Els
embassaments de les conques internes ja estan per sota del 15%, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (
ACA) d'aquest dimecres. Les reserves d'aigua als nou pantans de referència per la mitjana segueixen davallant i,
menys d'un més després d'haver caigut per sota del llindar d'emergència (16%), avui ja estan en el 14,96%.
La sequera està exhaurint les reserves amb diferent severitat en funció de la conca i la gestió de cada pantà, però
l'impacte és visible en tots els casos, tal com mostren les imatges del satèl·lit Sentinel-2 del programa Copernicus de la UE. Les fotografies permeten comparar l'ara amb l'any 2020, després del pas del temporal Glòria i poc abans de l'inici del dèficit de precipitacions.
L'impacte en el sistema Ter-Llobregat
Els pantans del
sistema Ter-Llobregat -que abasteixen, entre altres municipis,
Sabadell- estan en emergència per sequera des de l'1 de febrer, però en conjunt encara no han baixat del 15% (15,4%). Però com s'aprecia en la primera imatge, el pantà de Sau (Osona) segueix retrocedint, ara fins al 2,08% de la seva capacitat. Al seu costat, el de Susqueda (Selva) ha reculat ara lleugerament i està a l'entorn del 21,03%, després d'haver-se recuperat durant el desembre i gener per sobre del mínim històric del 17,8% que va marcar el novembre del 2023.
[caption id="attachment_289812" align="alignnone" width="700"]

Imatges actuals del pantà de Sau | Victor Castillo[/caption]
Dins del mateix sistema de gestió Ter-Llobregat, l'altre gran pantà és el de la Baells, al Berguedà, de 109hm cúbics de capacitat, i que s'ha situat avui al 20,15%. Amb aquest nou retrocés ja ha superat els nivells de la sequera de fa una dècada i mitja (20,4%) i camina cap al registre de la de 2005 (18,7%). En la imatge de satèl·lit comparativa entre el febrer de 2020 i aquest mes de febrer, es pot apreciar el retrocés del nivell d'aigua.
[caption id="attachment_289814" align="alignnone" width="700"]

Imatges actuals del pantà de Sau | Victor Castillo[/caption]
[caption id="attachment_289813" align="alignnone" width="700"]

Imatges actuals del pantà de Sau | Victor Castillo[/caption]
Ampliació del circuit d’aigua regenerada a Sabadell
La setmana passada, l’Ajuntament i Aigües Sabadell
van anunciar l'ampliació de la xarxa de distribució d’aigües regenerades i freàtiques per reduir el consum de la potable. Una mesura que vol contribuir a mitigar els efectes de la sequera i adaptar la ciutat al canvi climàtic. Les dues parts preveuen invertir més de 2 milions d’euros a la nova xarxa (70% subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua, ACA), que es construirà entre aquest any i el 2025. La previsió és que el 20% de l’aigua que s’utilitza a la ciutat cada any sigui regenerada o freàtica.
La ciutat es troba per sota del llindar de consum de200 litres per habitant i dia decretat per l'ACA en la fase 1 de l'emergència -156 actualment a Sabadell-. Amb tot, les restriccions ja estan en marxa i
el debat sobre la gestió de les piscines municipals de cara a l'estiu continua obert.
https://www.diaridesabadell.com/2024/02/15/sabadell-incrementa-aigua-regenerada-freatica-sequera/