Publicitat
Ciutat

La sabadellenca Lourdes Ciuró serà la nova consellera de Justícia

L’advocada sabadellenca Lourdes Ciuró formarà part del govern català, substituint en el càrrec Ester Capella

Lourdes Ciuró / LL. FRANCO

[Guillem Plans / Aleix Pujadas]

La portaveu de Junts per SabadellLourdes Ciuró, serà la nova consellera de Justícia de la Generalitat, tal com ha pogut avançar aquest diari. L’advocada sabadellenca, que substituirà Ester Capella, prendrà possessió dimecres vinent. A partir d’aleshores, començarà a formar part del nou Govern, encapçalat a la presidència per Pere Aragonès, i deixarà els càrrecs municipals.

“Deixo el meu càrrec amb una sensació agredolça, perquè estimo aquesta ciutat, perquè ser portaveu i regidora de Sabadell ha estat una experiència extraordinària, i perquè la política municipal és la més humana, la més propera i la més tangible. Però a vegades, hem de saber respondre a les necessitats del país si així se’ns demana, i donat el context de repressió política i d’emergència social, cal també saber implicar-se i assumir responsabilitats”, ha expressat la sabadellenca. Ciuró serà la primera consellera sabadellenca de la història. De la ciutat, només l’advocat Xavier Bigatà (Ciu) ha ocupat aquesta posició, com a responsable de Política Territorial i Obres Públiques (1983-1988).

Tot i que va néixer el 1971 a Reus, Lourdes Ciuró sempre ha viscut al barri de Covadonga de Sabadell. Llicenciada en Dret per la UAB el 1994, va començar la seva carrera política com a regidora de Convergència i Unió a l’Ajuntament de Sabadell el 2007, a l’equip liderat per Carles Rossinyol.  L’any 2011 va deixar la política local després de ser escollida diputada al Congrés pel mateix partit (2011-2019). Des de Madrid, una de les principals fites que va assolir l’advocada sabadellenca va ser aprovar la coneguda com a llei dels desnonaments exprés, que porta la seva signatura i agilitza els procediments burocràtics dels casos d’ocupacions.

El llegat a Junts per Sabadell

El 2019, Ciuró va deixar l’escó al Congrés per encapçalar la llista de Junts per Sabadell a les eleccions municipals del 26 de maig del 2019. Aquell mateix any, precisament, li van oferir entrar al Govern de Quim Torra, substituint Elsa Artadi com a portaveu de Presidència. Però hi va renunciar per lluitar per l’alcaldia de la ciutat:  “El president em va trucar per ser consellera de Presidència, però per  mi a la vida no tot és un salari”, va explicar en una entrevista en aquest diari. Alineada amb el sector del partit afí a Puigdemont, més tard acabaria estripant el carnet del Pdecat.

En els comicis municipals del 2019, va obtenir 9.006 vots que es van traduir en tres regidors: Francesc Baró, Quim Carné i ella mateixa. Junts per Sabadell va entrar al consistori com a cinquena força, d’un total de sis. Ara bé, des de l’oposició, Ciuró, s’ha erigit com a sòcia externa del Govern de Marta Farrés (PSC) i Marta Morell (Podem), a qui va donar suport per aprovar el pressupost municipal.

Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell): “Treballem per als ‘indepes’ i per als que no ho són”

A canvi, Ciuró ha obtingut via lliure per liderar des de l’Ajuntament dos projectes estratègics de ciutat i principals en el seu programa electoral: l’oficina per potenciar l’eix Gran Via – Ripoll i una altra per potenciar la promoció exterior de la ciutat. A part, la cap de Junts per Sabadell ha estat clau en el lideratge del projecte que ha permès a Sabadell obtenir el segell de Capital de la Cultura Catalana el 2024 i ha impulsat la primera moció a tota Espanya per lluitar contra la pobresa menstrualEn matèria de patimoni, ha insistit també en recuperar per a Sabadell l’edifici de Correus de Via Massagués i l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil.

Moments després de confirmar que ocuparà la nova responsabilitat, Ciuró ha reivindicat el seu llegat a la ciutat: “He treballat molt pel projecte de Junts per Sabadell, i hem tirat endavant projectes en benefici de la ciutat, a través d’una oposició constructiva, d’una política en positiu, sense retrets, sense confrontació, sense enfrontaments estèrils i amb total predisposició per fer sortir a la ciutat de l’estancament en el qual es trobava”. Des del nou càrrec, ara haurà d’afrontar peticions, com solucionar l’estat malmès dels Jutjats de Sabadell.

Hi haurà canvi de color polític a la cartera de Justícia. I no serà simbòlic, sinó significatiu. Fins ara, ERC ostentava la conselleria, en mans de la jurista Ester Capella des del juny de 2018. Es tracta d’una conselleria sensible, des de la qual s’ha agreujat la mala maror entre els socis del Govern en lleis com la del preu de regulació del lloguer, per exemple. Un altre dels llegats que deixa Capella és l’aprovació d’un decret antidesnonaments, el novembre de 2020, per obligar a oferir un lloguer social abans de desnonar i per evitar desnonaments en habitatges de grans propietaris durant l’estat d’alarma. És una matèria sobre la qual Ciuró té experiència i, per tant, caldrà veure quin posicionament entoma.

Comentaris
To Top