Ciutat

Cas Mercuri: l’acusació popular demana executar la presó per Bustos

L’acusació popular redobla la pressió per executar la sentència contra l’exalcalde de Sabadell i el mateix Bustos contesta

Bustos, a l'entrada dels jutjats de Sabadell / D.S.

L’exalcalde, Manuel Bustos, podria ser avui més a prop de la presó. La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció –acusació popular en el Cas Mercuri– ha demanat l’empresonament immediat de qui va ser alcalde de Sabadell durant 13 anys. El moviment de la Plataforma arriba després que l’Audiència de Barcelona hagi condemnat Bustos per dues peces del macrocas judicial: els casos Multes (peça 30) i Montcada i Reixac (peça 5).

El proper dilluns, segons ha anunciat la mateixa plataforma aquest migdia, s’exigirà la presó provisional per les dues condemnes, que sumen una pena total de 4 anys i 4 mesos. Una sentència el condemna per retirar multes a familiars –pena de tres anys de presó– i una altra per haver endollat una amiga a l’Ajuntament de Montcada i Reixac –en concepte d’un any i quatre mesos d’empresonament–. En el primer dels casos, la sentència no és ferma perquè està pendent del recurs al Tribunal Suprem; mentre que la segona ja va ser ratificada per l’alt tribunal.

La defensa de Manuel Bustos i el mateix exalcalde consideren que les peticions de presó no procedeixen: en el cas de Montcada i Reixac, assenyalen –amb una prèvia entrega d’un document judicial al D.S.– que la pena està prescrita. En el cas de multes, recorden que la pena no és en ferm perquè s’ha elevat un recurs al Tribunal Suprem.

Representants de l’associació Sabadell Lliure de Corrupció aquest migdia en roda de premsa al Casal Pere Quart / D.S.

Un dels arguments que la Plataforma considera de pes pel seu ingrés a presó és que el passat dimarts 30 d’abril, l’exalcalde no es va presentar als Jutjats de Terrassa en el marc de la investigació de la peça 25 bis, que estudia l’ús suposadament il•lícit de les targetes de crèdit en el Consorci de Residus del Vallès Occidental. “Avui dia ni tan sols sabem si és aquí“, ha confessat Raúl García Barroso, advocat de l’acusació popular, qui ha apuntat que l’exalcalde va enviar la seva procuradora a la cita judicial.

Per al mateix Bustos, hi ha un rerefonspolític” que mou l’acusació popular: “Es veu que els resultats de diumenge [del 28-A, en què va guanyar el PSC a Sabadell] han posat nerviós algú“, ha declarat Bustos a aquest diari, en referència a les seves cares visibles.

Manuel Bustos, condemnat a tres anys de presó per la retirada de multes

L’acusació veu risc de fuga; Bustos ho nega

L’acusació popular, doncs, veu indicis de risc de fuga en l’actitud de l’exalcalde socialista. Així mateix, creuen que el fet que segueixi en llibertat ha generat una alarma social que s’expressa amb una “sensació d’impunitat entre la ciutadania”.

Bustos és la persona que acumula més condemnes i més investigacions pel Cas Mercuri“, exposa Barroso. El portaveu de la Plataforma, Isidre Soler, ha parlat amb certa incredulitat davant la situació judicial de l’exalcalde: “Sorprèn que una persona amb el seu currículum delictiu estigui al carrer…”, ha sentenciat.

La defensa de l’exalcalde ha donat una altra versió sobre l’absència de Bustos en seu judicial. Segons han declarat a aquest diari, “la seva presència va ser disculpada” a través d’un escrit presentat el 24 d’abril. I a banda afegeixen que en la situació de Manuel Bustos, la seva assistència a la compareixença no era obligatòria.

Recurs al Tribunal Suprem

La defensa de Manuel Bustos, Martell Advocats, considera que la petició d’entrada a presó de l’exalcalde no procedeix. Pel que fa referència al procediment de Montcada i Reixac, recorden que l’Audiència de Barcelona va acordar la remissió de la pena en la interlocutòria del passat 10 de desembre. I pel que fa a la retirada de multes, exposen que la sentència encara no és ferma.

En aquest últim cas, la defensa de Bustos ha presentat un recurs de cassació al Tribunal Suprem per la sentència del Cas Multes de l’Audiència de Barcelona, que condemna a tres anys de presó –dos delictes de tràfic d’influències de 18 mesos cadascú– per haver retirat multes a familiars amb el suport de la cúpula de Seguretat i de la Policia Municipal de l’Ajuntament de Sabadell.

L’exalcalde Bustos, al judici de les Multes: “No sóc corrupte”

En el recurs, segons ha explicat l’acusació popular, Bustos demana la seva absolució i  reitera la seva estratègia judicial de negar les acusacions d’un tracte de favor, tal com ja va fer durant el transcurs del judici oral.

Comentaris
To Top