Ciutat

Un nou túnel per reduir en 15 minuts el trajecte dels FGC de Sabadell a Barcelona

Vista d’un convoi al seu pas per la zona on s’estan portant a terme les obres de soterrament de les vies del tren, prop de l’estació de Can Feu

El Govern encarregarà un estudi per un nou túnel entre Sant Cugat i la capital catalana

La consellera de Territori, Ester Capella, ha explicat aquest divendres que la Generalitat ha encarregarà en els propers mesos un estudi per analitzar la construcció d’un segon túnel de Ferrocarrils entre el Vallès i Barcelona, que enllaçaria Sant Cugat del Vallès i la capital catalana, i permetria donar resposta a la futura demanda davant la “saturació” de l’actual infraestructura. En una conferència al Cercle d’Infraestructures, la consellera ha comentat que l’obra tindria un cost de 900 milions d’euros i permetria reduir en uns 15 minuts del trajecte entre Sabadell i Terrassa i la capital catalana. Les dues opcions més probables són un túnel que arribi a Plaça Catalunya o fins a Arc del Triomf passant per Lesseps.

Almenys dos anys abans de l’execució

La consellera també ha explicat que l’estudi tindrà un cost d’uns dos milions d’euros i que entre els terminis de licitació i aprovació tindran uns terminis “no inferiors a dos anys”. El projecte també inclouria un nou intercanviador ferroviari al centre de Barcelona amb FGC, Metro i Rodalies, el que suposarà una “nova porta d’entrada” a la capital catalana des del Vallès, segons ha destacat la titular de Territori.

A banda de reduir el temps de viatge en uns quart d’hora, l’obra suposaria multiplicar per 2,5 la capacitat actual de transport i passar de de 60 a 150 milions de viatgers anuals.

La construcció d’un segon túnel de Ferrocarrils entre el Vallès i Barcelona ja es va plantejar fa quatre anys en el pla estratègic de FGC fins al 2030 davant l’increment de la demanda en l’actual corredor. Ara, la pràctica recuperació dels viatgers després de la pandèmia i la introducció de 15 nous trens a la línia, fins arribar als 24 en hora punta, “dona poc marge de millora”, segons la consellera. “La saturació restarà atractiu”, ha advertit.

Comentaris
To Top