Ciutat

Nova fornada de presidents a sis entitats sabadellenques

Aquest 2019 ha arribat sang nova a sis de les principals institucions culturals, econòmiques i assistencials de Sabadell

Francesc Llonch, Concepció Cabanes, Rosvi Moix, Montse Font i Ramón Alberich, al passeig de la Plaça Major / ÓSCAR ESPINOSA

El comandament polític de l’Ajuntament no ha estat l’únic lideratge que ha canviat a la ciutat de Sabadell aquest 2019. Sis de les entitats més importants de la ciutat també han renovat les seves presidències i juntes, fent d’aquest any una mena de nou començament per a Sabadell. Un any zero, en cert sentit. Les organitzacions de diferents àmbits que han canviat de responsables enguany han estat la Fundació Bosch i Cardellach (abril), la Cambra de Comerç de Sabadell (juny), Càritas Diocesana (juliol), el Gremi de Fabricants (setembre), Mans Unides (setembre) i la Creu Roja (octubre).

Els nous responsables, tres dones i tres homes, provenen de diferents sectors: des de l’empresa –la majoria– a la sanitat o l’acadèmia. En tots els casos, els escollits tenien una llarga vinculació amb les entitats i, fins i tot, formaven part de les juntes sortints. Amb tot, encara que es constata una certa continuïtat en els projectes de les organitzacions, es donen també diversos elements de canvi: hi ha més dones i els òrgans de govern es rejoveneixen. El Gremi de Fabricants, per exemple, té una dona al capdavant per primer cop en la seva història, i la mitjana d’edat de la junta baixa als 42 anys.

Cares noves

L’historiador Josep Maria Benaul, nou president de la Fundació Bosch i Cardellach, va ser el primer a prendre possessió del nou càrrec. Després de la dimissió en bloc de la junta anterior a mitjan desembre del 2018, Benaul va ser escollit director de l’entitat cultural per unanimitat. Al davant té el repte d’ampliar i millorar les activitats de la fundació, el trasllat a una nova seu (l’Espai Cultura) i la digitalització de l’enorme arxiu de l’entitat.

Josep Maria Benaul, en primer pla, durant una activitat de la Fundació Bosch i Cardellach / VICTÒRIA ROVIRA

Per a Ramón Alberich, nou president de la Cambra de Comerç, el seu principal repte serà millorar la presència pública de l’organització i incidir en l’àmbit econòmic, industrial i d’infraestructures de la demarcació. Així, després d’una dècada de dificultats econòmiques arran de la reforma de les càmeres feta pel govern Zapatero –van perdre el 60% dels ingressos–, Alberich centrarà els seus esforços a recuperar veu i vot dins i fora la ciutat.

Amb molta experiència en el món empresarial i en patronals com Foment del Treball i el Gremi de Fabricants, Francesc Llonch (nou president de Càritas) pretén continuar amb la feina feta per l’anterior president, Salvador Obiols. Així, la idea de Llonch és “mantenir i millorar” el programa d’inserció laboral Apasomi, les ajudes d’aliments, el rober i la formació. I explorar nous projectes solidaris.

L’empresària Rosvi Moix és des del setembre la nova presidenta del Gremi de Fabricants. El seu principal objectiu fins a final de mandat (2023) serà “potenciar l’esperit emprenedor lligat al coneixement”, reforçar el paper “vertebrador” de l’entitat al territori, i ser útils a les empreses tèxtils “aportant solucions reals i concretes que les ajudin en el seu creixement i competitivitat”.

També al setembre, va ser escollida responsable de Mans Unides Concepció Cabanes. Jubilada fa tot just un any i escaig, Cabanes vol millorar la visibilitat de l’entitat, seguir la seva tasca de sensibilització respecte als problemes del tercer món, i continuar amb els projectes d’ajuda als diferents països en vies de desenvolupament. Cabanes té, a més, dues activitats importants a l’horitzó: la 23a Marxa de la Solidaritat (27 d’octubre) i la Gran Gala Solidària (30 de novembre).

La darrera a ser escollida ha estat Montse Font, vicepresidenta de Creu Roja a Sabadell fins fa poc. Tot i que encara no ha fet públiques les prioritats del mandat, tot apunta a una certa continuïtat amb la feina de l’anterior president (Josep Masip) i una especial atenció al sensellarisme i l’alimentació, els àmbits que ha liderat Font.

Els sis presidents tenen al davant molts reptes i oportunitats. Però sobretot, una ciutat que reclama i necessita les seves entitats.

Els responsables de la Cambra de Comerç, Mans Unides, Creu Roja, Gremi de Fabricants i Càritas, al Racó del Campanar / ÓSCAR ESPINOSA

Comentaris
To Top