DSTaula

La ‘sushiwoman’ amb llicència per tallar

Adriana Baño, amb un esmolat ganivet, talla un llom de salmó per elaborar els nigiris / ÒSCAR ESPINOSA

La cuina japonesa, i especialment l’elaboració artesana del sushi, és el punt de partida d’aquest viatge sensorial i gastronòmic pel continent asiàtic, sense sortir de Sabadell. Al llarg de les següents pàgines, el DS a Taula ofereix un recorregut per la gastronomia nipona, xinesa, coreana, tailandesa, libanesa i turca amb uns guies excepcionals.

Esmolem els palets de fusta i arrenquem l’itinerari a Mishushi Shop, un petit local del carrer Sant Pau regentat per Adriana Baño (Sabadell, 1978), la primera –i, segurament, l’única– sushiwoman amb llicència per tallar de la ciutat. És una experta en l’elaboració de sushi –makis, uramakis, nigiris…–, amb domini d’uns ganivets que fan un tall precís de les grans peces de tonyina vermella –de la catalana Balfegó, de criança sostenible– o de salmó que li arriben.

I com una catalana arriba a ser una sushiwoman, ofici molt arrelat als cuiners –homes– japonesos? “Feia 12 anys que treballava d’administrativa a l’ABB a Sant Quirze del Vallès. Sempre m’ha agradat cuinar; me’n va ensenyar l’àvia, que era cuinera. Un dia li vam regalar un taller de sushi a una amiga. La vaig acompanyar i se’m va obrir un món. A partir d’aquell moment n’elaborava a casa per als amics de manera totalment amateur i agradava molt”, recorda Baño. La crisi econòmica va fer que perdés el seu lloc de feina i aquella nova passió pels rotlles d’arròs li va obrir una porta laboral inesperada. “Vaig fer un curs de cuina japonesa a l’Escola d’Hostaleria Hoffmann i després vaig anar tres mesos al Japó per perfeccionar la tècnica i en vaig a prendre molt, tant treballant en un restaurant com observant les cases particulars”.

Va treballar en un japonès de Barcelona i, a partir d’un contacte amb Ángel Camacho, cuiner expert en gastronomia nipona, Baño es va llençar a l’aventura de l’emprenedoria. Fa sis anys va néixer Misushi Shop, on mira de reproduir, amb tacte, paciència i bon producte, l’ànima d’uns plats en miniatura. “Al Japó la cuina és tota una filosofia i una manera de viure. El producte, d’excel·lència, és el protagonista absolut i aquesta és també la meva manera de treballar-hi, sempre des del respecte”, reflexiona. Cada dia n’elabora diferents varietats, que es poden demanar per encàrrec o comprar directament a la botiga.

Comentaris
To Top