Ciutat

El Quart Cinturó entre Olesa i Viladecavalls, sense data

La construcció el tram, que depèn del Ministeri de Foment, està vinculada a la construcció de la Ronda Nord i de la B-40 entre Terrassa i Sabadell

El Quart Cinturó al seu pas per Terrassa / ÓSCAR ESPINOSA

La construcció del tram de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, l’anomenat Quart Cinturó, es posposa sine die. Així ho ha avançat el diari El País, que assegura que el Ministeri de Foment –responsable de la carretera– ha optat per no fixar un calendari per a les obres a causa de diversos “imprevistos tècnics i burocràtics que han obligat a modificar el projecte”. Els treballs, que s’haurien d’haver acabat a finals del 2019, estan vinculats a la connexió pel nord entre Terrassa i Sabadell, ja que aquest futur tram també suposarà allargar la B-40.

El Quart Cinturó (també anomenat Ronda Vallès o Autovia Orbital de Barcelona) pateix endarreriments des de fa més d’una dècada. L’obra suposaria connectar per carretera el Baix Llobregat, el Vallès i el Maresme sense passar per la capital; però s’ha anat trobant amb nombrosos impediments al llarg del temps: des de la crisi econòmica, a problemes mediambientals. Actualment només estan en funcionament els trams entre Abrera i Olesa de Montserrat (des del 2010), que connecten amb l’A-2; entre Viladecavalls i Terrassa (2010) i entre Granollers i Mataró (1995), on la carretera depèn de la Generalitat i pren el nom de C-60.


El tram entre Olesa i Viladecavalls, de 6,2 quilòmetres, és el més avançat dels que manca per executar. Les obres van quedar aturades durant els anys de la crisi i es van reiniciar el 2015. Foment assegura ara que cal modificar el projecte per “actualitzar les instal·lacions” dels túnels, ja que en aquests anys ha canviat la normativa. També caldrà redissenyar les connexions amb la C-16 i la C-58 donat que, segons el ministeri, “la Generalitat ha modificat el seu propi plantejament”.

Pel que fa al tram de la B-40 entre Terrassa i Sabadell, que implicaria construir la Ronda Nord a la ciutat, s’està redactant un estudi informatiu i d’impacte mediambiental. Es tracta d’una infraestructura prevista al Pla Específic de Mobilitat del Vallès, que es troba en fase d’exposició pública, i compta amb el suport dels alcaldes de la zona. Més lluny queda, en canvi, la continuació de l’autovia cap a Granollers, que el mateix govern de la Generalitat no veu clar ni prioritari.

Comentaris
To Top