CASTELLAR

L’Ajuntament de Castellar compra Cal Gorina i tres terrenys més per gairebé 3 milions i mig d’euros

L’emblemàtic espai se sotmetrà a una rehabilitació i, posteriorment, es debatrà sobre els seus usos municipals

L’Ajuntament de Castellar ha anunciat l’adquisició d’una tacada de quatre equipaments que passaran a ser de gestió municipal. La compra s’ha fet efectiva abans de tancar l’any, aprofitant “la solvència econòmica” del consistori vallesà i la línia d’ajuts del 2023, en una operació global que inclou l’icònic edifici de Cal Gorina. En total, s’invertiran al voltant d’uns 3 milions i mig d’euros, als quals s’hi hauran de sumar ara les despeses per rehabilitar i adaptar els espais als nous usos.

A banda de l’emblemàtic edifici situat al carrer del Centre -adquirit per una xifra al voltant del milió d’euros-, l’Ajuntament també ha tancat la compra de l’antiga fàbrica Pascuet, al carrer de les Llagostes; l’aparcament de l’anomenada “plaça de toros”, situat entre els carrers de Puigvert i de Santiago Rusiñol -que també inclou el solar del carrer de l’Escorxador vinculat a un pla urbanístic discontinu, on es troben els antics dipòsits d’aigua dels Regants de Canyelles-; i, finalment, l’antiga subestació elèctrica, a la carretera de Sentmenat, que fins ara estava en mans d’e-distribución Redes Digitales.

La preservació de Cal Gorina

Segons ha explicat aquest dimarts un grup del govern municipal durant una visita a Cal Gorina, encapçalada per l’alcalde castellarenc, Ignasi Giménez, l’objectiu ara és garantir l’estabilitat i la seguretat de l’espai -que havia estat ocupat il·legalment en els darrers mesos- per conservar tots els elements patrimonials de l’immoble. La compra inclou tres espais diferenciats en una parcela de mil metres quadrats de superfície.

L’interior de Cal Gorina | D.S

De cara a l’any que ve, s’obrirà un procés participatiu a la ciutadania per decidir a què es destinarà Cal Gorina, en un procés “a mitjà i llarg termini”, ha apuntat Giménez. L’objectiu és destinar-lo a ús ciutadà, satisfent les necessitats de tipus social, cultural, educatiu, lúdic i cívic del poble -sempre a l’espera de definir el seu ús-.

Els usos dels terrenys

Pel que fa a la resta d’adquisicions, les dues primeres -que sumen un milió i 729.000 euros- aniran destinades a ampliar la xarxa d’aparcament gratuït a la vila, en dos espais que, segons argumenten des del consistori, s’han transformat demogràficament i que han obligat a un replantejament per part del govern local. Mentrestant, l’espai de la carretera de Sentmenat -comprat per 700.000 euros- estarà destinat a la construcció d’habitatges, dels quals una part podran tenir algun tipus de protecció. En aquest sentit, Giménez ha considera “una prioritat” tirar endavant aquest projecte, que se sumarà al bloc de pisos de l’antiga fàbrica de la Playtex, destinada al lloguer social.

La compra dels terrenys respon a una estratègia que l’equip de govern va anunciar a principi del mandat de compra de patrimoni per al seu ús públic. “És una aposta molt atrevida i valenta”, ha resumit Giménez sobre “una oportunitat d’or” per donar resposta a les necessitats detectades entre els castellarencs.

Ignasi Giménez, acompanyat dels regidors Joan Creus i Yolanda Rivera durant la visita | D.S

Comentaris
To Top