Ciutat

Què s’ha de fer amb el Passeig i l’aparcament?

Després d’anys sense rumb, ho preguntem als polítics

Dues joves descansen al passeig de la Plaça Major, a l’agost / MARCEL FERNÁNDEZ

Hi ha pocs indrets a Sabadell que generin tant debat com el passeig de la Plaça Major. A la vegada, vèrtex nuclear de la vida veïnal del Centre i heliport lacerat per 20 anys d’obres, els prop de 5.000 m2 d’asfalt nu oberts entre la plaça del doctor Robert i el passeig Manresa –i també a sota– són un punt calent per a les eleccions imminents.

Aquest estiu, el govern presentava l’avantprojecte d’una nova remodelació de l’espai que preveia la plantació de 25 arbres, un umbracle a la sortida de l’estació dels FGC i la recuperació d’un sortidor d’aigua. Les noves obres estaven previstes per començar el gener, però fins ara no s’ha mogut cap pedra. Serà una nova tanda del cicle de remodelacions que va començar amb la instal·lació del mercat provisional entre el 1999 i el 2004 –mentre es reconstruïa el Mercat Central– i va seguir el 2008 amb l’inici de les obres del perllongament dels FGC.

Un altre element crític a l’hora de definir el futur del Passeig no es veu, però ho condiciona tot: el subsol. No només per les lloses de formigó que dificulten la plantada dels nous arbres –escull que es pretén superar amb un sistema de drenatge ja present a diverses ciutats europees–, sinó pels dos pàrquings subterranis: el de la plaça del Doctor Robert i el que es va construir amb la nova estació dels FGC.

Aquest darrer –una esplanada buida amb capacitat per a 180 cotxes– es troba actualment esperant notícies: està en marxa una negociació perquè passi de les mans d’FGC a les del consistori. Una de les ferides evidents que aquesta situació enquistada provoca és, per exemple, l’entrada tapiada al passeig Manresa. Els experts consultats aposten per donar a aquest pàrquing un ús diferent del previst inicialment, com un centre logístic per redistribuir mercaderies entre els comerços.

Un tercer debat és l’autobús i els vehicles que utilitzen les zones de càrrega i descàrrega. Ara passen per l’asfalt, separats per uns testos provisionals i acolorits situats per mirar de donar ombra a l’estiu.

Comentaris
To Top