Ciutat

El nou campus universitari de Sabadell tindria un cost de 30 milions d’euros

El futur Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut costaria avui uns 30 milions d’euros. Així ho estableix un estudi preliminar elaborat per l’Ajuntament de Sabadell, encarregat de valorar el cost econòmic de les actuacions. El centre neuràlgic del nou campus ha de ser l’edifici de l’Artèxtil, que haurà de ser remodelat amb un cost de 5,8 milions d’euros per encabir-hi el nou grau d’Infermeria, tal com va avançar el Diari.

La rehabilitació de l’antiga fàbrica –amb més de 80 anys d’antiguitat– tindria un cost d’uns 750 euros per metre quadrat, que inclourà l’adequació per posar-hi aules, laboratoris i una zona de parcs i restaurants, entre d’altres. S’està pendent encara de com es cofinançarà el projecte: el govern municipal i la UAB estan en converses per definir qui farà front a aquesta inversió. Així i tot, el cost de remodelació seria menor que el d’altres actuacions que s’estan realitzant actualment: l’Ajuntament va aprovar les obres a l’exterior del Vapor Pissit per 1,18 milions d’euros –una despesa de 986 euros per metre quadrat–.

L’Artèxtil acollirà el grau d’Infermeria de la UAB / LLUÍS FRANCO

La intenció del Govern municipal, de la UAB i la Generalitat de Catalunya és obrir les places del nou grau universitari en el curs 2022-2023, primer a la Unitat Docent del Parc Taulí i després a l’antiga nau fabril de l’Artèxtil –un cop reformada i rehabilitada–. Així ho va explicar el mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, fa unes setmanes.

L’Artèxtil té una superfície disponible d’uns 8.000 metres quadrats, quatre vegades les instal·lacions de l’Autòmoma a l’hospital Parc Taulí. Actualment, s’instrueixen classes de Medicina a la Unitat Docent dels edificis Victòria Eugènia i VII Centenari, una formació docent que també podria passar a la nau industrial, un cop remodelada.

El Govern, ERC i Crida topen per la cessió

La fórmula de cessió de l’Artèxtil entre l’Ajuntament i la UAB, aprovada inicialment en el ple d’octubre, ha fet evidents les diferències entre el Govern municipal de Sabadell i ERC, la Crida i l’Entesa per Sabadell. Els grups de l’oposició han presentat una trentena d’al·legacions, entre les quals hi ha “defectes” com manca de documentació i de concreció del projecte. Consideren que la proposta està “mal feta”. Per a l’executiu, el gran volum de peticions presentat pels independentistes és un escull: consideren que retarda el procés administratiu i posa en risc el compliment dels terminis, segons l’executiu. “Estan posant pals a les rodes“, afirma de forma clara i taxativa el portaveu del Govern en funcions, Eloi Cortés.

ERC ha ratificat 25 peticions que havia presentat un particular, i la Crida i l’Entesa han presentat 3 cadascuna. La Crida considera que hi havia “errades” en la cessió perquè mancava documentació, com explica també l’Entesa. “Era una proposta mal feta. Ho han fet malament perquè són incompetents”, assegura el seu portaveu, Isidre Soler. Entre els defectes de forma, demanen incorporar una justificació al document de cessió i adequar la qualificació urbanística de la totalitat de l’espai format per la torre i el cos de serveis, que segons el primer planejament havien d’enderrocar-se.

La torre i l'edifici de l'Artèxtil que ara estaran protegits / VICTÒRIA ROVIRA

La torre i l’edifici de l’Artèxtil que ara estaran protegits / VICTÒRIA ROVIRA

La majoria d’al·legacions presentades pels grups de l’oposició (70%) s’han desestimat perquè el contingut no feia referència al procés de cessió, segons la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina. Així i tot, cada al·legació s’ha hagut d’estudiar i respondre, fet que ha allargat el procés administratiu. De fet, segons Cortés, el calendari “perilla” i el grau d’Infermeria “podria no arribar el curs vinent”. “No sabem si ho fan per ignorància o amb mala fe“, es pregunta el regidor portaveu, per després afirmar: “Intuïm que hi ha una certa intenció d’endarrerir-ho. En política no tot s’hi val”.

Ben al contrari, la Crida creu que el Govern municipal busca una justificació a l’oposició perquè “sempre va tard i malament i acusa els altres de la seva mala gestió”. La portaveu de la Crida, Nani Valero, considera que l’executiu es dedica a “fer-se fotos” anunciant inversions “que no ha treballat”. “Demanem al PSC que es responsabilitzi de la seva incompetència”, conclou.

Des d’ERC, el regidor Raul Garcia Barroso exposa que el Govern municipal “posa excuses perquè veu que no arriba”. És més, els republicans remarquen que es van adherir a les al·legacions d’un particular i que només han fet “el que els correspon com a grup de l’oposició”. “No hi ha cap tipus d’entorpiment per part nostre”, insisteix.

La compra de l’Artèxtil, a les al·legacions

L’executiu no amaga la seva “sorpresa” davant del contingut d’algunes de les al·legacions. Una d’elles fa referència a la compra de l’edifici per part de l’anterior Govern de Sabadell (2015-2019), que integrava ERC i la Crida. L’operació està sent investigada per part dels Mossos d’Esquadra, que intueix que podrien haver hagut irregularitats en l’operació: l’Ajuntament va comprar l’immoble a un clan de droga, els Jodorovich, als quals s’investiga per un possible cas de blanqueig de capitals.

“No podem entendre com és que els mateixos que van comprar l’edifici ara presentin una al·legació en què es qüestiona la compra de l’Artèxtil i se’n demana la nul·litat”, assegura Cortés.

El carrer de Covadonga, la principal artèria del barri, amb la xemeneia de l’Artèxtil al fons, on pot anar el grau d’Infermeria / LLUÍS FRANCO

El nou campus universitari de Sabadell costaria avui 30 milions d’euros

Publicitat
Comentaris
To Top