Ciutat

La factura de Sabadell per trencar el contracte amb Smatsa: sis milions d’euros, com a mínim

Què ha de fer l’Ajuntament de Sabadell amb l’empresa de la neteja i la recollida de residus Smatsa? S’haurien de trencar les relacions i rescindir el contracte? A quin preu? Són preguntes que s’arrosseguen des de fa anys i que han passat per tres governs diferents. L’adjudicació del contracte –uns 20 milions d’euros anuals fins al 2027– està sent investigat en el marc del cas Mercuri per presumptes irregularitats i, a banda, hi ha dubtes sobre si Smatsa fa la feina que toca (i per la qual cobra).

En aquest context, el Govern municipal ha encarregat dos estudis externs per valorar si rescindir el contracte seria legal i quant costaria. Segons ha pogut saber el Diari, ara com ara, l’Ajuntament hauria de pagar entre 6,6 i 13,6 milions d’euros, una factura considerable per a les arques municipals: en el pitjor dels casos, la compensació equivaldria al cost de netejar els carrers durant tot l’any 2021.

Operaris d’SMATSA netegen la plaça del Treball

LLUÍS FRANCO

Els estudis es van demanar després que la Crida instés l’Ajuntament a revisar el contracte d’ofici –que podria portar a anul·lar la concessió–. Davant d’això, una majoria de grups municipals van demanar un informe per valorar-ne les conseqüències per pronunciar-se sobre el model de gestió de la recollida de residus i la neteja.

Quatre escenaris, quatre preus

Un dels estudis –l’econòmic– planteja quatre escenaris possibles quant a posar punt final a les relacions entre l’Ajuntament i Smatsa. Es detalla el preu a pagar en cadascun dels supòsits:

En cas que l’Ajuntament decidís municipalitzar el servei –és a dir, netejar i recollir les escombraries amb els recursos locals–: una forquilla d’entre 7,4 i 13,6 milions d’euros.

Si Smatsa no compleix amb el contracte de forma evident –no es presten els serveis pels quals cobra–, i així ho avala un informe tècnic i el ple municipal: entre 6,6 i 11,7 milions d’euros.

Si el contracte es declarés nul per defectes en la concessió: una forquilla d’entre 9,6 i 10,9 milions d’euros.

En el supòsit que l’empresa es declari en fallida i insolvent, l’Ajuntament hauria de desemborsar 6,6 milions d’euros.

De què depèn que la compensació sigui més o menys elevada? En els tres primers casos, s’ha tingut en compte un escenari favorable i un desfavorable per a l’Ajuntament. S’han comptabilitzat possibles compensacions a Smatsa per perjudicis, riscos o danys patrimonials, que oscil·len entre els 855.000 i 2,7 milions d’euros. Els 6,6 milions d’euros que s’haurien d’abonar en tots els casos corresponen a liquidar el programa d’inversions: Smatsa va avançar diners per comprar nou material rodant el 2014, una inversió que l’Ajuntament ha de pagar a terminis.

D’altra banda, el Govern anterior va portar l’empresa davant dels jutjats per haver facturat serveis no realitzats. Es van reclamar 3,5 milions d’euros corresponents als exercicis 2014, 2015 i 2016. Si la justícia dona la raó a l’Ajuntament, i obliga Smatsa a retornar els diners, el cost de l’operació seria menor.

“Seria un abús de dret”

A banda de l’impacte econòmic, un informe jurídic desaconsella canviar la gestió i anul·lar el contracte, tal com defensava la Crida. “Seria un acte contrari a la més elemental bona fe i un abús de dret“, assenyala el text, a què ha tingut accés el Diari. L’estudi és taxatiu respecte a fer nous passos en aquesta línia i considera que buscar la nul·litat del contracte és una via que hauria de quedar “vetada”.

Operaris de Smatsa / LLUÍS FRANCO

Què passarà a partir d’ara?

Els informes no tenen un caràcter vinculant. En el ple municipal del febrer, s’autoritzarà una comissió jurídica de l’Ajuntament perquè analitzi el contracte entre Sabadell i Smatsa. L’equip tècnic valorarà els diferents escenaris i es pronunciarà sobre què s’ha de fer a partir d’ara. Un cop es tinguin les conclusions –en els propers mesos–, el ple municipal prendrà una última decisió sobre Smatsa.

Fonts municipals asseguren que “respectaran” el criteri dels tècnics de l’Ajuntament, però assenyalen que la factura a pagar per liquidar les relacions amb Smatsa “afectaria greument les finances de l’Ajuntament” i “hipotecaria el futur de la ciutat”. Des del retorn dels socialistes al govern sabadellenc, l’executiu ha defensat esperar que la justícia es pronunciï sobre el contracte, investigat dins del cas Mercuri. “L’Ajuntament de Sabadell i el govern no farà cap compadreo amb empreses ni tampoc es dedicarà a perseguir-les“, afirmava l’alcaldessa en una entrevista amb el Diari. En canvi, fonts del Govern anterior veuen “perfectament viable” procedir a la nul·litat del contracte.

El judici per suposada corrupció en l’adjudicació del contracte de Smatsa –realitzat el 2012 per part del govern de Manuel Bustos– s’hauria de celebrar al llarg del 2022, segons les previsions.

La jutgessa veu diversos indicis de delicte en la concessió del servei de neteja a Smatsa

Comentaris
To Top