Opinió

Elogi al paper

Sabadell estrena avui un nou diari, gairebé tres mesos després del tancament de l’empresa editora del vell Diari de Sabadell, que durant 40 anys va ser mitjà de comunicació referent a la ciutat i a la comarca. La continuïtat de la capçalera, gràcies a Novapres Edicions, S.L., ha fet possible un ràpid procés de transició cap a un nou model comunicatiu a la ciutat. Això posa de manifest que el paper encara està ben viu malgrat les dificultats que planen sobre els mitjans de comunicació en general. Estem en un moment on la informació és un element bàsic a les nostres vides. Per tant, el redisseny del diari que teniu a les vostres mans posa a l’abast dels lectors un nou concepte de premsa local. Moltes veus alerten sobre la fi del paper sense anar més enllà. D’altres asseguren que no morirà mai, però tampoc donen més arguments. Entremig de les dues posicions hi ha un camp molt ampli en el que s’albira un futur diferent a l’actual però amb un important procés d’adaptació dels vells esquemes comunicatius cap a les noves eines tecnològiques. Als inicis del món digital van ser molts els diaris de paper que es van llençar de cap a fer edicions en format web, pensant que la rendibilitat seria immediata. La realitat ha estat molt diferent, la qual cosa ha obligat a corregir algunes de les expectatives inicials.

Però això no vol dir que estiguessin equivocats, sinó que calia un procés d’adaptació a un mitjà diferent. El format paper i el digital són complementaris sempre que el primer tingui la capacitat d’adaptar-se a les exigències del moment. La presentació de les informacions, les imatges que les acompanyen, la facilitat de lectura, l’extensió dels textos… Tots aquests aspectes són vitals per tal d’aconseguir captar l’atenció del lector. També cal repensar els sistemes de distribució, ja que la venda en quiosc sí que té els dies comptats. La subscripció sembla ser l’alternativa més vàlida i qui sap si en el futur podrem disposar de més continguts a la carta a les edicions impreses, tot vinculant les de paper amb les digitals.

El nou Diari de Sabadell fa una gran aposta de futur mantenint l’essència del periodisme local, de proximitat, de contacte molt directe amb els lectors. La ciutat ha d’estar orgullosa de no haver perdut el seu mitjà de comunicació de referència i, alhora, haver guanyat una publicació adaptada al moment present amb una gran visió de futur.

Comentaris
To Top