Ciutat

Lluís Matas: “Farem de pont entre Sabadell i la Generalitat”

Matas té al davant dos anys de mandat en què vol mantenir els projectes de la seva predecessora / LLUÍS FRANCO

D’un dia per l’altre, Lourdes Ciuró va fer el salt de Sabadell al Departament de Justícia de la Generalitat. El seu pas de la política municipal a la catalana –ara fa un mes– ha suposat la renovació al capdavant de Junts per SabadellLluís Matas (1971) té al davant dos anys de mandat en què vol mantenir els projectes de la seva predecessora i “multiplicar” la repercussió de Sabadell arreu de Catalunya. “Tenim una capacitat d’incidir que ningú més té”, assegura.

L’aritmètica afavoriria la seva entrada al Govern municipal, però les diferències polítiques –sobretot des de Podem– pesen. En tot cas, afirma: “Per construir ciutat, seurem amb qui calgui seure”.

Fa poc que ha aterrat com a portaveu de Junts per Sabadell. Malgrat això, quina valoració fa dels dos anys de mandat? Com veu els acords entre el Govern i Junts?

Nosaltres aportem estabilitat, corresponsabilitat, feina. Molts resultats. El paper de Junts s’ha traduït en la Capital de la Cultura 2024, la configuració de l’eix Gran Via-Ripoll, el lideratge al voltant de la marca Sabadell.

Compta amb una trajectòria important en el sector privat. Què ve a aportar a l’esfera pública?

El canvi va venir d’un dia per l’altre i va implicar fer renúncies. Els mons privat i públic són molt diferents, però jo vinc amb el mateix esperit: posaré treball i dedicació. No vinc a crear conflictes, sinó a construir la ciutat en positiu.

Què implica la marxa de Lourdes Ciuró? Com queden els seus projectes de ciutat?

Semblarà contradictori, però la marxa de Lourdes Ciuró és una doble il·lusió: pel que fa a mi, és un honor tornar a Sabadell a fer política i poder ser el portaveu de Junts per Sabadell. L’altra alegria és per a Lourdes Ciuró, la primera dona sabadellenca que esdevé consellera. La marca i el projecte de partit surten reforçats, perquè la Lourdes viu i estima Sabadell i treballa per la ciutat, també des de la Generalitat. És un actiu que no desaprofitarem.

Per parlar en termes precisos. En què es concreten aquestes relacions amb la Generalitat?

Hem portat el projecte de Hub Aeronàutic a l’Aeroport de Sabadell a la Generalitat. Hem parlat amb el vicepresident Puigneró i hem aconseguit que la Generalitat s’hi incorpori amb la resta d’agents. En projectes  així, que aposten per la innovació i la formació, es podrà comptar amb Junts. Farem de pont entre Sabadell i la Generalitat. Ningú més que nosaltres reivindicarà el potencial de la ciutat a aquest àmbit.

“Hem parlat amb el vicepresident Puigneró perquè la Generalitat estigui en el Hub Aeronàutic”

Un altre dels projectes pendents entre la Generalitat i Sabadell és l’Escola d’Infermeria a l’Artèxtil. Han fet algun avenç?

Acabem de saber que el grau d’Infermeria començarà el curs 2022-23, com estava previst, després dels tràmits de la consellera Ciuró. Tenim la confirmació de la secretaria d’Universitats. El projecte de l’Artèxtil forma part del que jo anomeno el Rectangle del Coneixement, integrat en el projecte Gran Via-Ripoll.

Pel que fa a la Gran Via, quan veurem els resultats de la reforma?

Una desena de projectes veuran la llum en aquest mandat. Tenim persones treballant-hi i un pressupost de quatre milions d’euros. No obstant això, no transformarem la Gran Via en dos anys. És un projecte a llarg termini, de dos o tres mandats.

Matas vol tirar endavant molts projectes inciats per Ciuró / LLUÍS FRANCO

Sobre els equipaments, fa molts anys que es planteja el trasllat dels jutjats de Sabadell. Hi ha fet res al respecte?

Està sobre la taula. És un compromís que té la consellera Ciuró i així ho ha fet saber a l’alcaldessa, Marta Farrés. La ciutat necessita unes instal·lacions modernes per fer de Sabadell la capital que és. No puc assegurar quan, però estic convençut que els nous jutjats seran una realitat aviat.

En l’àmbit de promoció de ciutat, una de les seves oficines, han dissenyat alguna estratègia nova?

Hem de ser capaços de retenir i atraure empreses, generar nous llocs de treball. Qui tenia responsabilitat fa dos anys s’hauria de preguntar per què van marxar Fluidra, Moventia i el Banc Sabadell de la ciutat. Sense talent i empreses i llocs de feina de qualitat, no aconseguirem que Sabadell sigui la capital que és.

