Ciutat

GRÀFICS | Sabadell, ciutat sota vigilància: les multes de radar pugen un 584% el 2021

Més d’11.000 sancions de trànsit en un any. Les dades policials principals de Sabadell del 2021, en gràfics

/ LLUÍS FRANCO

Que no s’escapi res. La Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra han intensificat la vigilància sobre l’espai públic i el trànsit després de l’esclat de la pandèmia. Hi ha més patrullatge davant de problemes veïnals enquistats (botellons, ocupacions, sorolls, venda i consum de drogues). Al mateix temps, ha crescut el control sobre els conductors amb radars i tests d’alcoholèmia i de consum d’estupefaents.

/ VICTÒRIA ROVIRA

El denominador comú són les noves tecnologies: les càmeres. Hi ha catorze dispositius de videovigilància actius –i se’n preveuen set més a curt termini al Centre i l’Eix Macià, la plaça d’Espanya i Can Puiggener–. La Policia Municipal aviat tindrà aviat un lector de matrícules intel·ligent per emetre sancions i ja ha activat un radar mòbil. L’any passat, el dispositiu itinerant va sancionar 9.503 vehicles, cinc vegades més que els radars fixos de la Gran Via (1.735). El conjunt de multes de trànsit –Servei Català de Trànsit inclòs– s’ha duplicat respecte al 2020 i les dels radars, un 584%.

El gir policial respon a un canvi de model. Els dispositius de seguretat ciutadana i de trànsit a Sabadell ja representen el 61% de l’activitat policial, segons les dades del 2021 facilitades pels cossos policials. La posada en marxa de la Policia de Districte –la nova unitat de la Policia Municipal de Sabadell– i l’estreta coordinació amb els Mossos han contribuït a augmentar les accions preventives i a millorar la relació entre els agents i el veïnat.

Mediació davant la tensió veïnal

El confinament i les restriccions arran de la pandèmia han provocat un augment de la tensió entre els veïns. “La gent està més nerviosa i en tensió després de tot”, expliquen des de la Policia Municipal. La Policia de Districte, que se centra en tasques de proximitat, ha realitzat 14.328 serveis el 2021, el 27% de les actuacions a la ciutat.

Des dels Mossos constaten que existeix un augment de la conflictivitat. Una quarta part dels incidents de seguretat ciutadana tenen a veure amb discussions verbals (1.657 casos, el 2021), agressions (567) o bé amenaces i coaccions (551).

Control de les ocupacions: 906 en un any

“Estem farts. El soroll de matinada és horrorós i aquí dins hi ha tràfic de drogues”, explica un veí de la Creu Alta sobre un bloc ocupat del carrer de Ribot i Serra. Uns metres més enllà, n’hi ha un altre al carrer de Pau Rigalt.

El local ocupat al carrer de Garcilaso, 5 (Centre) / LLUÍS FRANCO

Un local ocupat al carrer de Garcilaso, 5, que genera conflicte entre els veïns (Centre) / LLUÍS FRANCO

Algunes ocupacions generen tensió entre els veïns. Els Mossos n’han identificat 906 a tot Sabadell en l’últim any. La Policia Municipal té l’ordre d’evitar-les en rebre un avís, davant dels riscos que comporten (cultius de marihuana, frau elèctric, tinença il·legal d’armes), com s’ha vist a Can Puiggener i ara està passant a Torre-romeu. L’any 2021, el cos va evitar 210 ocupacions, 42 de les quals en calent –és a dir, un cop iniciades, s’eviten a través de pressió policial–, segons apunten des de la Policia Municipal. El 2020 en van ser 43, mentre que fa cinc anys (2018), se n’aturaven 23.

Hi ha ocupes que no ho són per necessitat i que actuen com les màfies. Relloguen els pisos, hi venen droga, destrossen els espais comunitaris, s’enganxen a la llum…”, constata el regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez. “No permetrem que això passi i mentre ho podem evitar, ho evitarem”, explicita i recorda: “La col·laboració dels veïns és clau. Demanem que ens avisin”.

Lluita contra la droga

El tràfic i el consum de drogues va en augment i ha mobilitzat els cossos policials. L’Àrea Bàsica Policial dels Mossos a Sabadell va detectar 213 delictes contra la salut pública el 2021. Són set per cada 10.000 habitants, el doble que Terrassa i en xifres similars a Barcelona i l’Hospitalet del Llobregat. En aquest període, s’han decomissat 4.956 plantes de marihuana i més quatre quilograms de cabdells de plantacions a la ciutat.

Es desmantellen instal·lacions del narcotràfic, i al mateix temps es redobla el control en vianants i conductors: la Unitat Canina de la Policia Municipal va sancionar pràcticament un miler de consumidors de marihuana i haixix l’any passat. Així mateix, va multar 217 persones per conduir sota els efectes de la droga o l’alcohol (+ 72% respecte al 2019, abans de la pandèmia).

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell: “Cal actuar sobre les ocupacions conflictives sense sentir-nos malament”

Comentaris
To Top