Ciutat

Reunió Sabadell-Generalitat: de què han parlat el president Aragonès i l’alcaldessa Farrés?

Sabadell arrossega temes pendents amb el Govern de la Generalitat des de fa anys, com la nova comissaria de Bombers, la construcció de l’institut Narcisa Freixas i una millora en el servei de Rodalies. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, s’han reunit aquest dimecres per tractar les qüestions que segueixen a l’aire entre la ciutat i el Govern català.

La trobada entre Farrés i Aragonès, aquest dimecres, al despatx d’alcaldia / LLUÍS CLOTET

Les llistes que tenim els alcaldes tendeixen a l’infinit perquè sempre tenim necessitats”, ha remarcat l’alcaldessa després de la trobada. Per la seva banda, el president Aragonès s’ha compromès a “seguir treballant” amb l’Ajuntament per “assolir reptes plegats”. Així mateix, ha remarcat “l’esforç d’inversió important” per part dels governs autonòmics, que han permès dur a terme obres com el soterrament i ampliació dels FGC i les millores al Parc Taulí.

La recepció de l’alcaldessa Farrés al president Aragonès, abans de la trobada / LLUÍS CLOTET

De la reunió no n’ha sortit cap concreció, però ha servit per resituar l’agenda sabadellenca en el panorama català. Segons asseguren fonts municipals, s’ha “insistit” sobre qüestions que ja estan sobre la taula dels departaments d’Interior, Afers Socials i Educació, entre d’altres, i que s’estan tractant de forma bilateral entre l’Ajuntament i el Govern català. “Com a alcaldessa, poso a disposició la institució”, ha reafirmat Farrés, per després afegir: “Els municipis volem influir en la política del país”.

De què han parlat, doncs, Farrés i Aragonès?

Residència de gent gran pública

Tota l’oferta de residències de gent gran és privada o concertada. Sabadell és l’única ciutat de més de 200.000 habitants que no té un centre públic i per això, des de fa anys, ha estat una de les principals reclamacions de l’Ajuntament al Govern catalàLa fórmula de finançament és el principal escull per dur a terme l’obra. En el mandat passat, es va plantejar que l’Ajuntament pagués el 80% de l’obra i el 20% restant anés a càrrec de la Generalitat. Això suposava 8,4 milions d’euros per a les arques municipals.

Aquesta fórmula no agrada a l’equip de Govern sabadellenc, que considera que la Generalitat ha de sufragar la construcció de l’equipament perquè és la titular de la competència. L’Ajuntament de Sabadell ha presentat recentment una contraproposta al departament de Drets Socials, que seria més beneficiosa per a l’administració local. “No deixa cap excusa per no fer-ho”, assegurava l’alcaldessa en una entrevista recent amb el Diari.

Construcció de l’institut Narcisa Freixas

L’eliminació dels barracons escolars és una de peticions més habituals dels ajuntaments a la Generalitat. En el cas de Sabadell, el departament d’Educació ha iniciat la construcció de l’institut escola Virolet, a Can Llong, on sempre hi havia hagut unes instal·lacions provisionals. Queda pendent, però, la construcció de l’institut Narcisa Freixas. Dimarts passat, el ple municipal va aprovar la cessió del terreny, situat entre la carretera de Barcelona i els carrers dels Calders i de Martí l’Humà. Allà, l’Ajuntament ja hi està fent les obres d’adequació (350.000 euros). Falta que la Generalitat pressuposti les obres per així complir amb la previsió: que el nou centre educatiu estigui llest el curs 2023-2024. 

La ubicació actual de l’institut Narcisa Freixas

La ubicació actual de l’institut Narcisa Freixas / VICTÒRIA ROVIRA

La gestió dels Next Generation i del Ripoll

La rehabilitació del riu Ripoll està estretament vinculada als fons Next Generation. L’Ajuntament ha presentat una primera adequació de l’entorn del riu al Ministeri de Transició Energètica per obtenir una subvenció de 3,8 milions d’euros sobre un total de 4 milions d’actuació. En l’àmbit mediambiental, el projecte de l’Ajuntament planteja intervenir sobre tres espais propers al riu, i pel que fa a la mobilitat viària, s’ha previst una reforma sobre la carretera de Caldes (B-140). D’altra banda, també s’han tractat iniciatives privades finançades amb fons europeus com el Biotop a les estacions depuradores de Cassa.

El riu Ripoll i el seu entorn / VÍCTOR CASTILLO

La meitat dels fons europeus que rebrà l’Estat s’executaran directament per part de les comunitats autònomes i els ajuntaments demanen tenir-hi més incidència. “Són projectes que tenen vocació de transformació a Sabadell i al conjunt del país”, insisteix l’alcaldessa.

El futur dels jutjats

L’edifici actual dels jutjats de Sabadell, situat a l’Eix Macià, no és idoni, segons els principals agents implicats –jutges, fiscals, advocacia i personal administratiu–. Ha tingut problemes de climatització i, a banda, es critica l’accessibilitat de l’equipament. Les converses entre l’Ajuntament i el departament de Justícia, encapçalat per la sabadellenca Lourdes Ciuró, estan molt avançades i es preveu que en els propers mesos es prengui una decisió sobre l’equipament. Es treballa amb dues possibilitats: portar els jutjats a l’actual solar de l’Eix Macià o bé reformar l’edifici actual.

Els jutjats de Sabadell, en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

Tren Sabadell-Aeroport del Prat

Les obres per poder fer el nou tren llançadora entre Barcelona i l’Aeroport del Prat estaran finalitzades enguany, si es compleixen les previsions. El nou ramal obre la possibilitat de connectar l’equipament aeroportuari amb el traçat de l’R4 fins a Manresa. 

Un tren de Rodalies a Sabadell Centre, en una imatge d’arxiu / VICTÒRIA ROVIRA

La Generalitat opta per crear un nou servei específic (R-Aeroport) que comenci a Sant Andreu Comtal i que estigui operat per FGC. L’Ajuntament de Sabadell ha reclamat al Govern català que es perllongui la línia Manresa-Terrassa-Barcelona, que realitza Renfe.

El nou Parc de Bombers

La seu de Bombers, que actualment es troba a la carretera de Barcelona, és obsoleta i infradimensionada, segons el mateix personal i l’Ajuntament. Fa anys que entre l’Ajuntament i el Govern català es busca una nova ubicació. Fins ara, el Govern municipal ha presentat diverses propostes que no complien amb els requisits per situar l’equipament. Des de fa mesos, s’estan duent a terme converses amb el departament d’Interior per trobar un emplaçament definitiu. Després, l’Ajuntament hauria de cedir el terreny a la Generalitat, que hauria de pressupostar i executar l’obra.

I ara, què?

En les properes setmanes, el Govern municipal es reunirà amb representants dels ministeris del Govern de l’Estat i de les conselleries de la Generalitat, en el marc d’una estratègia que pretén ampliar les relacions amb altres institucions i aconseguir més inversions. Dins de l’Ajuntament, aquesta trobada amb Aragonès s’ha percebut amb bons ulls, però amb escepticisme sobre els resultats que tindrà.

/ LLUÍS CLOTET

Al marge, l’alcaldessa de Sabadell també és presidenta de l’Arc Metropolità, l’associació de municipis que representa les ciutats de la Gran Barcelona. Per això, Farrés ha demanat una segona reunió amb el president Aragonès que serveixi per abordar qüestions pendents, ja no de Sabadell, sinó de la segona corona metropolitana.

L’alcaldessa Farrés es reuneix amb el president Aragonès a l’Ajuntament de Sabadell

Comentaris
To Top