Ciutat

El Govern de l’Estat traspassa la construcció la ronda Nord de Sabadell i Terrassa a la Generalitat

El Consell de Ministres ha traspassat les competències al govern català per construir la ronda Nord de Sabadell i Terrassa

La construcció de la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, la carretera que unirà el Quart Cinturó amb la carretera de Castellar a través de Can Deu, passa en mans del Govern de la Generalitat. El Consell de Ministres ha traspassat les competències al departament de Territori, que s’haurà d’encarregar de licitar i executar els treballs.

ronda Nord Quart Cinturó

Zona on es preveu enllaçar la ronda Nord de Sabadell i Terrassa amb la ronda Oest, segons les previsions de l’Ajuntament / VÍCTOR CASTILLO

La ronda Nord de Sabadell i Terrassa obrirà una connexió directa entre el Vallès i el Baix Llobregat, entre Castellar del Vallès i Abrera, enllaçant amb la C-58, la C-16 i l’A-2. En clau sabadellenca, es veu com l’alternativa de pas a la Gran Via, per on passen 33.000 vehicles diaris, un terç procedents de Castellar, segons un estudi recent per l’Ajuntament de Sabadell.

Segons estableix el Butlletí Oficial de l’Estat, l’executiu català s’encarregarà d’establir el traçat definitiu de la nova carretera i de realitzar les expropiacions necessàries per a construir la ronda. L’Estat avançarà els diners de l’obra, i després serà la Generalitat qui els justifiqui, exposa la deliberació del Consell de Ministres. La infraestructura costarà uns 200 milions d’euros, segons les previsions del Ministeri de Transports. El model és idèntic al del futur intercanviador ferroviari entre l’R8 i l’S2 a Sant Cugat del Vallès.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, considera que aquest pas és “positiu” i s’ha mostrat optimista amb el futur de la ronda: “Espero que serveixi per poder tirar endavant aquesta infraestructura clau per a la ciutat”, afirma. “Hem de començar a tirar endavant l’obra i parlar del traçat i del calendari”, afegeix i recorda que la carretera compta amb el “consens” dels ajuntaments de Sabadell, Terrassa i Castellar.

El govern de l’Estat delega les competències a la Generalitat, però la tramitació no s’acaba aquí: les dues parts han de signar un conveni, que està pendent des de fa pràcticament un any. Ambdues administracions han protagonitzat un creuament d’acusacions sobre la lentitud en la tramitació. La consellera de Territori, Ester Capella, s’ha mostrat molt crítica amb la gestió de l’executiu de Pedro Sánchez: “Mentre uns menteixen, el Govern de la Generalitat pot garantir que està compromès amb allò acordat”, assegurava fa tot just uns dies, en l’última sessió de control al Govern abans de Nadal.

Soterrada al 100% per Sabadell?

L’Ajuntament vol que la ronda Nord de Sabadell i Terrassa passi per sota de la ciutat. La proposta de traçat, que va avançar el Diari, inclou dos túnels de dos carrils per sentit que anirien des del Parc Agrari –al límit del terme municipal de Sabadell– fins a la carretera de Prats de Lluçanès. L’actual ronda Oest també connectaria amb la ronda Nord sota terra. “És un traçat respectuós amb l’entorn”, defensa l’alcaldessa.

Per la seva banda, Terrassa també ha proposat que passi parcialment soterrada pel seu terme municipal. El departament de Territori no s’ha pronunciat sobre el traçat ni la fórmula de l’obra i no és menor, perquè tindrà l’última paraula.

L’Ajuntament ensenya les cartes: proposa traçat per a la ronda Nord de Sabadell i Terrassa

Comentaris
To Top