JORDI SERRANO

Urbanisme vallesà i Pau Riba

[Per Jordi Serrano, historiador i rector de la UPEC]

Tinc tot de notes en arxius diversos per tal de fer articles en el futur. Hi ha temes que s’arrosseguen com els meus arxius de Word. Canvio l’ordinador però l’arxiu i el problema continuen allà. Encara no hi havia ordinadors i ja es parlava del Quart Cinturó, Antoni Farrés hi era favorable. Ningú és perfecte. Han passat 30 anys i el tram de Terrassa al Baix encara està per acabar. Gaire pressa no tenen. Molts dels manifestants contra el Quart Cinturó han aconseguit morir-se sense veure’l. El retard es deu a l’oposició ecologista i a la incompetència del govern espanyol i de les classes rectores catalanes i sabadellenques. No podríem tenir entitats econòmiques sabadellenques ecologistes? O és demanar massa?

Si féssim un referèndum sobre el Quart Cinturó, segur que guanyava el no. De referèndums només hem fet el de l’OTAN, va sortir que sí, però sense entrar a l’estructura militar i després ens hi van posar com si res. Es comença a fer un referèndum sobre el Quart Cinturo, se’n fa un després sobre el futur de Catalunya i finalment un sobre la Monarquia i ja veus Felip VI fent les maletes a viure amb el seu pare. Ah, i també es va fer el de l’Estatut del 2006 i hi van intervenir uns jutges d’extrema dreta del TC i van dir que no valia. Tenen uns grans valors democràtics uns individus que no ha escollit ningú per fer política. Proposo que deixin de ser jutges i es presentin directament pel PP o Vox dos partits d’extrema dreta, on massa gent veu unes diferències que jo no arribo a copsar.

Vista l’oposició, els partidaris de carregar-se el poc que ens queda de paisatge vallesà han fet com els neoliberals, li han canviat el nom i en diuen Ronda Nord. Molt bé, però passarà pel mig del Torrent de Colobrers? No sé si el Colobrers quedarà sepultat per les hordes que volen fer la Ronda Nord per allí, però mentrestant per què no posen multes a les bicis que hi passen? A mi que em prometin aquesta mena de coses i em faran content. Mentrestant, potser caldria allargar el tren dels Catalans fins a Castellar d’una vegada i ens trauríem milers de cotxes diaris travessant la ciutat amunt i avall per una Gran Via que no és ni gran, ni via ràpida. Hem d’aspirar a tenir una Gran Via sense cotxes com ens ha dit durant 40 anys Ole Thorson, el primer impugnador de la Gran Via, mentre es construïa enmig d’una especulació bestial i de corrupció generalitzada. També Tierno Galván va dir a inicis dels vuitanta que algun dia al Ripoll hi hauria peixos i ens en vam estar fotent durant anys fins que van aparèixer. Oh, miracle! Peixos.

Caldria també fer un enllaç de la carretera de Castellar fins a la Ronda Oest. Una Ronda Oest amb els enllaços amb l’autopista sense fer. Un altre nyap. Sembla que el disseny urbanístic al Vallès el faci algú amb més drogues al cos que Pau Riba. Amb la diferència que Riba era un geni.

Comentaris
To Top