JORDI IZARD I GRANADOS

Enginyers Industrials, ara al carrer Indústria

[Per Jordi Izard, vocal de la Junta de la Delegació del Vallès d’Enginyers Industrials de Catalunya]

Els Enginyers Industrials del Vallès estem de trasllat. Des del dimarts 1 de desembre ens trobareu a una nova seu multi-funcional, al carrer Indústria (precisament!), amb vocació d’obrir l’enginyeria a tothom. Des d’Indústria 18 s’oferirà a tot el Vallès (Oriental i Occidental) una àmplia selecció de serveis a la indústria, les empreses, la societat, els estudiants, els professionals, la ciutadania i les institucions.

Aquesta nova seu acull la Delegació del Col·legi i l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, la Mútua d’Enginyers i una oficina bancària de Caixa d’Enginyers: les quatre entitats en un sol punt, desenvolupant una acció coordinada i conjunta. A l’antic local que ocupava la Fundació Bosch i Cardellach podrem doncs atendre les persones que sol·licitin serveis tècnics, d’assegurances o bancaris, i també acollirem exposicions, xerrades i actes en general.

El carrer Indústria, un dels més emblemàtics de la nostra ciutat, va néixer al desembre de l’any 1879, a instàncies d’Antoni Casanovas i Ferran (fill del també fabricant i polític Antoni Casanovas i Bosch) qui volia connectar la seva empresa –el vapor d’en Rovira, que el seu pare havia construït el 1848–, situada al carrer de la Concepció, i la propera estació del Ferrocarril del Nord, que havia arribat a la ciutat el 1855.

El ferrocarril va representar una millora molt significativa per a Sabadell. Va permetre facilitar la compra del carbó, donant pas a la proliferació d’indústries que usaven el vapor d’aigua com a força motriu. També enfortí el comerç de la llana i el cotó, un fet determinant per al creixement de la indústria a Sabadell a primers de segle XX. Aquest tren posteriorment arribà a Terrassa i Manresa, impactant fortament també en ambdues ciutats industrials.

Des de l’emblemàtic carrer Indústria, que fou el bressol d’una forta embranzida econòmica de la ciutat, es vol conèixer i atendre amb proximitat l’esdevenir dels Vallesos, on hem tingut presència d’ençà que el 1951, Enginyers Industrials som a Sabadell oferint serveis diversos i sota diferents perfils administratius.

El Col·legi d’Enginyers Industrials orientarà l’acció en atendre i donar suport als professionals i empreses. És reconegut que el Vallès és un dels principals pols industrials del País. Des de la nova seu podrà prendre’s el bategar productiu del dia a dia, les iniciatives i les necessitats del territori. La Delegació també acudirà sempre que sigui necessari a les sol·licituds de les Administracions locals per totes les qüestions tècniques, industrials i d’assessorament que calguin. També potenciarà el diàleg amb les Escoles d’Enginyeria i les Universitats. La recerca i el desenvolupament són instruments bàsics pel desenvolupament de nous professionals i de noves empreses. Es programaran cursos i sessions tècniques per a enginyers i professionals en general. El local disposa d’aules de diversos formats, aptes per a xerrades, coworking, consultes, etc. Fins i tot, sales d’estudi per a futurs enginyers.

L’Associació d’Enginyers és una entitat centenària que promou activitats tècniques orientades a professionals i la societat en general. Des de l’Associació s’interaccionarà amb entitats i associacions tècniques, científiques i culturals de cara a difondre novetats tècniques i científiques. L’Associació publica treballs i revistes amb continguts industrials, econòmics, tècnics i científics. A la nova seu es celebraran actes de caràcter tècnic, social i cultural, assistir a conferències, o conèixer noves implementacions tècniques o visitar exposicions.

Aquesta tardor, la tècnica, les assegurances i els serveis bancaris acudeixen a col·laborar en impulsar el Vallès.

Comentaris
To Top