Diners

Encaixar tecnologia i persones: el repte de les empreses

D’esquerra a dreta: Carles Miranda, Anna Garriga, Juan José Coronado i Sergi Artigas, durant la taula rodona / AINA TORRES

Segons dades del darrer informe d’Acció, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, al conjunt del territori hi ha prop de 2.000 llocs de treball i una facturació anual superior als 460 milions d’euros directament vinculats a la robòtica. En la mateixa línia, i segons el darrer estudi fet per Torrent, la robotització de la pime catalana representa: o més volum de vendes, un increment del 59,8% respecte a les empreses no robotitzades; o més exportacions, un increment del 71,6%; o més productivitat (variacions del 14%) i o més empleats (53,1% més d’ocupació). Amb l’arribada de les TIC a la indústria, les empreses han hagut d’adaptar-se als nous temps, reestructurant el seu organigrama intern i els processos productius.

Aquest dimarts, en el marc de la desena edició del Fòrum de les Tecnologies i la Innovació, al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta, es van debatre, entre altres aspectes, la revolució que ha suposat l’arribada de la impressió 3D, la intel·ligència artificial o la robòtica, entre altres, al dia a dia de les empreses. “El món tangible i el món virtual s’han ajuntat, i mai més els separarem. És una realitat amb la qual hem de conviure i alhora hem de ser capaços de posar la persona al centre, amb models d’activitat econòmica resilients, tenint en compte que el planeta ens ha posat límits”, va assegurar Sergi Artigas, director general d’Estratègia en Innovació al Centre Tecnològic Leitat, durant la conferència 10 anys de revolució tecnològica, que va comptar, també, amb la intervenció de Carles Miranda, mànager d’indústria 4.0 i economia circular d’Acció. Per a Miranda, i davant l’arribada de noves tecnologies, va defensar que “aquestes tecnologies ens poden ajudar a ser més sostenibles, més verdes, per ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic”.

Abans, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, qui va ser l’encarregada de donar la benvinguda als més de 120 participants, juntament amb L’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, i el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, va defensar la importància del paper que juga el teixit empresarial a Sabadell. “Som una ciutat, una comarca on l’empresa i la indústria són fonamentals. Els que creeu ocupació sou el teixit empresarial i nosaltres el que hem de fer és donar facilitats i crear les sinergies i espais perquè pugueu desenvolupar activitat econòmica”.

Empreses i persones

Davant aquest escenari, on la tecnologia ha guanyat pes a les indústries, la responsable de persones a ATP Engineering&Packaging, Anna Garriga va recordar que “és cert que la IA fa moltes coses, però algú ha estat qui l’ha pensat. Les coses no es fan sense les persones i les empreses les mouen les persones”. Per la seva banda, el director general de l’empresa sabadellenca Vicosystems, Juan José Coronado va defensar la importància de formar a les pimes per acostar la robòtica a més perfils professionals, no només als enginyers. “La tecnologia avança molt de pressa i has d’estar a punt per ser el primer”, va assegurar. Vicosystems, a través de la seva acadèmia, és l’únic Authorized Training Partner de Universal Robots i MiR a Catalunya.

Comentaris
To Top