Ciutat

TUS celebra 40 anys a Sabadell amb 515 milions de viatges

Un vehicle de TUS que s'havia cedit per refer la xarxa d'autobusos urbans / CEDIDA
Un vehicle de TUS que es va cedir a Sarajevo per refer la xarxa d'autobusos urbans / CEDIDA

1 de febrer del 1982. El primer autobús de Transports Urbans de Sabadell (TUS) recorre Sabadell. Des d’aleshores, la xarxa d’autobusos s’ha desplegat de punta a punta de la ciutat i ara ja arriba a tots els barris. En els seus quaranta anys de trajectòria, la cooperativa ha transportat 515 milions de viatgers i els autobusos han recorregut 110,03 milions de quilòmetres pels carrers de Sabadell. I més de 6,1 milions d’hores al volant.

Els autobusos de la TUS rondaran per la ciutat fins al 2032. L’Ajuntament de Sabadell, a través del ple municipal de desembre, va donar llum verda a la darrera pròrroga del contracte amb la cooperativa, que esgotarà la seva concessió després de 50 anys de servei. Aleshores, no es podrà renovar més enllà del 2032 el contracte amb TUS, i cal estudiar alternatives per quan acabi el contracte amb la cooperativa. Abans, però, la companyia té alguns reptes sobre la taula: recuperar usuaris pre-pandèmia i caminar cap transició energètica, un dels reptes majúscul de TUS.

Els reptes: l’electrificació de TUS

Ara per ara, el 45% de la flota de TUS  està formada per vehicles híbrids. Aquest fet ha permès una reducció del 24% de l’emissió de CO2 en el global de la flota i una caiguda del 36,2% de les emissions en els vehicles que substitueixen. I el repte és fer la inclusió de l’elèctric (ja s’hi estan fent proves). El cost, però, és un hàndicap: aquest vehicle té un cost de pràcticament 500.000 euros, respecte els 350.000 euros dels híbrids. I també les bateries, que encara tenen poca durada.

Els beneficis, però, són interessants: durant l’any 2020 els híbrids van recórrer un total de 1,23 milions de quilòmetres, i l’estalvi total anual va ser de 175.000 euros. Anualment, un autobús de TUS recorre uns 50.000 quilòmetres anuals. Per tant, l’estalvi anual d’un sol autobús elèctric seria de 20.000 euros respecte a un dièsel, i de 13.000 euros respecte a un híbrid.

El Pegaso 6038: un històric a la ciutat i a Sarajevo

Comentaris
To Top