Publicitat
Ciutat

Tot el que has de saber sobre la vaga general d’aquest 21-F

Consulta els serveis mínims, les protestes convocades i els motius de la vaga

Membres del CDR de Sabadell tallen la C-58, aquest dijous 21 de febrer / LLUÍS FRANCO

[P. J. ARMENGOU I ALEIX PUJADAS]

Aquest dijous 21 de febrer hi ha convocada una vaga general. La convoca el sindicat Intersindical – CSC en protesta pel judici als polítics independentistes que s’està fent aquestes setmanes al Tribunal Suprem (Madrid), entre els quals hi ha els sabadellencs Carme Forcadell i Jordi Cuixart. S’espera que tant l’expresidenta del Parlament com el president d’Òmnium declarin aquest mateix dijous.

Quines protestes s’han convocat a Sabadell?

A les 06h els CDR, l’ANC i Òmnium han convocat un esmorzar popular davant l’anomenat popularment Mur de la Llibertat, tocant a l’estació d’FGC Can Feu – Gràcia. La intenció dels organitzadors és “sortir d’excursió a les 06:30h”, per la qual cosa es recomana anar-hi “molt abrigats”. També s’adverteix: “no us deixeu l’armilla reflectant”. Els manifestants han tallat aquest matí, cap a les 7:30, la carretera C-58.

Els mateixos CDR també convoquen a una manifestació, a les 12h, que començarà davant els jutjats de Sabadell. Està previst recórrer el carrer de Pi i Margall, la plaça de la Creu Alta, l’avinguda de l’Onze de Setembre, la Via de Massagué, el passeig de Manresa i el de la Plaça Major fins arribar al Racó del Campanar.

Serveis mínims

Durant la jornada de vaga hi haurà diferents tipus de serveis mínims. L’Ajuntament de Sabadell ha publicat el nombre de treballadors municipals mínims que hauran de treballar aquest dimarts al seu web.
Transports
  • FGC oferirà serveis mínims del 50 per cent en hores punta (de 6.30h a 9.30h i de 17.00h a 20.00h) i del 25 per cent la resta de la jornada.
  • A Rodalies, els serveis mínims seran del 33 per cent durant tot el dia.
  • TMB (el metro i els autobusos de Barcelona) funcionarà al 50 per cent durant les hores punta i al 25 per cent durant la resta.
  • La TUS ha informat que no s’esperen canvis en els seus horaris.

Sanitat

  • Les Urgències dels hospitals, com el Taulí, treballaran amb normalitat. El que no es pot garantir és el cent per cent del servei de la resta d’àrees de l’hospital.
  • Els Centres d’Atenció Primària (CAP) oferiràn serveis mínims del 25%

Educació

  • A les escoles públiques, que depenen de la Generalitat, hi haurà un mínim d’un docent cada sis aules.
  • A les llars d’infants, els serveis mínims s’han marcat en el 33%.
  • Als serveis educatius que pertanyen a l’Ajuntament de Sabadell, s’han marcat com a serveis mínims: un Tècnic/a de la secció d’Equipaments; un membre equip directiu Escola d’Art Illa al matí i un a la tarda; i un membre de l’equip directiu de l’Escola Municipal de Música i Conservatori al matí i un a la tarda.

Altres afectacions

Les protestes programades arreu del territori català han afectat aquest dijous les principals vies del país. Al Vallès Occidental, tant l’AP-7 com la C-58 han resultat tallades per les accions dels CDR. Diverses línies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Rodalies han quedat afectats per les protestes. Alguns manifestants han saltat a les vies de la Línia Barcelona-Vallès dels FGC a l’altura de Sant Cugat, fet que ha provocat la paralització del servei durant algunes hores.

Els Protecció Civil ha informat a través de les seves xarxes socials que el telèfon d’emergències 112 ha atès, fins les 8:30 del matí, un total de 246 trucades motivades per 103 talls de vies vinculats a la vaga del 21-F que s’han produït aquest matí de dijous. Els talls a les vies del tren ha obligat a activar el pla FerroCat de manera intermitent durant el matí.

A la ciutat, la vida política s’ha reduït notablement. La Crida per Sabadell, ERC i Junts per Sabadell han mostrat el seu suport a la protesta. Els seus representants al consistori no aniran avui a treballar. La resta de partits, per la seva banda, no secunden la vaga. Els socis de la Crida i ERC al govern municipal, Unitat pel Canvi i Guanyem, s’han desmarcat de les protestes.

Vaga a tot Catalunya

Què es fa a Barcelona?

A la capital catalana hi haurà una concentració, a les 12h, a la plaça de la Universitat. A les 18h hi haurà una manifestació que sortirà dels Jardinets de Gràcia (oficialment Jardins de Salvador Espriu), a la part alta del passeig de Gràcia.

Què es reclama aquest 21-F?

Tot i que la vaga té com a rerefons el judici al procés; les reivindicacions laborals són l’eix vertebrador de la protesta. Els organitzadors han elaborat un manifest en què reclamen la derogació de la reforma laboral del 2012, un salari mínim a Catalunya de 1.200 euros mensuals, la recuperació de les lleis socials vetades pel Tribunal Constitucional, la plena igualtat de tracte i oportunitats als centres de treball i un servei públic de qualitat i amb condicions laborals dignes.

La convocatòria de vaga ha anat sumant adhesions, entre les quals hi ha l’ANC, Òmnium Cultural, els CDR, la Plataforma 3-O, la CGT, USTEC, Arran, Demòcrates de Catalunya, el PDECat, Junts per Catalunya, ERC, l’AMI, la Crida Nacional per la República, Súmate o Endavant-OSAN i Unió de Pagesos. A Sabadell, tres partits han mostrat el seu suport a les aturades: la Crida, ERC i Junts per Sabadell.

Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, no s’han sumat a la convocatòria, i Independentistes d’UGT s’hi han adherit a títol individual.

Publicitat
Comentaris
To Top