Ciutat

Acabada la primera promoció de pisos de lloguer social de la última dècada a Sabadell

La nova promoció de pisos públics de la carretera de Barcelona amb carrer de Zurbano ja està enllestida. Sabadell estrena la primera promoció de lloguer social que s’ha aixecat en els darrers 12 anys. De fet, les últimes es van planificar el 2009 i van finalitzar el 2013, més d’una dècada sense noves promocions d’habitatge social. També es tracta del primer edifici plurifamiliar construït amb fusta Sabadell.

L’edifici consta de 21 pisos i 24 places d’aparcament i un espai d’aparca bicicletes i tenen un preu d’entre 316 i 520 euros mensuals. La construcció ha tingut un preu de 4,1 milions d’euros. “Feia molts anys que no es feia cap promoció pública d’obra nova”, lamenta el regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés. Els habitatges s’assignaran el mes de febrer.

Com són els pisos?

Es tracta de llars d’entre 47 i 78 metres quadrats que disposen d’entre una i tres habitacions. L’edifici té sis plantes d’alçada i dos soterranis, una terrassa comunitària, sis trasters i uns baixos comercials de pràcticament 160 metres quadrats.

A banda, té qualificació energètica amb sistemes sostenibles per a aconseguir un consum d’energia pràcticament nul. “Tot l’edifici s’ha plantejat des del punt de vista de l’eficiència energètica. La idea és que la factura energètica per als llogaters sigui molt baixa”, destaca David Onieva, arquitecte i director tècnic de Vimusa. Per aconseguir-ho, s’han primat bons aïllaments, aparells de poca demanda energètica i plaques fotovoltàiques.

pisos lloguer social vimusa

/ AINA TORRES

Dos noves promocions el 2023

L’Ajuntament de Sabadell va preveure al 2021 iniciar la construcció de 528 habitatges – 8 promocions– de lloguer social a la ciutat. Unes obres que suposarien incrementar un 34% el parc d’habitatge públic actual, dotat de poc més de 1.640 pisos. El mandat acabarà amb dues promocions acabades, un total d’una cinquantena de pisos nous enllestits. Els 21 habitatges entregats al Centre i 32 més del carrer de Francesc Layret. La planificació de les promocions del carrer de Francesc Layret i carretera de Barcelona les van planificar l’anterior equip de govern, tot i que es van acabar licitant més endavant, amb el nou govern al capdavant.

Segons les previsions municipals, a finals de 2023 s’iniciarà la construcció de dues promocions més, la de Can Gambús 2 i del Complex de Pisos per a la Gent Gran de la Roureda, amb cent pisos més.  La inversió total prevista en els vuit edificis és superior als 104 milions d’euros. Els pisos es destinaran a les persones inscrites en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial de Sabadell.

Els pisos de lloguer social previstos: el de carretera Barcelona està enllestit i properament acabarà el del carrer Francesc Layret

Els pisos de lloguer social previstos: el de carretera Barcelona està enllestit i properament acabarà el del carrer Francesc Layret

Màxim històric de preus de lloguer

Sabadell supera els 1.640 pisos públics de Vimusa i l’empresa mixta SBD Lloguer Social, habitatges destinats al lloguer protegit (1.069), a l’emergència social (241) o a la gent gran (302), principalment. A la borsa d’habitatge de protecció oficial municipal se sumen les 14 noves llars del carrer d’Eduard Brossa (la Creu de Barberà) i els 21 nous pisos que s’inauguren a carretera de Barcelona.

Segons el portal Idealista, el preu de mercat del lloguer és de 10,6 euros el metre quadrat de mitjana, amb dades del desembre de 2022. Un 6,5% per sobre que l’any anterior. Sabadell assoleix així el màxim històric en preus de lloguer, amb registres des del 2011, segons l’Idealista. Segons dades de l’Incasòl, el tercer trimestre del 2022, a Sabadell, el preu mitjà de lloguer de va ser de 692,99 euros mensuals.

A banda, l’empresa municipal d’habitatge de Sabadell, Vimusa, ha iniciat una campanya publicitària per trobar pisos buits i incorporar-los al mercat de lloguer social.

Comentaris
To Top