Ciutat

La consellera Ciuró, a les portes de sortir del Govern de la Generalitat pel ‘no’ a la consulta de Junts

Una majoria dels afiliats de Junts (55,7%) han decidit abandonar el Govern de la Generalitat en la consulta realitzada a la militància

La consulta interna de Junts ha sentenciat: una majoria dels afiliats de la formació (55,7%) han decidit abandonar el Govern de la Generalitat en la consulta realitzada a la militància. Els consellers i resta de càrrecs de partit, doncs, haurien d’abandonar l’executiu. Entre ells hi ha la consellera de Justícia, la sabadellenca Lourdes Ciuró, que havia defensat mantenir-se en el govern de coalició amb ERC. Ella, com altres consellers, havien assegurat que respectarien la voluntat de la militància, fos quina fos la decisió.

“Si això s’acaba, tornaré a treballar d’advocada i faré política des d’una altra visió. Els que fem això sabem que un dia s’acaba, i així ha de ser“, assegurava en una entrevista fa tot just dos dies amb el Diari de Sabadell. Sobre la possibilitat de tornar a ser candidata de Junts per Sabadell, ho va descartar perquè ja hi ha un alcaldable triat: Lluís Matas.

La consulta s’ha celebrat aquest dijous i divendres i tenia la pregunta següent: “Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya?“. Un 55,7% dels afiliats ha votat a favor d’abandonar l’executiu, mentre que el 42,3% han demanat quedar-s’hi. Només hi ha hagut un 1,8% dels vots en blanc. La participació a la consulta ha estat elevada, d’un 79,18%.

La primera consellera de Sabadell

Tot i que va néixer el 1971 a Reus, Lourdes Ciuró sempre ha viscut al barri de Covadonga de Sabadell. Llicenciada en Dret per la UAB el 1994, va començar la seva carrera política com a regidora de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Sabadell el 2007, a l’equip liderat per Carles Rossinyol.  L’any 2011 va deixar la política local després de ser escollida diputada al Congrés pel mateix partit (2011-2019). Des de Madrid, una de les principals fites que va assolir l’advocada sabadellenca va ser aprovar la coneguda com a llei dels desnonaments exprés, que porta la seva signatura i agilitza els procediments burocràtics dels casos d’ocupacions.

El 2019, Ciuró va deixar l’escó al Congrés per encapçalar la llista de Junts per Sabadell a les eleccions municipals del 26 de maig del 2019. Aquell mateix any, precisament, li van oferir entrar al Govern de Quim Torra, substituint Elsa Artadi com a portaveu de Presidència. Però hi va renunciar per lluitar per l’alcaldia de la ciutat:  “El president em va trucar per ser consellera de Presidència, però per  mi a la vida no tot és un salari”, va explicar en una entrevista en aquest diari. Alineada amb el sector del partit afí a Puigdemont, més tard acabaria estripant el carnet del Pdecat.

En els comicis municipals del 2019, va obtenir 9.006 vots que es van traduir en tres regidors: Francesc BaróQuim Carné i ella mateixa. Junts per Sabadell va entrar al consistori com a cinquena força, d’un total de sis. Ara bé, des de l’oposició, Ciuró, s’ha erigit com a sòcia externa del Govern de Marta Farrés (PSC) i Marta Morell (Podem), a qui va donar suport per aprovar el pressupost municipal.

Ciuró ha estat la primera consellera sabadellenca de la història. De la ciutat, només l’advocat Xavier Bigatà (CiU) ha ocupat aquesta posició, com a responsable de Política Territorial i Obres Públiques (1983-1988).

Comentaris
To Top