Ciutat

Jutjats de segona: l’edifici judicial de Sabadell, al límit

Les altes temperatures a l’edifici judicial de l’Eix Macià amenacen de col·lapsar uns jutjats ja molt afectats per la falta d’espai

/ VICTÒRIA ROVIRA

És horrorós. Estem treballant amb una calor asfixiant”. La gestora del jutjat d’instrucció número 5, Sílvia Lozano, resumeix així la situació crítica dels jutjats de Sabadell. Des de fa dies, la temperatura a l’interior de l’edifici arriba als 35 graus centígrads. El còctel entre l’onada de calor i d’un error –prolongat des de fa temps– en el sistema de climatització no ha trigat a fer-se visible: s’ha reduït l’horari d’activitat, s’han anul·lat vistes i judicis i s’han produït desmais entre els treballadors de l’edifici judicial, una combinació que ha reobert un vell debat sobre la dimensió dels jutjats de Sabadell, un dels més actius de tot l’Estat. Jutges, advocats, fiscals i funcionaris consideren que s’ha quedat petit i exigeixen respostes al departament de Justícia.

“És insuportable i injustificable”

Les altes temperatures van provocar situacions inèdites. Segons fonts judicials, la magistrada del jutjat d’instrucció número 2 va patir un esvaniment el dijous passat, una situació compartida amb lletrat del jutjat 4 i el de Violència sobre la Dona. El jutjat d’instrucció número 5 va realitzar una denúncia a Inspecció de Treball per un clima “irrespirable” el passat 28 de juny. Aquesta diagnosi coincideix amb el degà del Col·legi d’Advocats, Manuel Hernández: “Anar a judici en aquestes condicions és insuportable i injustificable”. El màxim representant de l’advocacia sabadellenca adverteix que hi ha una llarga llista de greuges en l’edifici actual, que “afecten tothom directament”: espais “infradimensionats”, problemes de mobilitat, condicions de seguretat i d’evacuació “precàries”. “Si mai passés res greu, sortiríem a les pàgines de successos”, avisa Hernández. Altres advocats alerten que, a banda dels col·lectius judicials afectats, el subsol de l’edifici –on hi ha els calabossos dels detinguts– “s’inunda amb freqüència i fa mala olor”.

Aquests problemes, com el de la temperatura elevada, venen de llarg recorregut. Així ho explica la titular del jutjat penal número 4, Pilar Nogales, que es va incorporar l’any 2005. “Sempre hi ha hagut problemes de calor. Com això de Sabadell no ho havia vist mai”, lamenta. Fa dos anys, recorda, ja es va haver de tancar l’edifici per les mateixes circumstàncies.

Davant dels retards en els judicis i altres problemes derivats de la calor, el departament de Justícia va actuar el divendres passat. A través d’un comunicat intern, el govern català assegurava que havia arreglat el sistema de climatització. El resultat, però, “s’hauria de notar a partir de dilluns”.

Jutjat sobrecapacitat

La nostra feina està paralitzada”, comenta una funcionària de l’edifici judicial. L’anul·lació de judicis –en un jutjat on els retards són a l’ordre del dia– pot “demorar les vistes fins a sis mesos”, segons expliquen des del Col·legi d’Advocats. “Ja tenim problemes endèmics en els terminis jutjats. Això pot col·lapsar la resolució dels casos”, explica el mateix Hernández.

Segons les xifres oficials del Consell General del Poder Judicial de 2018, Sabadell és una de les àrees judicials amb més activitat de tot l’Estat. De fet, si es compara el nombre de casos que entren amb ciutats del seu entorn, i amb una demografia similar, les dades són visibles. A la ciutat es van obrir 28.784 casos en un any, mentre que a Badalona van ser 24.334 o a Terrassa, 21.674. De fet, respecte a la ciutat veïna, l’activitat judicial nova és un 24,7% superior. A banda d’aquest fet, la diferència que demostra el greuge sabadellenc de falta d’espai i recursos són els casos pendents de resoldre: en el tancament de l’any passat, quedaven per resoldre 16.680 casos, pràcticament el doble que a Terrassa (9.112, +83%). “Puc esperar sis mesos que se’m tramiti una denúncia. És desesperant”, comenta un advocat sobre les xifres.

Un edifici nou?

Els principals agents implicats en el sistema de justícia coincideixen en una solució als problemes de l’edifici judicial: fer-ne un de nou que sigui concebut com a jutjat des d’un inici –actualment la Generalitat té llogades 12 plantes d’un edifici que va ser pensat per acollir oficines–. “És l’opció que s’ha de plantejar. No hi ha prou espai”, insisteix la jutgessa Nogales.

La solució plantejada per l’administració de justícia ha estat llogar un nou pis per incorporar dos nous jutjats –el 9 i el 10– que entraran en funcionament, segons les previsions i després de diversos retards, el 31 de desembre d’aquest any. “És un pegat, ha de ser una solució provisional”, reivindica el degà del Col·legi d’Advocats. Des de la Fiscalia també han reclamat més espai i la resposta del departament ha estat una proposta de reforma per guanyar un passadís.

La Generalitat de moment no es mou, mentre que el món judicial ha obert la veda. Queda pendent veure els moviments del nou govern sabadellenc.

Comentaris
To Top