Ciutat

Totes les maneres de viure Tots Sants

Aquest divendres és festa arreu del país i la tradició mana visitar el cementiri i menjar castanyes. Però les opcions, avui dia, van molt més enllà

/ LLUÍS FRANCO

Carbasses diabòliques o castanyes torrades? Un dia de pregària pels difunts, o d’oci i disfresses? Tradicions locals o internacionals? O tot junt i barrejat? Les maneres de viure aquests dies 31 d’octubre i 1 i 2 de novembre són moltes i diverses. Segons com les celebrem, fins i tot varia el nom que hi posem: Castanyada? Tots Sants? Halloween? Día de Muertos? Samhain?

Amb major o menor arrelament i rellevància, totes i cadascuna d’aquestes festivitats tenen el seu lloc a Sabadell aquests dies. Destaquen, per cultura i història, les vinculades al catolicisme i les tradicions catalanes… Però trobem també modes importades dels Estats Units o celebracions neopaganes.

A continuació, us oferim propostes d’activitats per fer aquests dies, adaptades a tots els gustos i tradicions. I, de pas, una mica d’història.

Per celebrar la castanyada

El costum de menjar castanyes i panellets per Tots Sants s’origina, segons el pedagog i escriptor català Joan Soler i Amigó, a finals del segle XVIII. Deriva dels antics àpats funeraris, en els quals només es menjaven llegums i fruita seca, així com panets oferts als difunts (els panellets). Era un acte simbòlic d’unió amb els difunts, explica Soler a Cultura popular tradicional (2001) durant el qual, mentre es torraven les castanyes, es resava el rosari.

Avui dia, la tradició no es limita al dia de Tots Sants. Des d’inici de setmana que es veuen a Sabadell parades de castanyes arreu de la ciutat, i els panellets fa temps que farceixen els aparadors de les pastisseries. Segons ha pogut saber el D.S., Mercavallès preveu que es venguin unes 120 tones de castanyes i 200 de moniatos durant aquests dies a tot el Vallès Occidental. Pel que fa als panellets, els pastissers catalans preveuen augmentar un 5% les seves vendes al llarg pont. L’any passat se’n van vendre 250.000 quilos, segons l’ACN.

Durant aquest dijous us proposem apropar-vos a la festa familiar i taller infantil de la Biblioteca Vapor Badia (carrer de Tres Creus, 127). A les 17.30 h es llegiran contes, es faran treballs manuals i hi haurà moltes disfresses. També hi haurà una trobada festiva de castanyada a l’Espai Polivalent del Parc del Nord (21 h). I una altra al centre cívic Dr. Josep M. Plans Molina. Hi trobareu conta contes i tallers de pintura i decoració de carbasses dirigit per les AMPAs del barri. Si teniu ganes de seguir gaudint de la castanyada, aquest divendres a la tarda, a la Plaça del Doctor Robert, hi haurà ballada de sardanes.

MAPA | Consulteu la parada de castanyes que teniu més a prop de casa

Per recordar els difunts

L’activitat més tradicional a Sabadell aquestes dates és la visita al cementiri. Aquesta pràctica prové de la religió catòlica, que reserva l’1 de novembre per commemorar els fidels que han arribat al cel –és a dir, “tots els sants”– i el dia 2 per resar per tots els difunts. D’aquí que ambdós dies es visitin molt els cementiris.

El dia clau al de Sabadell serà l’1 de novembre. El recinte romandrà obert de les 9 h a les 18 h. A les 12 h se celebrarà una cerimònia laica a la capella del Cementiri Vell, durant la qual es llegiran uns poemes. A les 13 h hi haurà un concert de música clàssica i popular a la plaça de les Illes, al Cementiri Nou, a càrrec de Musicavivit.

La concessionària del cementiri, Serveis Funeraris Torra, també ha indicat que hi haurà tres punts d’informació i atenció al públic dins el recinte. L’Ajuntament, per la seva banda, reforçarà el servei d’autobús de la línia 14 entre la plaça del Vallès i el cementiri, amb una freqüència de 10 minuts al matí i de 15 minuts a la tarda.

Al Tanatori, segons informen des de Torra, no s’hi faran més cerimònies que les previstes per als difunts més recents. Pel que fa a les esglésies catòliques de la ciutat, hi haurà missa com si fos un diumenge, ja que és una festa de precepte (obligatòria). Al Santuari de la Salut, per exemple, hi haurà missa a les 10.30 h. I a l’esglèsia de l’Immaculat Cor de Maria (“Els Padres”) hi haurà missa vespertina de Tots Sants dijous a les 19:30h, missa el divendres a la 13 h, rosari pels difunts a les 19h i una adoració nocturna davant el Santíssim de l’1 al 2 de novembre.

El cementiri de Sabadell obrirà de 9 a 18 h per Tots Sants

Per celebrar Halloween

La influència cultural dels Estats Units fa que, actualment, les tradicions catalanes de Tot Sants convisquin, principalment, amb el Halloween. Aquesta festivitat se celebra el dia 31 d’octubre i té orígens celtes, tot i que barrejats amb la cultura cristiana. La paraula Halloween, de fet, prové de l’anglès antic All Hallows Eve (Vigília de Tots Sants).

Tot i això, gran part de la iconografia i sentit del dia prové de les religions paganes i druídiques: el 31 d’octubre és l’any nou celta –el Samhain– i és una data amb una alta càrrega religiosa, tradicional i màgica. A Sabadell, l’Associació Cultural Templo de la Diosa –una comunitat neopagana de la ciutat– té previst celebrar al bosc i en la intimitat aquesta festivitat.

Avui dia però, aquesta festa s’associa al trick or treat (broma o regal) típic dels Estats Units. És costum disfressar-se de personatges de terror, menjar llaminadures, i gravar carbasses amb rostres horrorosos. A Sabadell no hi ha previst cap cercavila o acte especial. Però sí un taller familiar de gravar carbasses, organitzat per Sisè Sentit. Serà aquest mateix dijous 31, de 18 a 19.30 h, al carrer Regàs 25 (Local 3).

També teniu la possibilitat de passar la tarda veient pel·lícules de por. Peli i manta. Al D.S. hem seleccionat deu sèries i films de terror que faran les delícies dels més atrevits. Teniu per triar, entre d’altres, Scream, Hush, la sèrie American Horror Story o un clàssic: El Resplandor, de Stanley Kubrick.

Comentaris
To Top