Diners

Reivindiquen els projectes innovadors nascuts al Taulí

Salut i economia. Són dos termes que potser pensem que no tenen cap relació entre ells, però, en realitat, no és així. El Taulí és un exemple en què es veu que la salut i l’economia han d’anar agafats de la mà. Els nous projectes mèdics d’innovació i de recerca només es poden dur a terme si hi ha inversió al darrere.

L’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) s’encarrega de gestionar prop de quatre projectes a l’any, que són finançats gràcies als assajos clínics i als programes de finançament públics. A partir d’aquestes iniciatives, s’acaba formant una nova empresa (spin-off), que acaba funcionant de manera independent. És el cas, per exemple, d’Anais Medical, que crea productes que imiten el cos humà, com un braç, i permeten a estudiants i professionals fer pràctiques amb models realistes; i de BetterCare, un sistema que permet recopilar els senyals de diferents dispositius mèdics connectats a un mateix pacient, i integrar-los a la història clínica, perquè després els metges els puguin consultar i interpretar-los.

Conferència de la Xarxa Onion

El responsable de gestionar projectes d’innovació de l’I3PT, Eduard Soler, va reivindicar aquest esperit emprenedor del Taulí en una conferència organitzada per la Xarxa Onion el dijous passat a l’Arteneu, en què van assistir una quinzena de persones. “El Taulí és un centre referent en emprenedoria. Vam ser el primer hospital a incorporar una persona que només es dediqués a la innovació. El nostre Institut, format per 40 persones, és capdavanter a Catalunya”, va apuntar Soler.

De fet, l’I3PT té l’acreditació CERCA des del gener del 2021, que el distingeix com un centre d’excel·lència en recerca a Catalunya. “Cada any ens arriben 30 projectes de professionals de l’hospital, dels quals acceptem entre 4 i 5. Sembla que en siguin pocs, però estem per sobre de la majoria de centres”, va exposar el responsable d’innovació d’I3PT.

D’altra banda, preguntat pels assistents a la conferència sobre els reptes de futur de l’Institut, Soler va tenir clara la resposta: la internacionalització dels projectes d’innovació. “Creiem que podem engegar més iniciatives de caràcter internacional com fa per exemple l’Hospital Clínic de Barcelona. Així i tot, ja en gestionem almenys un a l’any”, va assenyalar. A més, Soler va remarcar que aviat naixeran nous projectes relacionats amb la intel·ligència artificial, la impressió 3D i la digitalització de l’hospital. “Encara ens queda camí per recórrer”, va concloure.

Comentaris
To Top