Ciutat

4 propostes de futur de l’Aeroport de Sabadell

Els projectes del nou director de l’infraestructura inclouen més formació, millors accessos, més obertura i més cultura

Fotografia de la pista d'aterratge de l'Aeroport de Sabadell i els hangars dels serveis d'emergències i seguretat / VICTÒRIA ROVIRA

José Andrés Domínguez Mates és el nou director de l’Aeroport de Sabadell des del passat 20 de setembre. Tot just un mes de prendre possessió del càrrec, Domínguez ha convocat els mitjans de comunicació aquest divendres per desgranar les seves propostes de futur per a la infraestructura. Els seus eixos principals: més formació, millors accessos, més obertura i més cultura.

1 – Fomentar l’aeroport com a centre formatiu

Tres de cada quatre vols a l’Aeroport de Sabadell estan relacionats amb la formació de pilots. L’objectiu d’Aena i del nou director és potenciar aquesta vessant i ampliar l’oferta formativa. “Ara mateix, la principal activitat formativa és amb pilots, però creiem que poden haver-hi altres àrees interessants, com per exemple en l’àmbit de la mecànica, o fent masters aeronàutics i cursos especialitzats del món aeroportuari“, ha explicat Jose Andrés Domínguez. En aquest sentit, el director ha avançat que l’aeroport “està en contacte amb universitats i centres d’estudis interessats a ampliar l’oferta formativa”, però no ha pogut concretar amb quines institucions s’està negociant. Durant la campanya electoral, el PSC va anunciar que, si recuperava l’alcaldia, configuraria un “clúster de formació aeronàutica” al voltant de l’aeroport de Sabadell, en col·laboració amb centres universitaris com la UPC i la UAB. Acollir els nous alumnes i entitats educatives, ha indicat el director, podria suposar noves obres a “parcel·les que hi ha dins de l’aeroport i on ara no hi ha res construït”. “Aquí tenim terrenys i instal·lacions que poden servir, i la intenció és utilitzar-les per a l’àmbit formatiu i per a empreses del sector aeronàutic”, ha afegit Domínguez.

El nou director, Jose Andrés Domínguez / VICTÒRIA ROVIRA

2 – Nou accés a l’aeroport

Un dels projectes pendents de l’Aeroport de Sabadell és la millora dels seus accessos. Actualment, l’entrada a les instal·lacions es troba al sud de la pista d’aterratge i té molt mala connexió amb la xarxa viària. Especialment si s’hi vol accedir des de Sabadell, ja que s’hi ha d’arribar des de la carretera de Bellaterra, en direcció a la ciutat. Des de la construcció al nord de l’aeroport de la nova terminal i torre de control –que va costar 4,62 milions d’euros i va inaugurar-se l’any 2015–, tant l’Ajuntament com Aena han volgut obrir un nou accés a les instal·lacions al final de la Gran Via. Però el pla no s’ha portat encara a terme. Ambdós parts van estar mesos negociant un acord –que inclourà la cessió d’uns petits terrenys a Aena– i, sobretot, esperant la construcció del portal sud de Sabadell. Segons va informar el consistori a l’abril, aquest podria començar-se a construir a principis del 2020; i Jose Andrés Domínguez ha confirmat que les obres per al nou accés “aniran en paral·lel”. Aquest canvi suposarà abandonar completament l’edifici de l’antiga torre de control, que segons ha informat el director, un cop adequat podria passar a ocupar Aesa –l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria–, que ampliaria el seu personal a Sabadell.

3 – Un aeroport “obert a la ciutadania”

El nou director ha indicat també que un dels seus objectius és mantenir una relació fluida amb els habitants dels municipis veïns, amb els diferents ajuntaments, i amb les empreses i entitats vinculades a la infraestructura. “Ja hem començat a tenir reunions. Jo vaig participar en una a finals de setembre, amb un grup de treball de la Generalitat en el qual tenen representació els municipis del voltant de l’aeroport”, ha indicat Domínguez. L’accident mortal d’una avioneta el desembre del 2018 va reactivar les queixes de col·lectius com el Moviment Veïnal del Vallès i d’alguns ajuntaments. “La nostra voluntat és millorar aquesta relació i fer que sigui cada cop millor”, ha dit el nou director. Paral·lelament, durant les seves primeres setmanes en el càrrec, Domínguez també s’ha reunit amb entitats com la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (FPAC), i amb diverses empreses que treballen a les instal·lacions. L’objectiu, a més de presentar-se, ha estat el “d’aplegar inquietuds i veure quines propostes tenen de millora a l’aeroport”.

4 – Més activitats culturals

Durant la Festa Major d’aquest 2019, la FPAC i l’Aeroport de Sabadell van obrir les portes del nou Museu Aeronàutic de Catalunya, que encara està en una fase inicial però que ja és visitable amb cita prèvia i en ocasions especials. Domínguez ha reafirmat el seu compromís amb el centre, que espera que pugui obrir-se completament al públic amb la construcció del nou accés a l’aeroport pel nord. Al mateix temps, el director ha informat que està en negociacions amb l’Ajuntament per signar un conveni de col·laboració que permeti apropar més a la ciutadania el polvorí i arsenal de l’aeroport. Construït l’any 1936, el polvorí és, segons Domínguez, “un vestigi històric molt important” de l’aeroport i la ciutat, del qual cal fer difusió. El conveni, que s’estaria “ultimant”, permetrà obrir l’espai més vegades l’any i traslladarà la responsabilitat cultural a l’Ajuntament. “Nosaltres, com a gestor aeroportuari, no som especialistes en aquesta tasca i volem comptar amb el personal que hi ha a l’Ajuntament per fer aquesta difusió”, ha conclòs Jose Andrés Domínguez.

Domínguez, durant la trobada amb els mitjans aquest divendres / VICTÒRIA ROVIRA

Comentaris
To Top