DS MOTOR

Els herois anònims de l’altra banda del mur

L’oficial Sergi Reches oneja la bandera groga en un dels punts de control de la zona de l’Estadi del Circuit Barcelona-Catalunya
L’oficial Sergi Reches oneja la bandera groga en un dels punts de control de la zona de l’Estadi del Circuit Barcelona-Catalunya / CEDIDA

– Mario Patinyo –

Són els grans desconeguts de l’esport de motor. Els seus noms no apareixen mai als diaris ni a les retransmissions de televisió, tot i que sense ells seria impossible la celebració de cap competició d’automobilisme o motociclisme. A Catalunya són prop de 900 i se’ls coneix com a oficials, marshalls o comissaris.

Són voluntaris anònims que segueixen les curses des de darrere del mur, sempre atents i amb molta tensió. No es perden cap detall, ni poden descuidar-se ni un moment. Vesteixen una granota ignífuga de color taronja, porten casc i sempre tenen a mà un extintor i un munt de banderes.

No busquen cap mena de protagonisme. De fet, tothom agraeix que no en tinguin, perquè acostumen a aparèixer quan hi ha algun problema, en forma d’avaria, accident o adversitat climatològica que altera l’acció o posa en perill els corredors. Els oficials formen part de l’espectacle tot i que ningú, o gairebé ningú, els coneix. Això sí, els mou un mateix impuls: la passió pel motor.

El cap de setmana passat van viure un dels moments més especials de tota la temporada, amb motiu del Gran Premi de Fórmula 1 que es va celebrar al Circuit de Barcelona-Catalunya. En total, aquest esdeveniment mobilitza al voltant de 400 oficials, repartits en 27 punts de controls. No hi ha una xifra oficial, però es calcula que com a mínim una vintena són de Sabadell, com Xavier Vizcarra que, als seus 45 anys, forma part d’aquest col·lectiu des de fa dotze anys, seguint les passes del seu pare. També va ser director esportiu del Ral·li de la Llana i directiu del Motor Club Sabadell, precisament, al capdavant de l’àrea d’oficials.

Qui millor que ell, doncs, per explicar-nos com fer-se oficial del Circuit: “Cal apuntar-se, estudiar el Manual d’Oficial de Cursa, fer un curset i superar la prova d’accés. Si l’aproves i et consideren apte, t’incorpores a la borsa d’oficials. Un cop fetes algunes curses, el Circuit proposa treure’t la llicència federativa d’oficial, indispensable per poder actuar a proves com la Fórmula 1”.

Xavier Vizcarra, oficial des de fa 12 anys, en plena acció retirant el Mercedes accidentat en el Circuit Barcelona-Catalunya

Xavier Vizcarra, oficial des de fa 12 anys, en plena acció retirant el Mercedes accidentat en el Circuit Barcelona-Catalunya / CEDIDAGent de sang freda

Dins del col·lectiu hi ha diverses funcions, com oficials de pista (senyalització, intervenció i extinció d’incendis); oficials de boxs (senyalització, extinció d’incendis i ordre al pit lane); oficials de logística; responsables de control; comissaris tècnics; direcció de cursa i comissaris esportius. L’oficial de pista és qui fa saber al director de cursa totes les incidències que es produeixen dins la zona de control que li hagi estat assignada. “La seguretat de les proves depèn de la rapidesa de les seves reaccions, del seu esperit de decisió, de la seva sang freda i del seguiment d’una reglamentació precisa, que s’ha de fer respectar en qualsevol circumstància”, diu el manual de l’oficial. Aquest mateix document (la bíblia dels comissaris) recomana seguir sempre cinc passos: observa, pensa, informa, protegeix-te i actua.

Vizcarra va ser el cap del control 6 per quart any consecutiu i resumeix la seva tasca molt gràficament: “Tot i que hi ha càmeres arreu del Circuit, nosaltres som els ulls de direcció de cursa i hem de comunicar qualsevol anomalia”. Si el seu equip es veu obligat a actuar, aquest sabadellenc té molt clar la seva prioritat. “Som els primers que arribem quan hi ha cap incidència i hem de valorar com ajudar abans que arribin els bombers i els metges, però sempre vetllant per la nostra pròpia seguretat i sense córrer cap risc”, explica.

Encara recorda, com si fos ahir, el primer accident que va viure de prop. “En el Gran Premi de l’any 2008, Heikki Kovalainen va punxar una roda i es va estampar just davant la meva posició… va ser molt impactant i, per sort, ningú va prendre mal”. I és que el pitjor de les curses, sens dubte, és quan la tragèdia colpeja en forma de mort, com ha succeït els tres darrers anys amb els motociclistes Luis Salom (2016), Enric Saurí (2017) i Andreas Pérez (2018). “Són moments molt durs, inoblidables”, confessa.

El cap de setmana més especial

Un altre oficial del Circuit sabadellenc és Sergi Reches. Enginyer de professió, llueix el carnet des de fa gairebé una dècada, tot i tenir només 27 anys: “Quan veia una cursa de petit ja tenia clar que la meva vida havia de girar al volant de l’esport de motor i ser oficial és una manera de viure i gaudir de les curses des de dins”. No oblidarà mai el primer dia que va posar-se just darrere el mur. “Va ser durant unes 24 hores de motociclisme de l’any 2010, al mes de juliol. Un moment molt especial que va marcar la meva vida”, admet. Des de llavors, ha fet d’oficial de pista prop de 90 curses al traçat de Montmeló, a banda d’alguns ral·lis. Ara ja n’és un fix al control 11, ubicat a la mítica zona de l’Estadi, on afirma tenir la seva segona família.

“Compartim moltes hores plegats, perquè som els primers que arribem al circuit. Junts passem fred, calor i ens mullem si plou… però sempre amb un somriure perquè aquest món ens apassiona i tot ho fem voluntàriament. Per això valorem molt qualsevol petit gest d’un pilot en agraïment a la nostra feina”, reconeix Reches. Té molt present el detall que va tenir amb el seu control el motociclista de Castellar del Vallès Carmelo Morales. “Va patir un accident molt greu i el vam atendre fins que va arribar l’ambulància. Per sort es va poder recuperar i, un any més tard, va guanyar i va aturar-se al nostre control per celebrar-ho amb tots nosaltres. Va ser molt emotiu!”.

De tot el calendari, hi ha un esdeveniment que tots els oficials esperen amb immensa il·lusió: la Fórmula 1. “És un dels caps de setmana més especials de l’any perquè arriba l’elit de l’automobilisme i el podem viure com un més de l’espectacle, però ens el prenem amb la mateixa seriositat que qualsevol altra cursa, per petita que sigui”, assegura.

Comentaris
To Top