Ciutat

Sabadell vol ubicar un centre de formació en activitats mediambientals al Castell de Can Feu

L’Ajuntament demanarà fons europeus per ubicar-hi un centre de formació en activitats mediambientals

El Castell de Can Feu, a finals de febrer / LLUÍS FRANCO

L’Ajuntament de Sabadell vol convertir el Castell de Can Feu en un centre de formació en activitats mediambientals. El Govern municipal ha presentat avui al matí de forma telemàtica la seva proposta per recuperar aquest edifici emblemàtic de la ciutat, tot i que supedita la seva execució a la consecució de fons per finançar-lo.

El projecte està pressupostat entre 8 i 10 milions d’euros, que d’entrada s’intentaran sufragar totalment amb els fons europeus Next Generation, encara que no es descarta la possibilitat de cofinançar-lo amb fons provinents d’altres subvencions o organismes. El consistori evita parlar de calendaris d’execució fins que no s’acabi de definir com es finançarà el projecte. Sí, però, que entre final de març i abril el consistori presentarà vuit projectes de ciutat que optaran a fons europeus amb els quals es vol dibuixar el municipi dels propers 20 anys.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha subratllat que l’executiu presenta “una proposta, un punt de partida”, i ha parlat de moment “històric” subratllant que “mai ningú havia posat sobre la taula un projecte per al castell”. Ho ha fet al costat de la quarta tinenta d’alcaldessa, Montse González, i la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina. Avui mateix, el Govern presentarà la proposta a l’Associació Cultural Can Feu i durant els propers mesos es preveu compartir-ho amb altres entitats de la ciutat com la Fundació Bosch i Cardellach i associacions de veïns perquè l’objectiu és que tothom se’l faci seu. Aquest nou projecte va en paral·lel a la inversió de 500.000 euros prevista per a aquest any i el vinent per apuntalar l’immoble i reparar la teulada.

El nou centre tindria un hivernacle / CEDIDA

El nou centre serà un puntal de la ciutat pel que fa a l’economia verda i circular i l’agricultura de KmO. Per això a l’interior hi haurà aules de formació, laboratori, sales de suport a les empreses del sector agrari i espais de coworking. A les cavalleries hi hauria més aules de formació i a l’exterior, un hivernacle. La proposta preveu recuperar la bassa que hi havia antigament, els jardins romàntics i part del bosc de Can Feu, que és on els alumnes que estudiarien al centre podrien fer-hi les pràctiques, així com en la reforestació del bosc de Can Deu. Els alumnes als quals es preveu que vagi destinat el centre són persones en situació d’atur o amb dificultats per trobar feina. La totalitat de la intervenció abasta 16.000 metres quadrats, dels quals 4.000 corresponen al castell, 2.000 a les cavalleries i 10.000 a l’exterior.

A més de l’horticultura i la jardineria, el centre acolliria formació en altres especialitats com interpretació i educació ambiental, agricultura ecològica, repoblacions forestals i tractaments silvícoles, activitats auxiliars de vivers, floricultura sostenible, recuperació espais naturals i activitats lúdiques i guiatge a la natura. La formació s’adreçaria a  La iniciativa municipal preveu crear sinergies entre diferents entitats locals com el Vapor Llonch o Cal Molins i una de les opcions que es preveu implica que els aliments que es conreïn al castell s’utilitzin a la futura escola d’hostaleria a l’edifici Sallarès Deu del barri de Gràcia. La intenció també és vincular-lo al Parc Agrari i treballar en connexió amb la Fundació Miquel Agustí, de recerca en el sector agrícola i vinculada a la UPC. 

Marta Farrés ha destacat la “clara vocació” de l’Ajuntament per mantenir el castell i el fet que ara es presenti una recuperació patrimonial acompanyada del projecte. “Recuperar per recuperar no té sentit”, ha dit, i ha explicat que “s’ha de recuperar, però és més important donar-hi un ús, si no, ens sembla molt complicat explicar que destinem diners si no hi ha un retorn per a la ciutat”. També ha insistit en la importància de planificar adequadament per poder mantenir amb els anys tots els projectes que tirin endavant.

Comentaris
To Top