Oci i cultura

Un Velázquez anarquista i ‘punk’ al Planeta dels Simis

Una de les peces exposades a 'Kimosidades', de Kimo Osuna / D. S.

És cosa sabuda que al final de la pel·lícula El Planeta dels Simis el coronel Taylor veu l’Estàtua de la Llibertat en runes i té una terrible revelació: el món distòpic i alienígena que ha estat patint ha estat sempre Nova York. El personatge de Charlton Heston pateix en aquell moment un atac de ràbia, però l’artista sabadellenc Kimo Osuna es troba com a casa en una societat cap per avall i governada pels primats.

Kimosidades és el títol de l’exposició que aquest creador multidisciplinari va inaugurar dijous a la botiga/galeria de grafit Impaktes Visuals. La mostra es podrà visitar gratuïtament fins al 4 de juny, i presenta una trentena de peces -entre reproduccions limitades i originals- que il·lustren el particular univers caòtic i irreverent del Kimo, poblat per versions simiesques d’icones pop.

De Velázquez a Scorsese

Pel filtre d’aquest artista passen des dels còmics de Hellboy -amb el carismàtic dimoni de Mike Mignola transformat en un ximpanzé- fins a clàssics del cinema com La naranja mecánica o Taxi Driver. Els antics mestres tampoc se salven, i a Kimosidades destaquen remixes de quadres com Caminant damunt un mar de boira, de Friedrich, o Nighthawks, d’Edward Hopper.

Una de les peces exposades a ‘Kimosidades’, de Kimo Osuna / D. S.

Tot i això, si hi ha un artista que destaqui dins de Kimosidades, aquest és Diego de Velázquez. D’alguna manera, la mostra d’Impaktes Visuals desvela què podria estar passant al món d’El Planeta dels Simis si posem la mirada al Museo del Prado. El comte-duc d’Olivares, la infanta Margarida -i les seves menines- o el príncep Baltasar-Carlos muten en micos revolucionaris i rebels quan passen pels pinzells del Kimo.

Un artista inquiet

“Dibuixo, pinto, llegeixo, gravo, faig fotografies, retallo i actuo”, explica el Kimo al seu perfil a Instagram, exhibint la multitud d’àmbits en què ha desenvolupat la seva tasca artística. En aquest cas, posa en joc la seva experiència com a grafiter -porta pintant murs des dels anys 80- i com a il·lustrador.

Kimo participarà, a més, al segon número de la publicació en còmic del D.S., Paper de Ceba, amb una història sobre la corrupció i el cas Mercuri.

Comentaris
To Top