Ciutat

Les obres del Portal Sud de Sabadell topen amb un nou retard

Retard inesperat en les obres del Portal Sud, el nou enllaç entre Sabadell i l’autovia C-58. L’empresa adjudicatària, Construcciones y Servicios Faus SA, ha renunciat al contracte de 4,4 milions d’euros en l’últim moment. Segons ha pogut saber el Diari, la constructora ha comunicat a l’Ajuntament que no pot fer front a les actuacions davant l’augment de preus dels materials. “Diuen que no els surten els números”, expliquen fonts municipals.

La renúncia té implicacions en l’execució de l’obra. Les actuacions no podran començar el primer trimestre de 2022, tal com havia anunciat el Govern municipal. L’Ajuntament ha iniciat els contactes amb les empreses que aspiraven a fer-se càrrec de les actuacions, un pla B perquè el procés no quedi desert. Si es troba un nova adjudicatària, les obres s’iniciarien el maig.

Enllaç Gran Via C-58 Sabadell

L’enllaç actual, amb la senyal de cediu el pas / VICTOR CASTILLO

El Portal Sud serà el nou accés viari al sud-oest de la ciutat. Implicarà construir una rotonda de 90 metres de diàmetre, que enllaçarà amb la carretera de Bellaterra, la C-58 i el polígon industrial a través del carrer Costa i Déu. Les obres es realitzaran en dues fases: la primera –ara afectada– estava adjudicada per 4,4 milions d’euros, i la segona s’ha estimat en 1,8 milions d’euros.

La intenció de l’Ajuntament era acabar el nou accés a finals de 2023, una fita que no es podrà complir. Aquest, però, no ha estat l’únic retard que ha viscut el Portal Sud, que s’espera des de fa una dècada. En aquests anys, ha calgut un llarg procés administratiu per obtenir subvencions externes –de la Diputació de Barcelona– i fer gestions amb la Generalitat i Aena, titular dels terrenys.

Portal Sud Sabadell

El nou accés viari, amb la rotonda / D.S.

Incertesa en l’obra pública

L’obra pública ha topat amb un moment incert: hi ha marge per invertir –fons Next Generation de la UE, flexibilitat en el dèficit per als ajuntaments– però l’augment de preus per la crisi Covid i per la guerra a Ucraïna en condiciona l’execució. Altres obres a la ciutat ja han patit retards per les renúncies de les constructores: el Parc de les Aigües o la futura seu de Participació a la plaça Jean Piaget (Gràcia), per exemple. “Ens preocupa molt l’augment de preu en les matèries primeres. Costa adjudicar les obres i és un problema greu per complir amb els terminis”, admeten des d’Urbanisme.

Trànsit a la Gran Via de Sabadell / V. ROVIRA

La inflació creix a ritmes que no es veien des de fa dues dècades a l’Estat espanyol. L’IPC va tancar el febrer amb una pujada interanual del 7,6%. El sector de la construcció és un dels que més està patint en l’escalada de preus

Els materials necessaris en les obres públiques es troben entre els grans afectats: els costos dels materials derivats del betum (+48%), els elements lluminosos (+36%) i l’alumini (+20%) s’han disparat en el darrer any. També passa amb el formigó (+30%), segons les últimes dades del Ministeri de Transports. Des de l’Ajuntament, constaten increments en l’acer, l’asfalt i els preus del combustible.

La nova entrada de Sabadell pel Portal Sud està prevista pel 2023

Comentaris
To Top