Publicitat
Ciutat

2018: Un any d’actualitat intensa

Les 12 noticies que han deixat petjada aquest any

Manuel Bustos als jutjats de Sabadell / Lluís Franco

Les sentències al ‘cas Mercuri’, la vaga i l’ERO nonats a Smatsa, el centenari de la Torre de l’Aigua, la compra de Can Feu i el soterrament de les vies, la demolició de part de l’Artèxtil, l’ampliació de capital al Sabadell… Tot forma part del bagatge d’aquest any. Us deixem un resum de les 12 noticies que han deixat petjada aquest 2018:

-Alts i baixos en l’equip de govern quadripartit. El jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell va arxivar al gener la causa sobre Maties Serracant i tres treballadors municipals per la cessió d’un espai de l’equipament de Cal Balsach a l’Associació Casal El Tallaret de la Creu Alta. La interlocutòria judicial va acreditar que no hi va haver tràfic d’influències ni prevaricació.

-Un nou president i una vital ampliació de capital: El CE Sabadell va viure un 2018 ple de canvis. Al mes de març, a la junta d’accionistes d’Antoni Reguant, van donar pas al nou president Esteve Calzada, que es va fer amb el 63% de les accions que controlava l’empresa Viacron. Aquest desembre, Calzada ha proposat –i ha aconseguit que s’aprovi– una reducció del preu de les accions i augment del capital social.

-L’Ajuntament expropia el castell de Can Feu: El passat mes de març, l’històric Castell de Can Feu i les zones verdes del seu voltant van passar a mans municipals. El consistori va optar per expropiar l’edifici, en estat ruïnós, i alhora perdonar el deute de gairebé 25.000 euros que tenia el propietari amb la ciutat en concepte d’IBI.

-El nedador Óscar Salguero aconsegueix la triple corona: Campió paralímpic a Rio de Janeiro (2016), campió del món a Mèxic (2017) i des de l’agost, campió d’Europa. A Dublín, el sabadellenc Óscar Salguero va assolir una gran fita en el món de la natació: la triple corona. El pròxim objectiu? El rècord del món.

-Comença la demolició de la fàbrica Artèxtil:  Des del 5 de setembre els operaris han anat enderro- cant gran part de l’edifici de la qual aviat només en que- darà una petita part. Al solar que hi quedi s’hi construiran pisos i un parc públic. Pocs dies després d’iniciar-se les obres, el 13 de setembre, l’Ajuntament va anunciar la compra de la part protegida que encara no tenia, assegurant la supervivència de la darrera gran fàbrica de Sabadell.

-Un renovat Diari de Sabadell torna als quioscos: El 29 de març del 2018 va publicar-se el darrer número del Diari de Sabadell de Vallesana Edicions. Només uns dies abans, el 23 de març, Novapress Edicions n’havia tancat la compra; fet que va possibilitar que l’11 d’abril aparegués el primer número del nou Diari de Sabadell. Després vindrien l’obertura de la nova web, l’aplicació d’un nou format i disseny, i un seguit de novetats que han dut el diari fins al dia d’avui. I per molts anys més.

-S’acaba l’esperat soterrament del tren a Can Feu: El gruix de les obres van dur-se a terme entre juny i setem- bre, fet que va implicar aturar el servei dels Ferrocarrils durant uns dies. El soterrament en si ja s’ha acabat; ara queda reobrir el trànsit, urbanitzar l’espai i estrenar-lo.

-Mor una dona que circulava en patinet elèctric. La nit del 23 d’octubre va morir al Parc Taulí la dona que va ser atropellada per un camió a la Gran Via mentre anava en patinet elèctric. L’accident mortal, el primer a tot l’Estat espanyol, va reobrir el debat sobre l’absència d’una normativa municipal en relació amb els patinets i altres ginys elèctrics.

-La Torre de l’Aigua celebra el seu primer centenari. Símbol sabadellenc per excel·lència –amb permís de la ceba–, la Torre de l’Aigua ha celebrat cent anys aquest 2018. El 24 de novembre l’Ajuntament de Sabadell i Aigües de Sabadell van organitzar una jornada festiva per commemorar-ho. Es va fer una visita guiada teatralitza- da, activitats per a nens, balls i un magnífic piromusical.

-Un accident aeri reobre el debat sobre l’aeròdrom. El 7 de desembre, una avioneta de l’Aeroclub de Sabadell va estavellar-se contra una gasolinera situada a l’extrem sud de l’aeroport. Els dos ocupants de l’aparell van morir en l’impacte.

-L’ERO i la vaga a Smatsa posen Sabadell al límit. A principis de novembre, Smatsa va plantejar un ERO per acomiadar 43 treba- lladors. L’empresa adduïa que la reducció de serveis de l’Ajuntament (1,2 milions d’euros) l’obligava a prendre aquesta mesura. Els treballadors, per la seva banda, van posar sobre la taula una vaga que havia de començar el 3 de desembre. A fi d’evitar els acomiadaments i les aturades; el consistori i Smatsa van reunir-se per apropar posicions. Al final, la vaga i l’ERO van ser desconvocats.

-Manuel Bustos, condemnat a tres anys de presó. A mitjans de desembre, l’Audi- ència de Barcelona va considerar culpable l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos de dos càrrecs per tràfic d’influències per la retirada de multes a familiars i el va condemnar a tres anys de presó i a setze d’inhabilitació per presentar-se a les eleccions o accedir a un càrrec públic.

Publicitat
Comentaris
To Top