Ciutat

Dolors Costa es perfila com a nova presidenta de l’hospital Parc Taulí de Sabadell

[Albert Acín i Aleix Pujadas]

Canvis al capdavant de l’hospital Parc Taulí. Dolors Costa es perfila com a nova presidenta del Consell de Govern de la Corporació Sanitària, segons han explicat fonts properes al Departament de Salut al Diari. La sabadellenca rellevarà així la desapareguda Mariona Creus, que va morir el juliol passat en exercici del càrrec. L’última decisió l’ha de prendre el Consell de Govern, que es reunirà aquest dimecres i té el seu nomenament com a principal assumpte a tractar en l’ordre del dia.

El nom s’ha triat a instàncies del Departament de Salut, que té la majoria de vots al Consell de Govern. L’Ajuntament, que també forma part del Consell, no ha participat en l’elecció, tal com indiquen diverses fonts. El càrrec és representatiu, no executiu, i no comporta rebre cap retribució econòmica.

Costa, en una imatge d’arxiu / CEDIDA

Dolors Costa Sampere és infermera llevadora, coneguda en el sector de la salut de Catalunya. Va presidir l’Associació Catalana de Llevadores entre 1991 i 2002 i ha sigut responsable del Programa Sanitari d’Atenció a la Dona de l’Institut Català de la Salut (ICS), entre altres qüestions. “És una persona amb molta experiència en el món de la salut”, coincideixen diversos professionals del sector.

La sabadellenca, de la Creu Alta, serà la segona dona que presideix el Taulí, ja que la primera va ser Mariona Creus, en el càrrec entre juny del 2020 i juliol del 2022. I Costa Sampere també serà la segona persona que ocupa la presidència i té formació en l’àmbit sanitari, ja que els anteriors presidents provenien del sector econòmic-empresarial.

Qui més ha presidit el Taulí?

El primer president de la corporació sanitària va ser Rafael Soler (1986-1992), que va liderar les primeres passes del Consorci Hospitalari del Parc Taulí sota el paraigües de l’aleshores Departament de Sanitat de la Generalitat. El 1986, doncs, la Generalitat, l’Ajuntament de Sabadell i les entitats propietàries de les clíniques de la ciutat: la Caixa d’Estalvis de Sabadell, Sabadell Mutual i la Fundació Hospital i Casa de Beneficiència de Sabadell, juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), creen el Parc Taulí. La primera gerent del consorci va ser Roser Maluquer.

Soler va ser succeït per Lluís Brunet, que va ocupar el càrrec entre el 1992 i el 2003, quan va presentar la renúncia en ser nomenat president de Caixa Sabadell. Durant el seu mandat es va fer l’agrupació en el Parc Taulí de l’antic hospital Nen Jesús -reconvertit en Sabadell Gent Gran-, es va crear la UDIAT i va néixer la Fundació Parc Taulí, ja sense Sabadell Mutual ni Caixa Sabadell.

Un camí a la inversa de Brunet és el que va recórrer Pere Fonolleda, tercer president de la institució. Fonolleda va presidir Caixa Sabadell entre 1988 i 1996, després d’anys al seu Consell d’Administració. Fins al 1998 va ser el gerent de la seva pròpia empresa tèxtil, anomenada Fonolleda, S.A, dedicada a la fabricació d’abrics i filatura de carda. Abans del nomenament al Taulí també va presidir l’Oficina de Dinamització del Centre.

Fonolleda va presidir el Taulí entre 2003 i 2013, quan va ser rellevat per Modesto Custodio. Custodio va estudiar Administració i Direcció d’Empreses a ESADE i va tenir diferents càrrecs de responsabilitat al banc britànic Natwest i va ser director d’àrea del Vallès Occidental de la Caixa, amb vinculació també a l’Obra Social. La presidència de Custodio va acabar amb la seva dimissió el juny de 2020.

La darrera persona que ha ocupat la presidència del Parc Taulí va ser la sabadellenca Mariona Creus. Infermera de professió, va presidir l’hospital durant la Covid-19, entre juny del 2020 i el juliol del 2022. El seu traspàs, sobtat per una malaltia respiratòria greu, va deixar vacant la presidència fins ara. Poc abans de morir, Creus va rebre la distinció d’honor del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).

El Taulí fa un pas més per solucionar les carències

Comentaris
To Top