Oci i cultura

Anna Fité i els seus animalons, de ruta per escampar la màgia de la literatura infantil

Anna Fité, escriptora de literatura infantil

L’autora sabadellenca reprèn aquest maig la gira estatal per explicar contes a escoles, llibreries i aules hospitalàries

Anna Fité, escriptora de literatura infantil, de ruta per explicar contes / VÍCTOR CASTILLO

Anna Fité (1958), la gallina Fina i el Mico Petit, de ruta per escampar la màgia de la literatura infantil. L’autora sabadellenca reprèn aquest maig la gira estatal per explicar contes a escoles, llibreries i aules hospitalàries. Durant el darrer any ha passat per Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc, i aquest maig sumarà Cantàbria com a destinació literària. “Em fa molt feliç el goig de traspassar al món una història que ha nascut al meu cap. Hi dones vida perquè l’altra gent la pugui gaudir”, s’alegra.

Els inseparables companys de viatge de l’autora de literatura infantil són peluixos de les obres que narra allà a on viatja. Una és la gallina Fina, del conte El concert més animal, premi Emili Teixidor 2021 de l’editorial la Galera. A la història, l’animaló es rebel·la contra un destí tan cruel com terrenal: acabar esdevenint el brou del sopar. A partir d’aquí emprèn una aventura plena de solidaritat, amistat i música.

L’altre company de viatge, la darrera incorporació a la gira, és el Petit Mico, el protagonista d’una sèrie de contes infantils que expliquen als més petits els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquests moments ja es poden trobar a les llibreries El regal del Mico Petit, per a conscienciar sobre l’aigua com a bé essencial; i La disfressa del Mico Petit, un clam per aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i les nenes.

“Quan vaig plantejar la ruta volia rebre en directe el feedback de lectors d’arreu de l’Estat, conèixer persones que, com jo, estimen la litearatura infantil i juvenil”, comenta Fité amb un somriure.

Un conte basat en talps reals

La sabadellenca té predilecció pels animalons. La seva darrera obra, amb il·lustracions de Cuchu, és Humans al meu jardí (La Galera), “un conte basada en talps reals”. Anna Fité es va inspirar en una vivència al pati de casa seva, a La Tor de Querol, un petit poblet de la comarca de la Cerdanya Alta, a la Catalunya Nord.

Els jardins de les cases del poble es van omplir de talps. Ella també se’n va trobar uns quants: “Els veïns em van aconsellar moltes maneres d’exterminar-los. Però ells ja eren allà molt abans que nosaltres!”. El conte, doncs, és una al·legoria de com “amb imaginació i alegria es pot conviure quan hi ha interessos oposats”.

Un altre dels fruits de la hiperactiva tasca literària d’Anna Fité es troba a 10 anys, 10 contes, un llibre que aplega una desena de contes il·lustrats d’autors diversos, publicat pel Centre de Recursos en Trastorn de l’Espectre Autista de la Catalunya Central. Hi han participat també els escriptors sabadellencs Antoni Dalmases, Anna Cabeza i Laura Tejada.

Comentaris
To Top