Ciutat

L’institut Ca n’Oriac, premiat com el centre educatiu més “transformador” de Catalunya

El centre educatiu ha estat guardonat amb el premi Baldiri Reixac a l’Escola Transformadora, dotat amb 4.500 euros

Us explicàvem fa uns dies que l’Institut Ca n’Oriac de Sabadell havia guanyat un premi i n’optava a un altre. Doncs ja se sap el veredicte final. El centre també ha estat guardonat, finalment, amb el premi Baldiri Reixac a l’Escola Transformadora  –dotat amb 4.500 euros–, una distinció pel seu compromís envers la cultura, llengua catalana i les arts per fer front als reptes socials i culturals actuals. Així, s’ha distingit el projecte ‘Escèniques’, on els alumnes de 4t d’ESO han participat en la cocreació d’una peça artística, la programació i les residències artístiques de laSala.

L’entrega de premis va fer-se dissabte a l’Espluga de Francolí, on també es van  reconèixer una trentena de centres de parla catalana en les categories Arts i Llengua i Experiències. Enguany s’han rebut 141 propostes de projectes educatius, dels quals divuit són d’escoles del País Valencià i quatre de les Illes Balears. És el reconeixement més prestigiós dels Premis Baldiri, ja que premia una única escola de tot el territori català.

Alumnes i professors de l’Institut Ca N’Oriac de Sabadell / Cedida

Els premis, que arriben enguany a la 46a edició, són impulsats per la Fundació Carulla per promoure una plataforma on els estudiants puguin explorar noves formes d’expressió, reforçar les habilitats creatives i establir una connexió profunda amb el seu entorn cultural.

En tota la seva trajectòria, els Premis Baldiri Reixac han reconegut la tasca de 600 escoles i 22.000 alumnes i n’ha impulsat les iniciatives transformadores a través de l’art i la cultura per millorar i transformar la societat. L’edició d’enguany ha destacat els projectes educatius que donen resposta a l’emergència lingüística del català a les escoles i experiències d’aula creatives i innovadores.

Ha rebut tres premis en poc temps

L’organisme va destacar fa poques setmanes el mateix projecte d’arts escèniques interdisciplinari de l’escola, ‘Escèniques’, amb el premi Baldiri Arts i Llengua. Un guardó que premia la vinculació de l’art i la llengua catalana a partir d’alguna iniciativa a l’escola.

El passat febrer l’institut també va ser reconegut amb un altre guardó. En aquest cas, amb un dels quatre Premis Participa a l’Escola 2023, que reconeix experiències participatives que els centres instauren durant el curs per fomentar la cohesió de grup i la involucració dels alumnes amb l’escola, i que atorga la Generalitat de Catalunya. El projecte que va conduir l’escola a aquest reconeixement s’anomena ‘La roda sociocràtica i els cercles de paraula’.

Comentaris
To Top