Ciutat

El fugit i un dels empresonats, identificats en l’informe d’ADN de la violació

L’informe científic identifica tres coincidències biològiques, entre els quals hi hauria el fugit i un dels dos empresonats

Fotografia: Victòria Rovira

El resultat de l’informe d’ADN sobre la violació de Can Feu confirma que les restes biològiques trobades en la víctima corresponen a tres individus diferents, coincidint amb la declaració judicial de la mateixa agredida sexualment, una veïna de Sabadell de 18 anys. Segons ha pogut saber aquest diari, a partir de diverses fonts judicials, una de les mostres correspondria al fugit de la violació, K.O., des del passat 26 de febrer en cerca i captura.

L’estudi del material biològic, recollit en el mateix cos de la noia en una inspecció posterior als fets, és considerat una de les claus pels avenços judicials de la causa. L’informe –elaborat per l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses– confirmaria la versió atorgada des del primer moment per la víctima en seu judicial: els autors de l’agressió sexual haurien estat tres persones.

Crítiques de la família de la víctima de la violació pel fugit de la justícia: “La nostra filla no pot sortir de casa”

Les coincidències

Els científics han distingit tres restes d’ADN en l’informe, amb data de 27 de febrer. La primera correspondria al mateix fugit de la justícia, de 22 anys i d’origen marroquí, tal com va denunciar la mateixa família de la víctima.

Una altra mostra coincideix amb el perfil genètic amb dels dos individus que es troben en presó provisional sense fiança per ordre del titular de jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell, Marcos Melendi. Concretament, segons han assenyalat les mateixes fonts, es tractaria d’M.A., que es troba a la presó de Brians II des del passat 8 de febrer.

Segons ha pogut saber D.S., la tercera evidència biològica encara no és atribuïble. Això podria explicar-se per diferents motius: que el perfil no sigui identificable, que la mostra no tingui una qualitat suficient o que aquesta correspongui a un individu ara mateix no investigat.

Ha fallat res en el procediment?

La defensa de la víctima i els mateixos familiars han expressat, amb contundència, la seva “total desavinença” amb les decisions del jutge, tot apuntant a un error judicial. Aquesta opinió coincideix amb la d’un dels advocats dels encausats.

En declaracions a aquest diari, ha apuntat que “és difícil defensar l’actuació del magistrat després del que ha passat” però afegeix un matís: creu que no s’ha de fer un “ús intrusiu” de la presó preventiva i que el jutge Melendi ha actuat des d’una perspectiva “garantista”. Aquest advocat rebutja que el fet que un dels encausats hagi fugit perjudiqui el seu client i la resta d’investigats. Un altre advocat, també de la defensa, considera que el jutge ha primat els drets fonamentals dels investigats i l’absència d’evidències. “El jutge treballa de manera totalment escrupolosa. Per experiència, sé que treballa de forma detallista”, assenyala.

Imatge de l’interior de la nau ocupada on es va produir la violació / M.C.

Al marge de la causa, l’advocat sabadellenc Raúl García Barroso, que ha treballat com a defensa i acusació en múltiples causes d’agressions sexuals, apunta que en aquest tipus de casos –en què hi ha un important seguiment mediàtic i “alarma social”– la justícia tendeix a decretar la presó provisional per “prudència” i prefereix esperar a les primeres evidències, com les proves d’ADN.

Barroso assenyala que si el jutge va prendre aquesta decisió és perquè no va apreciar cap risc de destrucció de proves, de coacció a la víctima o de fuga, errant en el darrer supòsit. “Els jutges també es poden equivocar”, assenyala, i augura que si els cossos policials el troben, el jutge reconsiderarà la seva llibertat i l’enviarà de manera immediata a presó.

Pel que fa al fet que el jutge rebutgés una ordre d’allunyament, tal com denuncia la família, creu que intervé un nou factor: el coneixement previ entre l’agressor i la víctima. “L’ordre d’allunyament és habitual en casos de violència de gènere, quan l’home sap perfectament tots els detalls de la vida de la dona”, afegeix. Una casuística que hauria estat determinant en la decisió del jutge.

Comentaris
To Top