és res“.

Els ecologistes: “No podem abocar tones de ciment al riu”

Una trentena de membres d’entitats veïnals i ecologistes s’han concentrat a la plaça de Sant Roc. Les organitzacions també han intervingut al ple municipal per mostrar el seu rebuig al projecte i han advertit de les conseqüències ambientals que tindria l’equipament, situat a escassos 50 metres del riu. “No podem abocar tones de ciment sobre el Ripoll”, ha assegurat la presidenta de l’Associació d’Amics del Ripoll, que ha qualificat la piscina d’onades com una “ingerència” sobre un espai que “no es pot destruir”. “Facin la piscina a un polígon i en un solar privat”, ha exigit.

A banda del projecte en si, les entitats també han criticat les formes del Govern municipal. Segons l’Adenc, la documentació presentada per l’Ajuntament per fer la cessió és “incompleta”. Joan Carles Sallas ha assegurat que falta informació sobre l’impacte ambiental, lumínic i sonor de l’equipament. També han considerat que el projecte és opac pel que fa al consum energètic i d’aigua. “L’únic que sabem és que gasta com 500 piscines particulars… Els diem als ciutadans que no facin piscines, i després en fem una gegant?”, s’ha preguntat Sallas. Des del Moviment Veïnal del Sud, Núria Farràs, ha acusat l’Ajuntament de fer “una concessió a mida” per a una “obra faraònica pròpia del bustisme”.

Comentaris
To Top