Dos anys del CAP de Can Llong: "En general hi falten recursos"

En el seu segon aniversari, els veïns han valorat el centre i han reivindicat que "continua sent petit pel barri on es troba"

  • Obituaris de Sabadell del 22 de febrer de 2025
Publicat el 21 de febrer de 2025 a les 18:37
El barri de Can Llong de Sabadell fa poc més de dos anys que compta amb un Centre d'Atenció Primària (CAP) propi al barri i és un tema que ha portat cua durant aquest temps perquè ha estat, durant mesos, motiu de moltes protestes. L'equipament va començar la seva activitat el 2022 i des del seu inici ha estat qüestionat per a molts. “El van fer per callar boques i reduir queixes”, apunta una veïna, descontenta amb el centre. Fins aleshores, els qui vivien a Can Llong estaven assignats al CAP de Can Rull o al de la Concòrdia, però des de la inauguració del centre al barri els habitants van poder escollir si es volien mudar de CAP o no. Davant d'aquesta situació, molta gent va decidir canviar “per una qüestió de proximitat”, principalment, com assegura la Maria, veïna de Can Llong, però altres van preferir quedar-se on eren “per costum”, com el Manuel, resident de la zona. D'altra banda, però, hi ha gent que ha qualificat el CAP de Can Llong com “una via d'escapament positiva” pels centres propers: “el de Can Rull està massificat i molts van decidir canviar-se, ja que aquest és tranquil i per la quantitat de gent que hi ha està bé”, explica el Manuel.

La pediatria, encara absent

Una de les grans crítiques que ha rebut el centre des que va obrir és la manca del servei de pediatria i, en general, ho categoritzen com “una manca de responsabilitat” i “una incoherència majúscula” tenint en compte que “és un barri jove on hi destaca l'elevada natalitat”, apunten els veïns. “Si el meu fill es posa malalt no puc anar al CAP del costat de casa i he d'anar al de la Concòrdia. No té cap sentit”, assegura la Sílvia. L'absència d'aquest servei és el que més ha indignat els veïns des de sempre i continuen sense entendre com un barri amb tanta gent —10.000 persones— no disposa d'un servei de professionals especialitzats en l'atenció infantil. Aquesta problemàtica, però, no només afecta Can Llong, sinó que, a partir de la política de centralització de serveis del Departament de Salut, ni el CAP Can Rull, ni el CAP Creu Alta ni el CAP Nord tenen pediatre i se'ls deriva als barris de Ca n'Oriac o la Concòrdia. A més, altres veïns reclamen la necessitat d'unes urgències de 24 hores al dia, ja que, pel seu parer, “està tot molt centralitzat” i hauria d'haver-hi atenció de tot el dia a tots els punts de la ciutat. “Jo no tinc carnet de cotxe i un simple mal d'orella em suposa una odissea logística”, lamenta l'Alícia. “Seria favorable per a tothom: la gent tindria urgències a prop de casa i al Taulí hi disminuiria l'afluència”, afegeix.

“És petit pel barri on es troba”

A part de la necessitat d'afegir el servei de pediatria i d'urgències 24 hores, alguns veïns també han comentat que “no és un centre prou gran” per un barri com Can Llong, tot i que d'altres, en canvi, asseguren que “per la quantitat de pacients que hi ha ja està bé”. “És petit, sí, però, tot i que fa poc que hi vinc no he hagut de fer mai cues. En canvi, quan estava assignat al centre de Can Rull m'hi passava hores”, assenyala el Jose. “També és cert que mai ho he vist ple, per tant, no sé fins a quin punt és petit, però sí que penso que, en general, li falten recursos”, explica una parella. A més, part de les crítiques sorgeix de la complicació i la lentitud de proves necessàries: “m'han derivat les proves de l'al·lèrgia a l'Hospital de Terrassa i és complicat en termes de mobilitat i logística”, comenta la Laura. De totes maneres, però, ha assegurat que per la resta d'usos que n'ha fet, que explica que no n'han sigut molts, “no creu que sigui petit”, ja que no s'hi veu gaire moviment de gent, i que “n'està satisfeta”, comenta.