Ciutat

Els autobusos de Sabadell agafen velocitat: 12,3 milions de viatges en TUS

Els viatges en autobús premen l’accelerador el 2022. L’ús del transport públic a Sabadell creix un 16% en un any: es van fer 12,3 milions de viatges en Transports Urbans de Sabadell (TUS). Una xifra que ja s’apropa a les dades d’abans de la pandèmia, després de la caiguda lliure d’usuaris durant l’any 2020. “La bonificació dels títols ha estat una aposta excel·lent”, valora el tinent d’alcaldessa d’Espai Públic, Jesús Rodríguez. En només un dia feiner, els autobusos transporten 47.707 persones cada dia.

Quina és la línia més utilitzada? La línia que recorre Sabadell de nord a sud és la que més validacions acapara. La L1 (Can Deu – Estació Sud) continua sent la més usada a la ciutat, i suposa el 13,3% dels viatges. La que rep menys usuaris és la L15 (La Bassa – Centre), que només fa el 0,2% dels viatges totals de la cooperativa. De fet, totes les línies d’entre setmana han crescut respecte a l’any 2022, a excepció de la L15 (-11,1%). Pel que fa a les línies de festius, cau l’ús de l’F6 (-14%) i F15 (-24,8%).

Davant l’increment d’usuaris, TUS es prepara per reforçar la flota. “Estem a punt d’arribar a la màxima quota, aviat haurem d’ampliar servei”, admet Paco López, president de la cooperativa de transports. “Els usuaris no hi cabran als busos, així que ens hem de preparar, no volem morir d’èxit”, afegeix. En aquest sentit, assegura que la xarxa d’autobusos es pot reforçar i els recorreguts i horaris es poden modificar si es detecta aquesta necessitat.

Una moto passejant per un carrer de Sabadell entre dos autobusos

Una moto passejant per un carrer de Sabadell entre dos autobusos / VICTÒRIA ROVIRA

De fet, el servei que presta TUS està molt ben valorat entre els seus usuaris, que l’aproven amb notable. L’aspecte millor valorat és l’accessibilitat als autobusos, mentre que la freqüència de pas dels vehicles és un dels reptes que caldria reforçar, segons els enquestats. El president de la cooperativa no tanca la porta: “TUS és una xarxa viva, es pot adaptar”.

Viatjar, ara més barat

Les rebaixes que s’han aplicat a nivell estatal, autonòmic i municipal sobre el transport públic han estimulat el seu ús. El primer mes de bonificacions als autobusos de Sabadell, la demanda de tiquets es va multiplicar. De l’1 de setembre al 31 de desembre de 2022 estaven bonificats els títols propis de TUS:  la T-10, T-mensual i T-mensual jove.

A partir de l’1 de gener, continuen les bonificacions només als bitllets mensuals. Les ajudes de l’Estat al transport urbà de Sabadell estan garantides els primers sis mesos del 2023. A partir del juny, encara està per determinar si es prorrogarà la rebaixa dels tiquets.

Bus llançadora al Parc Catalunya / Aina Torres

Bus llançadora al Parc Catalunya / Aina Torres

Queda en dubte si l’Estat allargarà aquestes bonificacions. Però Sabadell ha tancat la porta a mantenir les rebaixes si l’Estat no ho subvenciona. “El cost del transport públic és deficitari, només el 50% ho assumeixen els usuaris. I els preus són competitius”, defensa Rodríguez.

T-10, pedra angular

La T-10 continua sent el títol estrella de TUS. Amb ell, es fan el 20,9% de les validacions del 2022. Ara bé: a finals d’any, amb l’aplicació de les noves tarifes bonificades, els títols mensuals comencen a guanyar terreny. “Hem viscut un lliscament d’usuaris a títols casuals a títols mensuals“, sosté Xavier Andreo, gerent de TUS. Hi coincideix Paco López: “S’estan fent polítiques molt positives pel que fa a la tarifació, i la gent s’apropa a títols mensuals o trimestrals a un preu molt assequible”.

Les dades ho corroboren: les vendes de targetes de 10 viatges va créixer un 33% durant el mes de setembre, amb la posada en marxa de la rebaixa. La venda de títols mensuals es van pràcticament triplicar (+190%). “Vam viure un boom el primer mes. Però ara s’ha estabilitzat”, destaca Andreo. De fet, l’ús de la T-10 el darrer trimestre ha caigut un 10%, tot i ser el títol més utilitzat. I els abonaments mensuals han crescut un 60%. 

El carrer de Sant Joan, via de pujada dels autobusos / LLUÍS FRANCO

El carrer de Sant Joan, via de pujada dels autobusos / LLUÍS FRANCO

Per darrere de la T-10, els altres títols més usats és el bitllet integrat T-Usual (17,8%) i la tarifació social gratuïta (17%), per a persones grans i altres beneficiaris. Els menors també fan un ús habitual de la T-16 (11,8%).

Pel que fa a la T-Mobilitat, cada dia es validen 1.400 viatges en autobús mitjançant aquesta nova tecnologia. O el que és el mateix: el 6% dels usuaris que utilitzen títols integrats han optat per utilitzar la T-Mobilitat als autobusos urbans.

A l’espera dels primers elèctrics

Els autobusos de la ciutat han recorregut 3,2 milions de quilòmetres el 2022, el que equivaldria a recórrer Sabadell de nord a sud 319.912 cops. Han viatjat 250.553 hores, 2.300 més que l’any anterior. El consum dels vehicles per cada cent quilòmetres ha crescut tímidament (+5,14%), i això s’explicaria a causa de l’onada de calor. “L’ús més freqüent de l’aire condicionat ens ha suposat un repunt en el consum”, sosté el gerent.

Ara bé, la reducció en els darrers cinc anys ha estat del 13% i s’espera que el consum encara caigui més en els pròxims anys, amb la incorporació de set vehicles híbrids més i els primers sis elèctrics, previstos per aquest 2023.

VÍDEO: Bussi, la nova mascota de TUS per impulsar la mobilitat escolar en autobús

Comentaris
To Top