Ciutat

Les obres del Portal Sud començaran el primer trimestre del 2023

L’Ajuntament iniciarà la construcció del nou accés entre l’autovia C-58 i la Gran Via durant el primer trimestre del 2023

Una de les obres pendents a Sabadell des de fa anys es desencalla. L’Ajuntament iniciarà la construcció del Portal Sud, el nou accés entre l’autovia C-58 i la Gran Via, durant el primer trimestre del 2023. Així ho ha anunciat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, aquest dimarts en el tradicional acte de balanç d’any de l’Ajuntament –l’últim abans d’eleccions–. “Una empresa ha entrat els avals i això és un bon senyal. Si tot va bé, salvarem el Portal Sud i el començarem aquest mandat”, ha celebrat.

L’obra suposarà la creació d’un nou accés d’entrada i sortida de la ciutat per la Gran Via, amb una rotonda per enllaçar amb el polígon Sud-oest. Les actuacions tindran un cost de 4,4 milions d’euros que aniran a càrrec de l’Ajuntament de Sabadell i de la Diputació de Barcelona. La previsió és executar l’obra en un termini d’un any i mig.

El Portal Sud havia topat amb molts entrebancs administratius des de l’inici. Va implicar la cessió d’uns terrenys adjacents a l’Aeroport de Sabadell que eren propietat d’Aena i d’un llarg tràmit d’adjudicació perquè cap empresa constructora s’havia volgut fer càrrec de les obres fins ara per la pujada dels preus dels materials, un problema que s’ha produït en altres equipaments projectats, com la seu de Participació de la plaça Jean Piaget.

Portal Sud Sabadell

El mapa de com quedarà el Portal Sud de Sabadell / AJ. DE SABADELL

Les millores en l’espai públic i en els equipaments de la ciutat han estat un dels segells distintius del mandat, segons l’alcaldessa. Entre 2020 i 2023, s’hauran invertit 105 milions d’euros en matèria d’urbanisme i mobilitat. Són obres que, o bé ja s’han acabat (com el nou passeig de la plaça Major i els camins escolars), o que estaran en fase d’execució el maig vinent, coincidint amb la cita a les urnes. “Hem governat i hem donat estabilitat. I hem posat la ciutat en marxa”, ha assegurat Farrés, que ha agraït el suport dels seus –el PSC–, de Marta Morell i de Junts per Sabadell.

Farrés en la trobada amb els periodistes de la ciutat / VÍCTOR CASTILLO

Ronda Nord de Sabadell i Terrassa, i ara què?

Mentre el Portal Sud avança, la ronda Nord de Sabadell i Terrassa continua sense novetats. La carretera que ha de connectar les dues capitals vallesanes amb Castellar del Vallès té el vistiplau dels ajuntaments i el Govern de l’Estat, però ha topat amb la negativa de la Generalitat. En concret, del conseller de Territori, Juli Fernàndez, que aposta per allargar la ronda Oest existent fins a la carretera de Castellar.

La ronda Oest, al nord, acaba de forma abrupta en una gasolinera a Can Deu / Ó. ESPINOSA

El PSC, però, s’ha tret una carta de la màniga: ha inclòs l’obra com a condició perquè hi hagi un acord amb ERC sobre els pressupostos de la Generalitat del 2023. “Si els donem el ‘sí’, no serà a canvi de res. Els del PSC no som uns pagafantas“, ha deixat clar l’alcaldessa, que ha tornat a demanar a la Generalitat que reconsideri la seva posició: “Teníem la ronda, i teníem els diners i les competències per fer-la. I ara què tenim? Res”.

En tot cas, malgrat les diferències, l’alcaldessa s’ha mostrat disposada a negociar amb Juli Fernàndez i arribar a un nou acord. Considera que és fonamental actuar ja per poder “pacificar” la Gran Via, que avui absorbeix gran part del trànsit intern de Sabadell i també de Castellar.

L’estació de Can Llong, “la prioritat”

Can Llong, Can Llong i Can Llong. L’alcaldessa ha lamentat, en tres ocasions, la falta d’inversió en un dels barris més joves de Sabadell. La futura estació de Rodalies ha de ser una “prioritat” a l’hora de negociar amb el Govern de l’Estat. “És l’obra més necessària que s’ha de fer a la ciutat, per sobre de qualsevol altra”, ha incidit l’alcaldessa, tot contraposant-se a les prioritats d’ERC, que aposta per recuperar la gestió de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil.

Aquí és on hauria d’anar la futura estació de Can Llong / VÍCTOR CASTILLO

“Crec que tenim prou problemes a la ciutat per mantenir el patrimoni que tenim”, ha exposat Farrés. “No et cediran la caserna i et donaran 100 milions d’euros”, ha ironitzat per després deixar clar: “Si Gabriel Fernàndez m’hagués dit que volia incidir en els pressupostos de l’Estat, no hauria apostat per això, però com que no em pregunta…”.

L’agenda es juga fora de Sabadell

Farrés condiciona algunes de les obres pendents a Sabadell, com la mateixa estació de Can Llong i la construcció del Virolet, als governs de l’Estat i de la Generalitat. Per això vol mantenir una “línia directa” amb els ministres i els consellers. “Vull tenir veu més enllà de Sabadell”, ha assegurat, per poder reclamar inversions per a la ciutat. Una d’elles és la residència del Sud que, segons les seves previsions, “farà els primers passos el 2023”.

Comentaris
To Top