ELOI CORTÉS SERRA

Parlem sobre habitatge públic? Honestedat i realisme

[Per Eloi Cortés Serra, regidor d’Acció Social i Habitatge]

En les darreres setmanes hem vist que quan parlem d’habitatge hi ha qui sembla incapaç de sortir del dogma, de mantenir un debat tan complex i d’actuar amb honestedat. Només així s’explica que s’acusi e Govern de la ciutat de perseguir i criminalitzar les famílies vulnerables que ocupen pisos, obviant unes declaracions i, més important, una acció de Govern que demostren el contrari. La mateixa falta d’honestedat els fa oblidar que el 90% dels pisos de lloguer impulsats per Vimusa es van construir en mandats del PSC. I menteixen descaradament quan afirmen que el Govern ha aturat la construcció de les promocions previstes, obviant les dades que demostren el contrari i que s’expliquen de manera periòdica al Consell d’Administració de Vimusa.

Aquest soroll ambiental no ens pot distreure dels reptes que estem encarant: revertir una situació en què l’accés a l’habitatge segueix sent un element generador de desigualtats i amb pràcticament una dècada buida sense construir habitatge públic a Sabadell. Hi ha un repte que crema i és la nostra responsabilitat de fer front a l’emergència habitacional i a les necessitats de les famílies en situació de vulnerabilitat; d’aquí la rellevància de l’acord amb la SAREB, que ens permetrà regularitzar la situació de 40 famílies gràcies al lloguer social i disposar de 40 pisos per reforçar el parc d’habitatge social. Però també l’aturada de llançaments de famílies vulnerables (68 durant 2020), la intermediació per aconseguir lloguers socials (més de 150 expedients gestionats amb el Decret Llei 17/2019), la dotació de 300.000 € per ajudar a pagar lloguers o crear una unitat per intensificar el seguiment especialitzat de seguida que es detecta un cas amb risc de perdre l’habitatge.

L’altre gran repte és fer realitat la construcció d’habitatges públics de lloguer assequible i fer que les polítiques municipals d’habitatge tinguin una capacitat real de transformar, tant en l’àmbit humà com físic, la ciutat de Sabadell. Treballem per:

1) Reduir les desigualtats, oferint habitatge de lloguer assequible a aquelles persones que no poden accedir-hi en el mercat privat.

2) Garantir que la ciutadania pot desenvolupar el seu projecte de vida en qualsevol moment: tant a l’inici (joves) com a l’etapa final (gent gran).

3) Maximitzar l’impacte de la construcció d’aquests habitatges per dignificar els barris i recosir la ciutat.

I això es concreta des del Govern municipal amb el projecte d’iniciar les obres de 500 nous habitatges en aquest mandat, entre els quals es preveu la creació d’un nou Complex per a la Gent Gran a la Roureda. Per tirar endavant aquest projecte comptem amb Vimusa, l’empresa pública d’habitatge de Sabadell. Però no és realista pensar que ho aconseguirem únicament i exclusivament des de l’àmbit públic local. Cal fer servir mecanismes mixtos com SBD Lloguer Social. Cal treballar perquè operadors com cooperatives o promotors socials desenvolupin habitatge assequible en sòl públic. I per reeixir en un repte d’aquesta dimensió, òbviament, necessitem la implicació del govern d’Espanya i de la Generalitat de Catalunya.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top