Ciutat

L’Ajuntament de Sabadell ha de pagar 4 milions d’euros a Smatsa per un litigi de 2015

El TSJC dona la raó a l’empresa de neteja i recollida de residus i obliga a compensar-la. El Govern critica ERC i Crida per la “mala gestió”, i l’oposició culpa “l’herència” de Bustos

Cop judicial a l’Ajuntament de Sabadell. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó a l’empresa de neteja i de recollida de residus Smatsa. El consistori haurà de pagar prop de quatre milions d’euros per un dels litigis oberts de l’època del quadripartit, segons apunten fonts municipals.

El Govern de Transformació de Sabadell (2015-2019), de què formaven part ERC, la Crida i els comuns, es va marcar com a objectiu vigilar Smatsa de prop. L’adjudicació del contracte de residus, realitzat el 2012, és investigat pel Cas Mercuri, i per això es van emprendre una sèrie de mesures, instal·lar un sistema GPS en els camions i els carretons o com la revisió de les liquidacions a la baixa.

Operaris d’SMATSA netegen la plaça del Treball

LLUÍS FRANCO

La corporació municipal va revisar les factures de Smatsa perquè considerava que l’empresa concessionària estava cobrant uns diners de l’Ajuntament per serveis que no feia. El consistori va forçar Smatsa a retornar part dels cobraments, 3,6 milions d’euros, que hauran de ser rescabalats amb interessos –al voltant d’uns 400.000 euros–, segons detallen fonts municipals al Diari.

El TSJC considera que la sobrefacturació de l’empresa de neteja es va produir perquè l’Ajuntament va demanar a Smatsa que realitzés més serveis, no perquè se’ls inventés. “Ha quedat acreditat que l’augment dels serveis no es va deure a un error de configuració de l’oferta dels serveis, sinó als requeriments formulats pel consistori”, indiquen per després deixar clar que l’administració local va “comprovar” i, per tant, autoritzar aquests canvis.

La sentència fa referència als pagaments del 2015, però com que és ferma, crea jurisprudència. És a dir, l’Ajuntament dona per fet que perdrà totes les altres causes en aquesta línia i que haurà de retornar pràcticament quatre milions d’euros. El gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz, no amaga la seva satisfacció en constatar que es retornaran els diners: “No haviem enganyat. La sentència és claríssima. Es van fer els serveis que tocaven per mantenir la ciutat neta, que és la nostra missió”, afirma.

Un equip de neteja d'SMATSA / LLUÍS FRANCO

Un equip de neteja d’SMATSA / LLUÍS FRANCO

Segons apunten des d’ERC, no té per què ser un retorn de quatre milions: “Cada liquidació va per separat. No ho donem per perdut, esperem a veure què passa”, defensa el secretari d’Organització i de Política Municipal d’ERC, Raül García Barroso. El republicà defensa la línia estratègica del quadripartit: recorda que es volia “controlar” Smatsa després de rebre “l’herència del mandat de Bustos“, amb una presumpta adjudicació fraudulenta que va acabar formant part del Cas Mercuri. Els republicans defensen que el rerefons polític tenia fonaments i que calia controlar l’empresa de prop, però indiquen que la forma de fiscalitzar no era fàcil pels pocs mitjans de l’època socialista, “on la pauta era la falta de control i aprovar les facturacions de l’empresa sense un control real”.

“El PSC és el responsable de l’adjudicació d’un contracte que ells mateixos van arreglar i que és insostenible”, també exposa la portaveu de la Crida, Anna Lara.

Acusacions creuades

El tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, assenyala la Crida i ERC com a responsables: “Estudiarem el text, però tot sembla indicar que es confirma que la mala gestió del govern anterior la pagaran els sabadellencs”, exposa el responsable polític. També avisen que la decisió tindrà un “impacte” sobre les finances municipals.

Les paraules de Gibert són una “cortina de fum per tapar la pujada d’impostos” per a ERC. Raül García Barroso apunta que el govern PSC-Junts intenta amagar “un increment fiscal d’11 milions d’euros” a través de la sentència judicial. I, és més, recorden que fa unes setmanes hi va haver una decisió judicial favorable a l’Ajuntament i en contra d’Smatsa sobre la qual “el nou portaveu de l’empresa, Pol Gibert” no va voler pronunciar-se.

La Crida hi coincideix. “El PSC hauria de tenir clar que la fiscalització del contracte de residus com de qualsevol altre contracte municipal no és una mala gestió, tot el contrari”, defensa Anna Lara, que assegura el problema original ve de més enrere: “Que el PSC no fiscalitzés durant tants anys ens ha portat a aquesta situació”.

Comentaris
To Top