Ciutat

Punt final al cas Rodríguez: el ple rebutja crear una comissió d’investigació

El vot de qualitat de l’alcaldessa decanta la balança en un ple amb intercanvi de retrets

Les suposades irregularitats denunciades per l’extinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez en correus electrònics enviats a l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, han quedat en això, en una presumpció. Almenys, per als regidors del ple que han tombat la proposta de la majoria de l’oposició per crear una comissió d’investigació i estudi sobre aquest cas. Una negativa gràcies al vot de qualitat de Farrés -a més dels suports del PSC, Junts per Sabadell i la regidora no adscrita, Marta Morell-, i els impulsors de la sessió plenària (ERC, la Crida per Sabadell i Cs) han optat pel “sí”.

La divisió del ple s’ha evidenciat més que mai, i amb intervencions més vehements que d’altres, amb el bloc del govern -Junts com a soci- i la resta. Un xoc de “proposta electoralista” o “ni condemna ni suport” a l’alcaldessa contra “manca d’informació” i “l’ombra de la corrupció”. Morell ha estat la primera en qualificar “d’electoralista”, i ha reclamat “tranquil·litat” de cara a l’arribada d’aquest període. Ha llençat diverses qüestions sobre el recorregut de la moció com si es podrà investigar abans del 28-M i si ho haurà d’afrontar el següent ple que es configuri. Així mateix, ha lamentat que “una crisi del PSC” s’hagi traslladat a la institució, però ha volgut recalcar que “el que més em va cridar l’atenció” de tot plegat van ser les “amenaces i coaccions, que són molt greus”.

El portaveu de Junts, Lluís Matas, ha carregat contra els regidors “per no fer la feina, han demanat els informes? Nosaltres sí, i tenim totes les respostes i la informació. I és el que reclamen a la moció”. Aleshores, primer, ha apuntat contra el partit taronja: “Estan abocats a desaparèixer del món polític” i han trobat “aquest micròfon per fer campanya electoral” i, posteriorment, ha estès la crítica a republicans i cupaires, “han trobat l’excusa perfecte per engegar la maquinària de l’exaltació”.

El líder dels taronja, José Luis Fernández, ha afirmat que “han pretès fer un tancament en fals” amb aquest cas i “amagar-se darrere els tècnics”. Ha recriminat “no haver-se pogut quedar amb la documentació i poder estudiar-la” i, aleshores, ha continuat, “fer una defensa més fonamentada”. Ha suggerit, entre altres coses, que un “òrgan independent pugui buscar explicacions”.

Possible trasllat a la justícia

El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha advertit de la possible gravetat dels fets i ha precisat que al contingut dels correus electrònics hi ha números com “el prop de milió d’euros que hauria d’abonar Smatsa al consistori” i quant a Saba ha detallat “una xifra propera als 1,3 milions d’euros” i ha interpel·lat l’alcaldessa: “Vostè s’ha posat en aquest fangar” i ha retret que “pretenguin que mirem cap a un altre costat”. Fernàndez ha obert la porta a portar el cas als jutjats davant la possibilitat que hi ha hagi delictes de prevaricació i l’omissió de perseguir el delicte.

La líder de la Crida, Nani Valero, ha denunciat la manca d’informació, però ha especificat alguna informació sobre “l’incompliment” del contracte amb la concessionària de neteja viària com que el 2020 quatre de cada deu carrers no es netegen de forma sistemàtica, així com que en cinc mesos es va netejar un de cada cinc contenidors.

“Han volgut esgarrapar quatre vots”

El primer tinent d’alcadessa, Pol Gibert, ha carregat durament contra els impulsors de la moció “per esgarrapar quatre vots”, com també per “ni condemnar ni donar suport” a l’alcaldessa pels fets denunciats. Així mateix, “qüestionar la feina dels tècnics i juristes, que són els mateixos que en l’anterior mandat”, ha recordat. Gibert ha replicat al republicà, “ja ha dictat sentència, però ja li he dit, som molt avorrits, fem les coses com toca, i en aquest tema en especial”. Ha finalitzat qüestionant l’utilitat de la comissió, “investigarem més que un jutjat?”.

Rodríguez va ser fulminat el passat 20 de març per “amenaces i coacció”, tal com va informar l’Ajuntament, a Farrés, quan aquesta li va traslladar que no comptaria amb ell per a la candidatura de cara a la comtessa electoral del 28-M. Unes acusacions que va posar en mans d’un bufet d’advocats. Com també ho va fer l’extinent d’alcaldessa i va negar, a la vegada, tots els fets i destacava la seva “honestedat i transparència”. Precisament, “per actuar sota aquests paràmetres”, va precisar, va ser el que “va alterar l’alcaldessa de forma injustificada”. Unes afirmacions que deixaven entreveure possibles irregularitats que van motivar la convocatòria d’aquest ple extraordinari.

Crisi política a Sabadell: així es va precipitar l’expulsió de Jesús Rodríguez del Govern

Comentaris
To Top