Per què van marxar les empreses que menciona? Com actuava vostè per evitar-ho?

Hem de facilitar els tràmits, eliminar burocràcia i posar finestretes úniques i tutors empresarials. El nostre projecte, Sabadell Àrea d’Aterratge, ve a posar facilitats. A algú que vulgui fer una inversió se l’ha de rebre amb tot l’acompanyament: se li han de fer les gestions i els tràmits, buscar-li un terreny, cercar-li terreny, el talent i els treballadors. En aquest sentit, estem preparant la Fira Sakura, un esdeveniment innovador al voltant de la cultura japonesa.

Sabadell respirarà Japó durant una setmana l’abril del 2022! Això ens servirà per atraure persones i empreses japoneses i posar Sabadell al mapa. Una atracció en l’àmbit empresarial.

“Estem preparant una fira sobre la cultura japonesa per a l’abril del 2022”

Els agents econòmics es queixen sovint de les traves administratives.

L’administració a Sabadell és molt lenta, com passa a tot arreu, però podem compensar-ho posant una catifa vermella a tothom que vingui a la ciutat.

M’agradaria reprendre la nostra conversa respecte a la governabilitat. S’entenen vostès i Podem? Són els més reticents a formar executiu conjunt amb Junts.

Tenim bona relació amb l’alcaldessa, malgrat les diferències ideològiques, i treballem perquè sigui així a llarg termini. Les relacions amb Podem són més dificultoses, però anem teixint complicitats pel bé comú de la ciutat. Em costaria trobar alguna iniciativa impulsada per nosaltres que no agradi als podemistes… El que fem a Junts no és de dretes o d’esquerres, és per a la ciutat.


Aleshores no es veu dins del Govern aviat.

Em preocupa relativament poc. Tenim pressupost i tenim el projecte. I és més, tot el que passa a Sabadell és gràcies a Junts, perquè si no ho féssim nosaltres, ho faria Ciutadans. Totes les carpetes que hem aixecat al Centre s’han impulsat gràcies al nostre suport al Govern. Parlem del carrer de la Indústria, la reforma del pàrquing i del Passeig, la via de Massagué, entre molts d’altres.

En contraposició, la Crida va proposar fer una alternativa al PSC amb els independentistes i Podem.

Nosaltres no ens aixecarem mai de la taula quan parlem entre independentistes, com va fer ERC quan havia de liderar una proposta alternativa fa dos anys. Dit això, considero que la Crida s’ha equivocat en dues coses en fer la proposta: pensar-se que el fet que marxi Ciuró ho canvia tot i també ha d’aprendre a sumar. Sense Junts no hi ha alternativa possible, qualsevol acord passa per nosaltres. No volem ser espectadors, volem escriure el relat.

“Volem que el pacte amb el Govern municipal sigui per a tot el mandat”

Li va molestar conèixer la proposta a través dels mitjans de comunicació?

No em va molestar, però podrien fer les coses d’una altra manera… La Crida no representa el nostre estil. Són especialistes a obrir carpetes, en la política de malbaratar esforços i no acabar les coses. Crec que l’alternativa que plantegen és pel desgast o postureig, o potser forma part d’una estratègia per al 2023. Jo crec que no serà una realitat.

Té intenció d’acordar els pressupostos també del 2022?

Els nostres projectes no acaben demà. Volem que el pacte amb el Govern municipal sigui per a tot el mandat, però també és cert que haurem de negociar pressupost per pressupost.

Què farà aquests dos anys que resten de mandat?

Hem de fer realitat els nostres projectes propis. Impulsar el turisme de negocis, consolidar la capital de la Cultura Catalana 2024. Tenim actius en el món de l’esport, de la cultura, de l’empresa… si hi posem hores, dedicació i responsabilitat, ho tirarem endavant.

“Vull ser el candidat de Junts el 2023”

Lluís Matas es postula com a candidat de Junts per Sabadell a les eleccions municipals del 2023. Explica que no vol que el seu lideratge es limiti als dos anys que resten de mandat: “Tenim un munt de feina que no acabarem ara”, explica, per després apuntar per primer cop: “A mi em fa il·lusió i, si l’equip ho vol, seré el candidat de Junts per Sabadell el 2023”.

Matas assegura que ha parlat amb l’equip de la formació i que està al seu servei: “Soc lourdista i puigdemonista, vull participar en el projecte de Ciutat de Junts. Per això m’hi vull presentar”, explicita.

Lluís Matas es postula com a candidat de Junts per Sabadell a les eleccions municipals del 2023 / LLUÍS FRANCO

Comentaris
To Top