Ciutat

Serracant insisteix amb els llaços (tot i l’advertiment de la Junta Electoral, de Cs i PP)

El govern no retira cap símbol “partidista” tot i el requeriment de la Junta Electoral

La façana de l'Ajuntament, amb la pancarta 'Llibertat presos polítics', aquest dijous a les 8 h / D.S.

No es tocarà cap símbol polític dels edificis municipals, tot i les advertències de PP i Cs. La Junta Electoral ha exigit a l’Ajuntament la retirada de simbologia “partidista” –llaços grocs i pancartes a favor dels polítics independentistes empresonats– al que el govern municipal ha respost amb un recurs.

Segons fonts municipals, el contingut de l’escrit de la Junta és pràcticament idèntic a la interlocutòria enviada al govern de Quim Torra, que s’ha negat a treure aquest tipus d’elements dels edificis de la Generalitat. En aquest cas, es demana retirar la simbologia dels edificis municipals, inclòs del mateix Ajuntament.

El focus de la qüestió és la neutralitat institucional del govern local coincidint amb la campanya de les eleccions generals del proper 28 d’abril. Populars i Cs consideren que l’exhibició de llaços grocs i pancartes a favor de l’alliberament dels polítics independentistes empresonats no tenen cabuda enmig d’un procés electoral.

Ara, i tal com va passar en els darrers comicis autonòmics, l’Ajuntament presenta al·legacions per guanyar temps: es pregunta sobre si es fa referència a totes les reivindicacions, com la de l’acollida de refugiats. Serà la Junta Electoral de la província de Barcelona, segons els populars, qui s’haurà de pronunciar sobre la qüestió.

“Ja sap al que s’exposa”

Dins del govern no existeix una unitat clara respecte els símbols: mentre Crida per Sabadell i ERC aposten per mantenir el pols, Unitat pel Canvi i Guanyem consideren que s’han d’acatar les resolucions de la Junta Electoral.

Precisament, els pronunciaments diferencials dins del govern han generat les crítiques del líder del PP, Esteban Gesa, que apunta directament als tinents d’alcalde Joan Berlanga i Marisol Martínez. “Parlen d’acatar i ara callen. S’hi està molt calent a l’empara del govern”, lamenta el popular, que parla ja de “la puta i la ramoneta”.

Dues pancartes a la façana de Dr. Robert, en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

El popular adverteix que l’enrocament de l’alcalde podria comportar conseqüències negatives. “Només fan que guanyar temps però se sap com acabarà. O treu els símbols o ja sap al que s’exposa”, explica. Contravenir una decisió de la Junta Electoral pot implicar multes i fins i tot el trasllat del conflicte a la Fiscalia per un suposat delicte de desobediència.

Des de Cs també es va fer arribar l’escrit a la Junta Electoral el passat dimarts. En la queixa formal, es demana emprendre les mesures necessàries per treure “continguts propagandístics”que tenen com a finalitat “l’expressió o la promoció del moviment independentista”.

Allà on hi ha símbols (i on no)

A l’Ajuntament i a diversos edificis municipals –com és el cas del Casal Pere Quart i l’Ateneu– no hi ha hagut cap moviment en els darrers dies. Se segueixen lluint llaços grocs i pancartes en què es reclama la llibertat dels “presos polítics”, com la que penja del balcó de la façana de l’Ajuntament.

Per contra, hi ha edificis públics on ja s’ha procedit a la retirada d’elements considerats polítics. A la seu de Serveis Territorials d’Ensenyament del Vallès Occidental, situada a la Gran Via, s’han tret en els sis llaços grocs que es trobaven, des de fa mesos, just a l’entrada principal de l’immoble.

Comentaris
To Top