Ciutat

La B-40 s’obre al trànsit i la ronda Nord de Sabadell i Terrassa es desencalla

El ministre Óscar Puente confirma que l’Estat i la Generalitat ja han tancat el text del conveni sobre la ronda Nord

/ VÍCTOR CASTILLO

Els cotxes circulen a la B-40 entre Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i Viladecavalls (Vallès Occidental), el tram pendent del Quart Cinturó, des d’aquest divendres. Són 6,2 quilòmetres d’autovia que entren en servei després de disset anys d’obres. La infraestructura era un reclam dels ajuntaments i del teixit empresarial vallesà.

Alguns dels moments durant i després de la inauguració, realitzada pel ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente / VÍCTOR CASTILLO / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La carretera serveix d’enllaç entre el Vallès i el Baix Llobregat nord, connectarà l’A-2 (Madrid, Lleida, Barcelona) amb la C-16 i la C-58 (Manresa-Terrassa-Sabadell) i es convertirà en l’alternativa a l’AP-7. L’estrena d’aquest tram central de la B-40 se suma a les vies inaugurades el 2010 (Olesa de Montserrat-Abrera i Viladecavalls-Terrassa).

En total són 13,2 quilòmetres d’autovia, que han suposat un total de 293 milions d’euros, pràcticament el doble del previst (+90%), per les demores i modificacions de l’obra.

El tram de la B-40 que s’inaugura (en blau) i la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, segons els traçats proposats (en groc) / D.S.

“Per anar de Sabadell al Bruc es retallarà en 13 quilòmetres i en 10 minuts el trajecte”, ha destacat el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, en l’acte d’inauguració, que ha tingut lloc a Abrera.

La B-40 és una infraestructura estratègica per al Vallès Occidental i el Baix Llobregat, dues comarques que són “el motor industrial de Catalunya”, segons Puente. La carretera ajudarà a descongestionar l’AP-7 i absorbirà 43.000 vehicles al dia, dels quals 8.600 seran camions, segons els càlculs dels Ministeri. “S’inauguren poques obres a l’Estat amb un volum previst de trànsit com aquest”, ha reivindicat.

Diversos representants dels ajuntaments vallesans han assistit a l’acte, com l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez. També han fet acte de presència els diputats sabadellencs al Parlament i al Congrés Pol Gibert i Paco Aranda, i representants del teixit empresarial vallesà, com Ramon Alberich (Cambra Sabadell), que ha entregat un conjunt de demandes del territori al ministre.

(D’esquerra a dreta) Els alcaldes de Terrassa, Sabadell, Martorell i Castellar, Jordi Ballart, Marta Farrés, Xavier Fonollosa i Ignasi Giménez / VÍCTOR CASTILLO

Representants de Cambra Sabadell entreguen un seguit de propostes al ministre Puente / VÍCTOR CASTILLO

El govern de la Generalitat no ha enviat cap representant, fet que ha lamentat l’alcaldessa Farrés: “Hem trobat a faltar la consellera Ester Capella, crec que era una notícia important per al territori”.

Avenç en la ronda Nord de Sabadell i Terrassa

Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès continuen reclamant la continuació de la B-40 entre Terrassa i Castellar del Vallès passant per Sabadell: la ronda Nord. ERC va acceptar la seva construcció a canvi del suport del PSC als pressupostos de la Generalitat del 2023, però l’obra encara no té data ni calendari.

El centre de control del túnel entre Abrera i Viladecavalls, minuts abans d’obrir el trànsit de l’autovia / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Després de mesos de tramitacions, el ministre ha anunciat que els governs de l’Estat i de la Generalitat han tancat ja el text del conveni sobre la infraestructura, que estableix el finançament i la gestió i execució de l’obra. L’acord està enllestit i falta signar-lo, doncs.

Segons ha avançat Puente, el govern espanyol destinarà 200 milions d’euros per al tram entre Terrassa i Sabadell, que en principi serà de titularitat de l’Estat, mentre la Generalitat encarregarà de la redacció de l’estudi de l’obra. Sobre la dimensió de la futura carretera, ha reconegut que hi ha discrepàncies amb el govern de la Generalitat i que s’ha de trobar un encaix entre una via d’alta capacitat i una ronda urbana.

El debat se centra en la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, i res més: Puente descarta construir l’autovia fins a Granollers, com es plantejava històricament. “Hi ha trams amb menor i major consens”, ha afirmat. En un comunicat posterior, el departament de Territori deixava clar que es construirà una ronda i que es redactarà i executarà seguint els criteris del Pla Específic de Mobilitat del Vallès. 

Ahir mateix, Estat i Generalitat van tancar un conveni per a la millora de les autopistes AP-7 i AP-2 valorat en 250 milions d’euros. En aquest paquet s’inclou la remodelació de l’enllaç entre la B-30, C-58 i N-150 i la millora de la B-30 a l’altura de Cerdanyola del Vallès.

La B-40 s’obre al trànsit i la ronda Nord de Sabadell i Terrassa es desencalla

Comentaris
To Top